Eκδηλώσεις του Συλλόγου Ηπειρωτών Βελγίου -Αφιερωμένες στο ολοκαύτωμα των ελλήνων Εβραίων των Ρωμανιωτών της Ηπείρου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΒΕΛΓΙΟΥ

ASSOCIATION DES EPIROTES DE BELGIQUE A.S.B.L.

Επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Ηπειρωτών Βελγίου -Αφιερωμένες στο ολοκαύτωμα των ελλήνων Εβραίων των Ρωμανιωτών της Ηπείρου-

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η επετειακή εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Βελγίου σε συνεργασία με το Centre Communautaire Laïc Juif de Bruxelles για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων των Ρωμανιωτών της Ηπείρου.

Τον ενθουσιασμό του κοινού στην κατάμεστη αίθουσα του Auditorium Jacob Salik de l’Espace Yitzhak Rabin διαπίστωσαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο κύριος Αλέξιος-Πλάτων Χατζημιχάλης που παρευρέθηκε με τη σύζυγο του και ο σύμβουλος τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας και της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Ε.Ε. κύριος Κωνσταντίνος Παππάς, και η Ευρωβουλευτής καθηγήτρια κυρία Χρυσούλα Παλιαδέλη που στήριξε αμέριστα την εκδήλωση.

H2

Μεστή ήταν η ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Ηπειρωτών Βελγίου κ. Γιάννη Παπαδόπουλου και μέλους του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, σχετικά με τη ζωή και τις σχέσεις των Ελλήνων Εβραίων. Ιστορία 2.000 ετών. Η ομιλία του ζητήθηκε να επαναληφθεί και να δημοσιευθεί τόσο στη Γαλλική όσο και την Ελληνική γλώσσα.

Απρόσμενη και εξαιρετικά επιτυχημένη, χαρακτήρισαν οι Βέλγοι και οι Έλληνες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, την ποιότητα της μουσικής παρουσίας της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη. Ποιότητα που εκφράστηκε με τη δομή της συναυλίας την αριστουργηματική μελοποίηση των επιλεγμένων ποιημάτων και την πραγματικά απολαυστική διασκευή των Ηπειρώτικων παραδοσιακών τραγουδιών που παρουσιάστηκαν στη συναυλία.

Στην επιτυχία αυτή συνέβαλαν οι ερμηνείες της Γεωργίας Βεληβασάκη και του

Πάνου Λαμπρίδη καθώς και των μουσικών Αρετής Κοκκίνου, Πάρη Μαμμά, Έλσας Πατέλη και Νίκου Ρούσσου που συνέπραξαν με την συνθέτρια που από το πιάνο της διεύθυνε τη συναυλία.

Το κοινό χειροκροτώντας όρθιο κάλεσε τη συνθέτρια και τους ερμηνευτές πάλι και πάλι στην σκηνή υπογραμμίζοντας την εμφανή συγκίνησή του.

Ήδη εκφράστηκε η επιθυμία από τους παρευρισκόμενους ισραηλίτες η μουσική αυτή ενότητα για τους Ρωμανιώτες της Ηπείρου έτσι όπως παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες να παρουσιαστεί στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι στο Ισραήλ και στη Νέα Υόρκη.