Θερμό επεισόδιο με έναν νεκρό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας

Συμφερόπολη
Ουκρανός αξιωματικός σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης σε στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη, λίγες ώρες αφού το Κρεμλίνο έβαλε «σφραγίδα» στην προσάρτηση της Κριμαίας. Ο ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ρωσία για «έγκλημα πολέμου», λέγοντας πως η σύγκρουση «περνά από το πολιτικό στο στρατιωτικό επίπεδο».

Η ρωσική πλευρά μιλά για ελεύθερο σκοπευτή, που έβαλε, όπως υποστηρίζεται, και κατά των φιλορωσικών δυνάμεων.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στους ουκρανούς στρατιώτες στην Κριμαία την έγκριση για χρήση των όπλων τους για «να αμυνθούν και να προστατεύουσουν τη ζωή τους» μετά το περιστατικό. Μέχρι τώρα, οι οδηγίες ήταν να αποφεύγεται η χρήση όπλων στο ενδεχόμενο επίθεσης.

«Δόξα στη Ρωσία, η Κριμαία επέστρεψε» λέει ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία
Τη σφραγίδα του έβαλε το Κρεμλίνο στην προσάρτηση της Κριμαίας
Κίεβο: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία

Η κατάσταση στην στρατιωτική μονάδα που δέχθηκε την επίθεση ήταν ήρεμη το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά το περιστατικό. Εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε πως οι επιτιθέμενοι ήταν «άγνωστοι, πλήρως εξοπλισμένοι και με τα πρόσωπά τους καλυμμένα». Η δύναμη της μονάδας τέθηκε υπό την κράτηση των επιτιθέμενων.

Το θάνατο του αξιωματικού μετέδωσε το Interfax, με το Reuters να το επιβεβαιώνει επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.

Ο νεκρός αξιωματικός τραυματίστηκε από πυροβολισμό στο λαιμό και στην κλείδα, ενώ στην επίθεση τραυματίστηκε και ένας λοχαγός. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Κριμαία, ακούστηκαν δύο ριπές αυτόματων όπλων.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε αρχικά πως η δύναμη της μονάδας οχυρώθηκε στο δεύτερο όροφο. Λίγο αργότερα, η ιστοσελίδα της ουκρανικής Ukrayinska Pravda, επικαλούμενη τον ίδιο εκπρόσωπο, ανέφερε ότι οι στρατιώτες της μονάδας τέθηκαν υπό την κράτηση των επιτιθέμενων, οδηγήθηκαν έξω από τη μονάδα και τους αφαιρέθηκαν τα όπλα, οι ταυτότητες και όσα χρήματα είχαν πάνω τους.

Κίεβο: «Ο Πούτιν συμπεριφέρεται όπως οι ναζί»

Ο Αρσένι Γιατσένιουκ, μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, κατηγόρησε αμέσως μετά το περιστατικό ανοικτά τη Ρωσία για «έγκλημα πολέμου».

«Σήμερα, Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον ουκρανών στρατιωτών» είπε ο Γιατσένιουκ, λέγοντας πως «η διαμάχη έχει πλέον περάσει από το πολιτικό στο στρατιωτικό επίπεδο».

Ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ είπε, μιλώντας μαζί με τον Γιατσένιουκ στο υπουργείο Άμυνας, πως «ο Πούτιν σήμερα αντιγράφει τους ναζί, προσαρτώντας περιοχή μίας άλλης ανεξάρτητης χώρας την οποία αναγνωρίζει ολόκληρος ο κόσμος».

Το θερμό επεισόδιο σημειώνεται λίγες ώρες αφού ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έβαλε την «σφραγίδα» στην προσάρτηση της Κριμαίας, υπογράφοντας την ενσωμάτωσή της στη ρωσική ομοσπονδία.

Πανηγυρίζοντας την προσάρτηση, στη Μόσχα οργανώθηκε μεγάλη παρέλαση με έντονα πατριωτικό και αντιδυτικό χαρακτήρα ενώ στο πλήθος στην Κόκκινη Πλατεία ο Πούτιν είπε πως «η Κριμαία επέστρεψε εκεί που ανήκει». Συγκεντρώσεις με ρωσικές σημαίες έγιναν και στη Συμφερόπολη και στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.
Newsroom ΔΟΛ