«Υπέρλαμπρος εορτασμός για τα δεκάχρονα γενέθλεια των Θεσσαλών Ευρώπης του Φεστιβάλ στην Κολωνία »

 

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης .

Δέκα Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης έχουν διοργανωθεί αντίστοιχα στις πόλεις Μόναχο (2005),

Νυρεμβέργη (2006), Ζυρίχη (2007), Ντύσσελντορφ (2008), Σβάϊνφουρτ (2009), Μόναχο (2010), Γκύτερσλο (2011), Ντύσσελντορφ (2012), Νυρεμβέργη (2013) και Κολωνία (2014). Οι Θεσσαλοί της Ευρώπης γιόρτασαν πανηγυρικά , με βασικούς πρεσβευτές τους τη Θεσσαλική Νεολαία Ευρώπης , που από νωρίς κατέκλυσαν την αίθουσα Tanzsportzentrum στο Brühl της Κολωνίας . Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν εθνικοτοπικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι από πολλές περιοχές της Γερμανίας , προκειμένου να παρουσιάσουν μουσικοχορευτικά και θεατρικά δρώμενα άμεσα συνυφασμένα με τη Θεσσαλική παράδοση .

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας κήρυξε την επίσημη έναρξη του 10 ου Φεστιβάλ στην Κολωνία , τονίζοντας τη σημασία και το ρόλο των Θεσσαλικών Συλλόγων του εξωτερικού για την διάδοση της Θεσσαλικής παράδοσης και τη διατήρηση της Ελληνικής ταυτότητας απανταχού των Ελλήνων και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους .

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Κολωνίας κ. Φανή Στεργίου ευχαρίστησε τα μέλη , τους φίλους , τους συντελεστές και τους χορηγούς της εκδήλωσης τονίζοντας : «Ως Θεσσαλοί της Κολωνίας είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που έχουμε την τιμή να διοργανώσουμε το πανηγυρικό δέκατο Φεστιβάλ στην πόλη μας . Χρόνια πολλά στην Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης »

Στο Φεστιβάλ παρευρέθηκαν ο Ιερέας της Ενορίας Brühl Κολωνίας π. Κωνσταντίνος Μύρων , ο Πρόξενος του Γενικού Προξενείου Ντύσσελντορφ κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας , ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας , ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Δημοσθένης Μάντζαρης, το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Κωνσταντίνος Ψύχος, το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας κ. Γεώργιος Κεραμάς, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου αδελφοποιήσεων Καλαμπάκας κ. Δημήτρης Μιχαλίτσης, ο Αντιδήμαρχος Brühl κ. Heinz Jung και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Brühl κ. Σάββας Ελευθεριάδης .

Οι πρόεδροι και οι αντιπρόσωποι των Θεσσαλικών Συλλόγων κ. Βασιλική Λασπά (Σβάινφουρτ ), κ. Φανή

Στεργίου (Κολωνία ), κ. Σοφία Μιχαλέ (Ντύσσελντορφ ), κ. Γεώργιος Βόμπρας (Γκύτερσλο ), κ. Ελευθερία Θάνου (Μπιλεφελντ ) και κ. Κωνσταντίνος Φιλίππου (Βισμπάντεν ) που συμμετείχαν και ενίσχυσαν το φετεινό Φεστιβάλ χαιρέτισαν το κοινό και έδωσαν ραντεβού στο επόμενο Φεστιβάλ που προγραμματίζεται να διοργανωθεί σε μια άλλη πόλη στην Ευρώπη .

Επίσης από την Ελλάδα παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Φλώρινας κ. Αγαθή Οικονόμου και η Γραμματέας του Θεσσαλικού Συλλόγου Φλώρινας κ. Ρένα Κουρεμένου . Επιπλέον την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Ευρώπης κ. Σπύρος Κωσταδήμας .

Την παράσταση έκλεψαν και πάλι τα χορευτικά συγκροτήματα των Θεσσαλικών Συλλόγων Κολωνίας , Ντύσσελντορφ , Γκύτερσλο , Μπίλεφελντ , Σβαϊνφουρτ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τίμπιγκεν , όπου παρουσίασαν λεβέντικους παραδοσιακούς και άλλους χορούς δίνοντας ένα δυναμικό « παρών » και σ΄ αυτό

Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης “ Βασ . Τσιτσάνης “ α.Σ. Verband der Thessalien-Vereine Deutschlands und anderer Staaten Europas “VAS. TSITSANIS“ e.V.

το Φεστιβάλ . Εκπρόσωποι των διοικητικών συμβουλίων του κάθε Συλλόγου τίμησαν τα παιδιά των χορευτικών ομάδων βραβεύοντάς τα με ένα μετάλλιο της Ομοσπονδίας .

Η Θεσσαλική Νεολαία Ευρώπης εξέλεξε επίσης το νέο Προεδρείο της με Πρόεδρο τον Ιωάννη Τσιώμο (Ντύσσελντορφ ) και μέλη τους Έφη Αντωνίου (Κολωνία ), Ανδριάνα Κατσίμπρα (Σβάϊνφουρτ ), Στέργιο Μυλωνά (Ντύσσελντορφ ), Άγγελο Ζορμπά (Σβάϊνφουρτ ), Κατερίνα Τζιατζιά (Σβάϊνφουρτ ) και Σοφία Κουκουράβα (Γκύτερλσο ).

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη σε όλους όσους βρέθηκαν στο Φεστιβάλ , όταν έφτασε η στιγμή της βράβευσης των Δήμων της Θεσσαλίας που δραστηριοποιούν μια έντονη αδερφοποίηση με ένα Δήμο της Ευρώπης . Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας παρέλαβε προσωπικά την τιμητική διάκριση ιδιαίτερα συγκινημένος εκφράζοντας τα συγχαρητήρια για το αξιόλογο και σπουδαίο έργο της Ομοσπονδίας . Δη΄λωσε δε τη χαρά του και την εξαιρετική τιμή που νιώθει που παραλαβαίνει την τιμητική διάκριση του Δήμου Τρικκαίων . Την τιμητική διάκριση για το Δήμο Καλαμπάκας παρέλαβε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Κεραμάς τονίζοντας τη σπουδαία ουσία του θεσμού της αδερφοποίησης .

Χαιρετισµό απέστειλε η κ. Αρετή Καλεσάκη (∆ιευθύντρια ∆ηµοσίων σχέσεων της ∆ηµόσιας Τηλεόρασης) στέλνοντας ένα µήνυµα αισιοδοξίας. Οι Θεσσαλοί της Ευρώπης υποσχέθηκαν για µια ακόµα φορά την θερµή στήριξη του Ελληνικού τραγουδιού στο διαγωνισµό της Eurovision και πρώτα απ’ όλα στις 8 Μαϊου 2014 στον ηµιτελικό στον οποίο διαγωνιζόµαστε αλλά και – µε τη κοινή ενεργό βοήθεια και συµπαράσταση όλων µας – στον τελικό της 10ης Μαϊου!

Ευχάριστη έκπληξη για τον Πρόεδρο της Οµοσπονδίας κ. ∆ιαµαντή Γκίκα υπήρξαν οι στιγµές, όταν οι Σύλλογοι-Μέλη της Οµοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης του απέδωσαν τιµητική διάκριση, που διετέλεσε Πρόεδρος της Οµοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης από την ίδρυσή της (2004) µέχρι σήµερα (2014) ως ένδειξη τιµής για την αξιόλογη προσφορά του στη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισµού και της ιστορίας της Θεσσαλίας καθώς και η εορταστική τούρτα που ετοίµασε ο Θεσσαλικός Σύλλογος Κολωνίας για τα δεκάχρονα γενέθλεια της Οµοσπονδίας, η οποία ήταν χειροποίητη µε εµφάνιση το λογότυπο της εκδήλωσης!

Ο Θεσσαλικός Σύλλογος Κολωνίας απέδωσε τιµητική πλακέτα στον κ. Γεώργιο Λιακατζίδα που διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Κολωνίας καθώς και στον κ. Χρήστο Πιπερόπουλο που διετέλεσε χοροδιδάσκαλος στο Θεσσαλικό Σύλλογο Κολωνίας.

Χαιρετιστήριες επιστολές απέστειλαν επίσης µεταξύ άλλων και ο Μητροπολίτης Βόννης π. Αυγουστίνος , ο Πρόεδρος της Παγκόσµιας Συνοµοσπονδίας Θεσσαλικών Οµοσπονδιών και Συλλόγων κ. Γεώργιος Πορνάρας και η Γενική Γραµµατέας του Σ.Α.Ε. κ. Όλγα Σαραντοπούλου.

Η Ομοσπονδία δήλωσε ότι , σκοπεύει , να θέσει και να πετύχει υψηλούς στόχους , να γιορτάσει και άλλα πολλά Φεστιβάλ σε πολλές διαφορετικές πόλεις και να ενώσει ακόμα πιο πολύ τους Θεσσαλούς της Ευρώπης ! Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές καθώς και τους χορηγούς της εκδήλωσης ANT1 Europe, ΑΝΕΚ LINES, VESE Ν GmbH, ALPHA Hellas Car Rental, ΕΨΑ , κ. Νίκο Φασούλα και το Ελληνικό εστιατόριο OASIS.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι επίσημοι καλεσμένοι άνοιξαν το χορό και ξεκίνησε πραγματικό τρικούβερτο Θεσσαλικό ολονύκτιο γλέντι , με την τοπική μουσική ορχήστρα « Το Αστέρι » του Νικολάου Τσαπραντζή και με τους δεξιοτέχνες από την Ελλάδα κ. Μιχάλη Ράπτη ( κλαρίνο ) και κ. Μιχάλη Πάνο ( τραγούδι ).

Την εκδήλωση των Θεσσαλών κάλυψε τηλεοπτικά o ΑΝΤ 1 Europe , το κανάλι που μεταδίδεται δορυφορικά αλλά και καλωδιακά σε ολόκληρη την Ευρώπη , που παρευρέθηκε με το τηλεοπτικό συνεργείο του στην Κολωνία στηρίζοντας έτσι το Φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη .

Φωτογραφίες από την εκδήλωση φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας . Ευχαριστούμε τον φωτογράφο από την Φρανκφούρτη κ. Παύλο Νικολαίδη !

http://www.otse.de/Griechisch/Ekdiloseis/Festival10/festival10.html