«Παρέλαση» ομογενών πολιτικών στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς Ν.Ν.Ο.

Του ΘΕΜΗ ΚΑΛΛΟΥ

Neoskosmos.com

Κορυφαίοι πρώην και νυν ομογενείς πολιτικοί, τρεις των Φιλελευθέρων και ένας των Εργατικών θα «παρελάσουν» από την Ανεξάρτητη Επιτροπή κατά της Διαφθοράς (ICAC) της Νέας Νότιας Ουαλίας προκειμένου να καταθέσουν για υποθέσεις η εξέτασή των οποίων θα αρχίσει αυτό το μήνα.

Από πλευράς Liberals είναι ο ομοσπονδιακός γερουσιαστής και υφυπουργός Οικονομίας, Αθανάσιος Συνοδινός, ο πρώην πολιτειακός υπουργός, Μάικλ Φώτιος, και ο πρώην πολιτευτής, Πωλ Νικολάου. Από το Labor Party είναι ο πρώην γερουσιαστής και Θησαυροφύλακας Ν.Ν.Ο., Μάικλ Κώστα. Όλοι τους έχουν ρητά πει ότι δεν έχουν αδικοπραγήσει στις υποθέσεις στις οποίες έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Ο ομογενής γερουσιαστής Θανάσης Συνοδινός (δεξιά) στο πλευρό του πρωθυπουργού

Ο ομογενής γερουσιαστής Θανάσης Συνοδινός (δεξιά) στο πλευρό του πρωθυπουργού

Η ICAC ξεκινά δύο δημόσιες ακροάσεις σε λίγες εβδομάδες. Η μία με το κωδικό όνομα «Spicer» θα εξετάσει καταγγελίες εναντίον του πρώην πολιτειακού υπουργού, Chris Hartcher, και υπαλλήλων του, καθώς και δύο πολιτειακών βουλευτών, ότι μεταξύ άλλων δέχθηκαν –κακώς- πληρωμές και υποκίνησαν απαγορευμένες πολιτικές δωρεές.

Η δεύτερη με το κωδικό όνομα «Operation Credo» αφορά καταγγελίες ότι πρώην Εργατικοί υπουργοί της ΝΝΟ (Obeid, Tripodi, Kelly) έκαναν κατάχρηση της θέσης τους, αποφασίζοντας υπέρ της εταιρείας Australian Water Holdings, η οποία συνδέονταν με έναν εξ αυτών, τον κ. Eddie Obeid, και προσπαθούσε να εξασφαλίσει συμβόλαιο συνεργασίας με την δημόσια εταιρεία ύδρευσης, Sydney Water.

Ο κ. Συνοδινός τοποθετήθηκε στην Australian Water ως προεδρεύων στα τέλη του 2010 και ενώ ήταν ταμίας του πολιτειακού Κόμματος Φιλελευθέρων. Η εταιρεία αυτή ήταν από τους μεγαλύτερους δωρητές των Liberals πριν τις πολιτειακές εκλογές του Μαρτίου 2011.

Ο κ. Συνοδινός παραιτήθηκε στο τέλος του 2011 για να πάρει έδρα στη Γερουσία. Τον διαδέχθηκε στην θέση του προεδρεύοντος του Δ.Σ. της Australian Water ο Μάικλ Κώστα.

Ο Πωλ. Νικολάου ήταν επικεφαλής του Millenium Forum, της οργάνωσης για διοργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των Φιλελευθέρων και στο παρελθόν ήταν υποψήφιος με το Κόμμα σε πολιτειακές έδρες, χωρίς να εκλεγεί.

Τέλος, ο Μάικλ Φώτιος, αν και έχει αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, παραμένει ισχυρό κομματικό στέλεχος των Φιλελευθέρων, θεωρούμενος ως ο ηγέτης της «αριστεράς» πτέρυγας.

ΑΠΟ neos