Η δική μας συμβολή

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας για την συλλογή υπογραφών σε όλο τον κόσμο για την καθιέρωση μιας διεθνούς ημέρας της Ελληνοφωνίας και της Ελληνικής Παιδείας, είναι αξιέπαινη.

Η παρατήρηση πως «…έφτασε η στιγμή να στηρίξουμε την Ελληνοφωνία, ιδιαίτερα εκεί όπου επιζούν γλωσσικές νησίδες ελληνοφωνίας που διατηρούν το πρώτιστο στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας, τη γλώσσα των προγόνων τους, σεβόμενες την ιστορική συνέχεια και τη μνήμη των ριζών», κρούει ανοιχτές πύλες. Τις πύλες της καρδιάς του απανταχού ελληνισμού!..

Το ίδιο ευπρόσδεκτη είναι και η ιδέα του διεθνούς διαγωνισμού με θέμα εξόχως ελληνικό: ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ, Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ.

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ομογενειακής συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα προωθήσει σε διεθνές επίπεδο την πρωτοβουλία, καλό θα είναι να αποτελείται από εξέχουσες προσωπικότητες ενώ επικεφαλής θα ήταν ίσως σκόπιμο να τοποθετηθεί ξένος φιλέλληνας, σύμφωνα με την Γραμματέα Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.

Μεταφέρουμε εδώ την άποψή της για την όποια αξία μπορεί να έχει.

Κατά τα λοιπά, το σημαντικό είναι ότι κάποιοι αποφάσισαν να προχωρήσουν την υπόθεση ελληνική γλώσσα, ελληνικός πολιτισμός και να τους δώσουν τη θέση που τους αρμόζει.

Διότι, όπως προσφάτως είπε στον πανηγυρικό για την Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας και Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, «η αμερικανική μορφή της διακυβέρνησης οφείλει πολλά στη μικρή ομάδα των ελληνικών πόλεων-κρατών που πρωτοστάτησε στη δημοκρατία χιλιάδες χρόνια πριν. Όπως οι ελληνικές αρχές καθοδήγησαν τους Ιδρυτές μας, η ελληνική αρχαιότητα έχει εμπνεύσει γενιές, από συγγραφείς και ακτιβιστές, αρχιτέκτονες και εφευρέτες…»

Σ΄ αυτήν την πλευρά του λόφου βρισκόμαστε. Τα Ελληνικά είναι παράγων και φορέας πολιτισμού. Είναι, επομένως, χρέος όλων μας να διαδώσουμε και να αναβαθμίσουμε την Ελληνοφωνία, δεδομένου ότι το μέλλον της γλώσσας μας ταυτίζεται με το πεπρωμένο του Ελληνισμού, όπως προσφυώς τονίζεται στο Δελτίο Τύπου της ΟΕΚΑΙ.

Αυτό δεν σημαίνει διόλου ότι οι Έλληνες όπου γης θέλουν να φτιάξουν γκέτο για την ομογένεια. Αντίθετα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Στυλιανός, κατά την τελετή για την 25η Μαρτίου, με τις διάφορες εθνικο-τοπικές τελετές και φέστιβαλς: «λαμβάνουμε την ευκαιρία να δώσουμε κι εμείς ό,τι πολυτιμότερο έχουμε φέρει σε αυτό τον κόσμο εις ανταπόδοσίν όσων αγαθών απολαμβάνουμε» στην Αυστραλία, την Αμερική και τις λοιπές χώρες εγκατάστασης.

Αυτή είναι η δική μας πολυπολιτισμική ανταπόδοση και προσφορά στον κόσμο ολόκληρο.