Η Ελληνοαμερικανική Ένωση τιμά τον ομογενή αστροναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Έλληνας ομογενής από τη Ρωσία, κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, είναι η πρώτη προσωπικότητα που θα λάβει σήμερα Τετάρτη 12 Μαρτίου στις 8 το βράδυ τιμητική διάκριση από την Ελληνοαμερικανική Ένωση. Πρόκειται για μία νέα πρωτοβουλία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, που αφορά στη θέσπιση ετήσιας τελετής απονομής τιμητικής διάκρισης σε «Προσωπικότητες της Ελληνικής Διασποράς».

Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης κ. Κρις Σπύρου, παιδί του Απόδημου Ελληνισμού και ο ίδιος.

Την σχετική αναγγελία έκαναν σε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22) ο Πρόεδρος Κρις Σπύρου παρόντος και του τιμωμένου  Θεόδωρου Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλου, ο οποίος ταξίδεψε για την παραλαβή της τιμητικής διάκρισης από την Ρωσία στην Αθήνα.

Όπως είπε ο κ. Σπύρου, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι, από την επόμενη χρονιά, η τιμητική διάκριση να απονέμεται σε δύο προσωπικότητες της διασποράς, έναν άνδρα και μια γυναίκα.

Η τιμητική διάκριση αφορά σε προσωπικότητες, των οποίων οι υπηρεσίες στους τομείς του πολιτισμού, της τέχνης και των γραμμάτων, της επιστήμης και της κοινωνικής προσφοράς προβάλουν τα επιτεύγματα του Ελληνισμού.

Στην σύντομη ομιλία του, ο κ. Σπύρου, που προηγήθηκε της Συνένετυξης Τύπου που έδωσε ο ομογενής Κοσμοναύτης,  είπε ότι η διάκριση απονέμεται με μόνο κριτήριο την αναγνώριση του έργου εξαίρετων προσώπων της ελληνικής διασποράς.

Ειδικότερα ο κ. Σπύρου, παρουσιάζοντας τον τιμώμενο ομογενή, τόνισε και τα εξής:

Η επιλογή και η βράβευση διακεριμένων ομογενών δεν περιορίζεται στον ελληνισμό των ΗΠΑ, αλλά στα άπειρα μέρη του εξωτερικού, όπου έχουν βρεθεί Έλληνες και έχουν δημιουργηθεί κοινότητες από Έλληνες.

Ο ελληνισμός της Διασποράς κατόρθωσε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες με στόχο την διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση έχει θέσει ως μέρος της αποστολής της την ενίσχυση των δεσμών με τον κόσμο της Διασποράς και την γνωριμία του κόσμου της Διασποράς στο κοινό της. Στο ίδιο λοιπόν πλαίσιο εντάσσεται και η νέα μας αυτή δράση.

Ως Έλληνας της Διασποράς γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού και την γενέτειρα. Εγώ ο ίδιος υπήρξα μετανάστης πριν από πενήντα οκτώ χρόνια και έχω ζήσει από πρώτο χέρι την εμπειρία της μετανάστευσης. Και οι τέσσερις παπούδες μου μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1910 και η μάνα μου γεννήθηκε στην Αμερική.

Οι Έλληνες της Διασποράς προσέφεραν πολλά στους τόπους που μετανάστευσαν. Από τις προσωπικές τους ιστορίες συχνά αναδεικνύεται η δύναμη και το θάρρος όσων αναζήτησαν την τύχη τους σε ξένες χώρες.

Την δική του ιστορία του, αλλά και αφηγήσεις από τα ταξίδια του στο διάστημα θα μοιραστεί μαζί μας ο πρώτος τιμώμενος καλεσμένος, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, είναι από αυτές τις περιπτώσεις, που διαβάζουμε για τα κατορθώματά τους και νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι. Ο άνθρωπος περπάτησε στο διάστημα.

Γεννήθηκε το 1959 στο Βατούμι της Γεωργίας και είναι ελληνικής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του, της Ελένης Μικρούλας Γραμματικοπούλου-Γιουρτσιχίνα.

Ο Θεόδωρος έχει μέχρι στιγμής συμμετάσχει σε 4 διαστημικές αποστολές, έχει κάνει 8 διαστημικούς περιπάτους και έχει ζήσει περισσότερες από 500 μέρες στο διάστημα.

Σπούδασε στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας απ’ όπου αποφοίτησε το 1983 ως Μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα. Μέχρι το 1998 εργάστηκε ως Μηχανολόγος Μηχανικός στο κέντρο ελέγχου της Ρωσικής Εταιρείας Διαστήματος, «Ενέργεια».

Έκτοτε, ο κοσμοναύτης έχει εργαστεί ως αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα Λεωφορείο-Μιρ και ΝΑΣΑ-ΜΙΡ και ως μηχανικός πτήσης για την Αποστολή STS 12 , για την Αποστολή 15 και την Αποστολή 24/25 και για την Αποστολή 36/37. Υπήρξε ο διοικητής της Αποστολής 15, των διαστημικών οχημάτων Σογιούζ ΤΜΑ-19 και Σογιούζ TMA-09M καθώς και διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για την Αποστολή 37 τον χειμώνα του 2013.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος πρόσφατα συνόδεψε την Ολυμπιακή Δάδα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο Σότσι της Ρωσίας για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Μεταξύ άλλων του έχουν απονεμηθεί το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το «Βραβείο της Ρωσικής Φιλίας» , το μετάλλιο του «τάγματος του Φοίνικος» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας , 4 φορές το «Μετάλλιο

Διαστημικής Πτήσης της ΝΑΣΑ», και το 2004 η τιμητική διάκριση του «Πρεσβευτή του Ελληνισμού».

*Αποκλειστική συνέντευξη της ΡΗΡ με τον Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο καθώς και στιγμιότυπα από την τελετή βράβευσης και δηλώσεις, θα δημοσιεύσουμε σε νεώτερη ανάρτησή μας.

Φωτογραφία HAU- Από Αριστερά, Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, Κρις Σπύρου,  Γιώργος Ηλιάδης.