Ο Κυπριακός Τύπος, 27 Μαρτίου 2014

Η κατάσχεση του υπηρεσιακού οχήματος του Γενικού Εισαγγελέα, οι προσπάθειες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δώσουν ώθηση στις συνομιλίες για το Κυπριακό, η αναστάτωση που προκάλεσαν μέλη του ΕΛΑΜ σε εκδήλωση στη Λεμεσό με ομιλητή τον τέως ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και οι προτάσεις νόμου για προστασία της κύριας κατοικίας και του επαγγελματικού υποστατικού, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

 

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Κατάσχεση με ουρά!..”, γράφει ότι η κατάσχεση του αυτοκινήτου του Γενικού Εισαγγελέα ανοίγει τον φάκελο της απαλλοτρίωσης έκτασης γης για ένα σχολείο που δεν έγινε ποτέ και ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος έθεσε ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και δημοσιοποίησε το ιστορικό των πράξεων από τις οποίες προέκυψε το κρατικό χρέος. Γράφει, επίσης, ότι μέλη του ΕΛΑΜ προέβησαν σε τραμπουκισμούς έξω και μέσα στην αίθουσα που πραγματοποιείτο εκδήλωση με ομιλητή το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό, και ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα φαινόμενα τρομοκρατίας με αυστηρό τρόπο. Επίσης, γράφει ότι φθάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “ΕΛΑΜ κατά Ταλάτ, Ιωνάς κατά Αρχηγού”, γράφει ότι σε πλήρες άδειασμα του Αρχηγού και ευρύτερα της Αστυνομίας προέβη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου σε ό,τι αφορά τα χθεσινοβραδινά έκτροπα στη Λεμεσό, τα οποία έλαβαν χώρα στο πλαίσιο διαμαρτυρίας του ΕΛΑΜ κατά της παρουσίας του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Γράφει, επίσης, ότι στην ευρωπαϊκή Κύπρο του 2014, επιδότες κατάσχουν υπηρεσιακά οχήματα, εξευτελίζοντας το κράτος και τους θεσμούς του τόπου. Επίσης, αναφέρεται σε συνέντευξη του Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στην οποία ανέφερε ότι το συγκρότημα αναθεωρεί τους σχεδιασμούς για την αναδιάρθρωση της τράπεζας, μελετώντας το ενδεχόμενο για “καλή” και “κακή” τράπεζα.

 

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Ο απόλυτος εξευτελισμός”, γράφει ότι ο απόλυτος εξευτελισμός του κράτους με τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων μετά από δικαστικές αποφάσεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, κάτω από το οποίο υπάρχει και η απίστευτη ανευθυνότητα της κρατικής μηχανής. Γράφει, επίσης, ότι το κράτος οφείλει πέραν των €500 εκ. για απαλλοτριώσεις ιδιωτικών περιουσιών και τώρα προχωρεί σε ανακλήσεις απαλλοτριώσεων. Επίσης, γράφει ότι προσχέδιο νόμου της ρωσικής κυβέρνησης για τη φορολόγηση μερισμάτων από ρωσικές εταιρείες σε ξένες εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε χώρες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα της Ρωσίας, κινητοποίησαν τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών, αφού θα υπάρξει αντίκτυπος εάν η Κύπρος περιληφθεί εκ νέου στη λίστα.

 

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Επείγει η προστασία πρώτης κατοικίας”, γράφει ότι επείγον κηρύσσεται από την Επιτροπή Νομικών της Βουλής το ενιαίο κείμενο των προτάσεων νόμου του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ για την προστασία της κύριας κατοικίας και του επαγγελματικού υποστατικού, με στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τις 10 Απριλίου. Γράφει, επίσης, ότι ακίνητα αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ περνούν στην Κεντρική Τράπεζα, ενώ άλλη κρατική περιουσία δισεκατομμυρίων ευρώ προωθείται για πώληση. Επίσης, γράφει ότι σκηνές που θύμιζαν τη φασιστική και τρομοκρατική δράση της ΕΟΚΑ Β` πριν το 1974 διαδραματίστηκαν χθες το βράδυ στη Λεμεσό, όταν δεκάδες ΕΛΑΜίτες επιτέθηκαν με άγριες διαθέσεις εναντίον εκδήλωσης με κύριο ομιλητή τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

 

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Αλλαγή παιγνιδιού”, γράφει ότι η Λευκωσία φαίνεται να πιέζει περισσότερο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δώσουν ώθηση στις συνομιλίες για το Κυπριακό, και ότι οι ΗΠΑ φαίνεται ότι αντιδρούν θετικά. Γράφει, επίσης, ότι κατασχέθηκε χθες το αυτοκίνητο του Γενικού Εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι το κράτος οφείλει €5 εκ. σε ιδιώτη για την απαλλοτρίωση της γης του. Επίσης, γράφει ότι το ψηλό κόστος των υπηρεσιών ταξί, το κάπνισμα στα ταξί, οι καθυστερήσεις λόγω τροχαίας κίνησης, και η έλλειψη κατάλληλων σταθμών ταξί στο κέντρο των πόλεων, είναι μερικά από τα πιο συνήθη παράπονα που εκφράζονται από επιβάτες, σύμφωνα με έρευνα, η οποία κατέδειξε επίσης ότι, αν και μειώθηκαν τα κόμιστρα λόγω της οικονομικής κρίσης, μειώθηκε και η ζήτηση για μεταφορά με ταξί.

 

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Η λιμουζίνα του ΓΕ έφυγε με τον επιδότη”, γράφει ότι κατασχέθηκε χθες η λιμουζίνα του Γενικού Εισαγγελέα με δικαστική απόφαση για οφειλές του κράτους προς πολίτη, ενώ το αυτοκίνητο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα δεν κατασχέθηκε επειδή δεν ήταν εκεί. Γράφει, επίσης, ότι γύρω στα 100 μέλη του ΕΛΑΜ προκάλεσαν αναστάτωση σε εκδήλωση στη Λεμεσό με ομιλητή τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Επίσης, γράφει ότι ο Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Πέτρος Μάτσας διέψευσε ισχυρισμούς ότι βοηθός νεκροτομείου αναγκαζόταν να διενεργεί νεκροψίες χωρίς επίβλεψη, λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος προέβαλε τους ισχυρισμούς επειδή ήταν δυσαρεστημένος με τη νέα πολιτική περί υπερωριακής αποζημίωσης.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)