Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν θα έχει ανάγκη να ζητά κάθε τόσο δανεικά

Την είσοδο σε μία νέα εποχή, στην οποία η Ελλάδα δεν θα έχει ανάγκη να ζητά δανεικά, προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία με την Τρόικα. Παράλληλα ο πρωθυπουργός μίλησε για «χρεοκοπία» όλων εκείνων που διακινούσαν, προεξοφλούσαν και επιδίωκαν τα σενάρια καταστροφής της χώρας.

«Η πρόσφατη συμφωνία με την Τρόικα αναγνωρίζει με τον πιο επίσημο τρόπο τις επιτυχίες της Ελλάδας και στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην εφαρμογή σαρωτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε σε αποκλειστική του δήλωση στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Σαμαράς.

Σημειώνοντας πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν- και κυρίως το πρωτογενές πλεόνασμα- εγκαινιάζουν μια νέα εποχή «όπου η Ελλάδα δεν θα έχει πια ανάγκη να ζητεί κάθε τόσο δανεικά για να αντιμετωπίζει τις τρέχουσες ανάγκες της», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτά τα στοιχεία σηματοδοτούν μια Ελλάδα πολύ πιο ανεξάρτητη απ’ ό,τι υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

Η συμφωνία με την Τρόικα σηματοδοτεί στροφή σε νέα κατεύθυνση, συμπλήρωσε. Εφόσον ψηφιστούν οι νέες ρυθμίσεις από τη Βουλή και εγκριθούν οι δόσεις της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, το τοπίο καθαρίζει και μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Διαψεύδονται όλα τα σενάρια καταστροφής για την χώρα μας. Οπως χρεοκοπούν όσοι τα διακινούσαν, όσοι τα προεξοφλούσαν και όσοι τα επιδίωκαν. Και όσοι αγωνίζονταν να κρατήσουν όρθια αυτά ακριβώς που μας βούλιαξαν στην κρίση. Και όσοι κερδοσκοπούσαν για τα πάθη του λαού μας», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Η αρχή θα γίνει πιθανότατα τον Μάιο αλλά η απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από το καλοκαίρι. Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε και η συμφωνία με την Τρόικα ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014, περίπου 4,5 δισ. ευρώ, μπορεί τελικά να το καλύψει η Ελλάδα μόνη της. Ετσι, απομακρύνεται προς το παρόν το θέμα «νέο δάνειο, νέο Μνημόνιο». Η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό του 2015 θα συνδυαστεί μαζί με αυτή για τη ρύθμιση του χρέους.

Πηγή: iefimerida.gr