Ο Πολιτικός Κόσμος

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Όσοι πίστευαν ότι η Χρυσή Αυγή θα σήκωνε τα χέρια και θα παραδίνονταν αμαχητί, απλώς τώρα άρχισαν να αντιλαμβάνονται το λάθος τους!

Όσοι παρουσίαζαν βιντεάκια μελών της Χρυσής Αυγής, με στρατιωτικής υφής ασκήσεις, όσοι έβλεπαν τα συμβαίνοντα στις λαϊκές αγορές και στις συνοικίες του «διαβόλου» και έμεναν με την εντύπωση ότι όλα αυτά επρόκειτο να διαλυθούν ως καπνός, τώρα διαισθάνονται ότι απλώς άνοιξε το κουτί της Πανδώρας.

Όσοι παρακολουθούσαν τις συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και θεωρούσαν ότι «πάει ξεμπερδέψαμε μ΄ αυτούς», σήμερα θα πρέπει να επανεκτιμήσουν την αναλυτική «ικανότητά» τους.

Η Χρυσή Αυγή αμύνεται. Και αμυνόμενη το ελάχιστο που την ενδιαφέρει είναι η τήρηση της δεοντολογίας, η προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το… γράμμα του νόμου!

Δεν θα σχολιάσουμε την περίπτωση Μπαλτάκου.  Η συμπεριφορά του ένα πράγμα αποδεικνύει, δυστυχώς: Ότι στις μέρες που ζούμε, η επιλογή αξιόπιστων συνεργατών είναι θέμα καθαρής τύχης. Θα σου κάτσει ή όχι.

Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις τελευταίοι πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου και, τώρα, Αντώνης Σαμαράς «προδίδονται» από έμπιστά τους πρόσωπα.  Υπερεκτίμησαν τις ικανότητές τους; Μπορεί. Αγνόησαν κανόνες επιλογής; Ίσως.

Φαίνεται, όμως, ότι η γενικότερη διάβρωση που έχει προκληθεί στην κοινωνία εξ αιτίας της γενικευμένης παρακμιακής διαφθοράς, δεν έχει αφήσει τίποτε απρόσβλητο. Αξίες, Αρχές, Φιλίες.

Έτσι, πρόσωπα «υπεράνω υποψίας» αποδεικνύονται αναξιόπιστα. Συνεργάτες προ εξοφλούμενης αφοσίωσης αποδεικνύονται ευάλωτοι και επιλήσμονες.

Το χειρότερο όλων, συχνά φέρονται τόσο κουτά και τόσο επιπόλαια απρόσεκτα που απλώς …δεν το πιστεύεις!

Η «ασθένεια» είναι …διακομματική! Παραδείγματα άφθονα.

Η αντιπολίτευση, βέβαια, επόμενο είναι να θέλει να επωφεληθεί από τέτοια «στραβοπατήματα». Ούτε και μπορεί κανείς να την ψέξει γι αυτό.

Από του σημείου αυτού, όμως, μέχρι του σημείου να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος εξαιτίας της στάσης της αντιπολιτεύσεως να ακυρωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού και όλα όσα μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί με κόπο, μόχθο και αίμα, να γίνουν παρανάλωμα στη φωτιά των αντιδράσεων, η απόσταση είναι μεγάλη.

Το ζήτημα δεν είναι να πέσει η κυβέρνηση. Το θέμα είναι να ελεγχθούν τα όποια ακροδεξιά «σταγονίδια»  που ενδεχομένως υπάρχουν στα κόμματα και στον κυβερνητικό συνασπισμό πρωταρχικά.

Η πολιτική ηγεσία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να επιδείξει σύνεση, αντί για κορώνες. Μετριοπάθεια, αντί για εξαλλοσύνες.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί ανεπηρέαστη να παίξει το ρόλο της. Και ως προς την τύχη των συλληφθέντων μελών της Χρυσής Αυγής. Και ως προς την διερεύνηση των πραγματικών συνθηκών κάτω από τις οποίες μαγνητοσκοπήθηκαν οι συνομιλίες βουλευτών του ενός και του άλλου κόμματος.

Και η χώρα να συνεχίσει το δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Για όποιο πισωγύρισμα δεν θα ευθύνεται ο κάθε Μπαλτάκος. Αλλά συνολικά ο πολιτικός κόσμος της χώρας.