Την παραίτηση Αθανασίου-Δένδια ζήτησε ο Τσίπρας

Mϊα συνέντευξη σε τρία κανάλια παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και φυσικά το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η παραίτηση του Τάκη Μπαλτάκου από γραμματέα της κυβέρνησης μετά τις αποκαλύψεις από τη συνομιλία του με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας αυτές οι εξελίξεις είναι ενδεικτικές για το πώς σκέφτεται ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως “εμείς ανακαλύψαμε τη δράση της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως το βίντεο αυτό δείχνει αυτό που είχε πει παλιότερα ο κ. Μπαλτάκους σε δημοσιογράφους off camera, “μη μας ζορίζεται και πολύ γιατί μπορούμε να κυβερνήσουμε ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή”.

Σημείωσε δε πως ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι απλό πρόσωπο μιας και ήταν στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας πως η υπόθεση αυτή “φανερώνει τον καιροσκοπισμό του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να θέσει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή για την εγκληματική της δράση αλλά για να βελτιώσει τα εκλογικά αποτελέσματα της Νέας Δημοκρατίας”.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Αθανασίου και Δένδια, αλλά μετά από λίγο δήλωσε πως “δεν μπορώ να πω ότι η δικαιοσύνη λειτούργησε καθ΄ υπαγόρτευση κάποιων, ούτε θα κρίνω εάν πράγματι οι δικαστές ενήργησαν ακριβώς όπως περιγράφει ο κ. Μπαλτάκος”.

Ο Αλέξης Τσίπρας για τις εκλογές

Κληθείς να αποτιμήσει τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ από την πρόσφατη συζήτηση στην βουλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έπεσαν οι μάσκες» και ότι η κυβέρνηση φυγομάχησε με την άρνησή της να συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας καθώς ήταν σίγουρο ότι ο κ. Στουρνάρας δεν θα έχαιρε της εκτίμησης 151 βουλευτών.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κατά την άποψή του δεν αποτελούν αντικειμενικό εργαλείο εκτίμησης γιατί μόνο το 40 με 50% απαντά και από αυτό το ποσοστό οι περισσότεροι είναι οι πλέον αποκλεισμένοι και οργισμένοι. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι οι ίδιες εταιρείες τον Μάιο του 2012 έδιναν 6% στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πήγε στο 17%. Ο κόσμος, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σίγουρα στην κυβέρνηση αλλά έχει την επιφύλαξη αν θα τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί βομβαρδίζεται από τα «μέσα διαπλοκής» ότι αν δεν υποκύψουμε και δεν συνεχίσουμε στους μνημονιακούς μονοδρόμους, θα καταστραφούμε.

Απαντώντας στο τι σημαίνει επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, να είμαστε πρώτο κόμμα, έστω και με μία ψήφο. Ωστόσο, σημείωσε, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, να το κατανοήσουν όλοι, τόσο πιο γρήγορα θα φύγει αυτή η κυβέρνηση και θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις. Άρα, τόνισε, δεν ψηφίζουμε μόνο για ευρωβουλευτές, ψηφίζουμε για την Ελλάδα και για πρώτη φορά η αριστερά θα είναι νικήτρια. Ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «να τελειώνουμε» με την κυβέρνηση, είπε ο κ. Τσίπρας.

Για την ΔΗΜΑΡ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στις εκλογές του 2012 εκφράστηκε στην πράξη η ενότητα της αριστεράς, γιατί υπήρξε μετακίνηση από τα άλλα κόμματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΜΑΡ και ο κ. Κουβέλης, πρόσθεσε, βρίσκονται σε στρατηγικό δίλημμα. Δηλαδή, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κουβέλης θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προσανατολιστεί στο να γίνει ο ίδιος χρήσιμος σε ένα πολιτικό σύστημα που πνέει τα λοίσθια στηρίζοντάς το για δεύτερη φορά ή όπως φημολογείται θα πάει για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή θα επιλέξει να ξαναγυρίσει στην κοίτη του και να συμβάλει σε μια προοπτική ιστορική, η αριστερά να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης και να σταματήσει την καταστροφή της χώρας. Αλλά αυτό, σημείωσε, θα το απαντήσει ο ίδιος, καθώς τον αφορά και προσωπικά.

Για το ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μας εκπλήσσει διαρκώς δυσάρεστα» και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο εχθρός δεν είναι ο ταξικός αντίπαλος, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό, «με στεναχωρεί», είπε χαρακτηριστικά.