Και την Ιταλία ταρακούνησε ο σεισμός – “Ήταν ο κύριος” λένε οι σεισμολόγοι

Ο σεισμός που σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ με επίκεντρο την Υδρα ταρακούνησε μεγάλο μέρος της χώρας αλλα και περιοχές της Νότιας Ιταλίας.

 

Ο σεισμός των 5,4 Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών) ήταν ο κύριος σεισμός, διαβεβαίωσε μέσω της πρωινής εκπομπής του Mega ο σεισμολόγος Θανάσης Γκάνας και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας 8 λεπτά μετά τις 11 το βράδυ αναστατώντας τους κατοίκους στην Πελοπόννησο, σε όλο το Λεκανοπέδιο μέχρι και την Κρήτη.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 29 χιλιόμετρα από το νησί της Ύδρας, με εστιακό βάθος 111 χλμ.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας. Πιο συγκεκριμένα, η δόνηση έγινε αισθητή στο ελληνόφωνο χωριό Καλημέρα, στην πόλη του Λέτσε και στην κωμόπολη Γκαλλίπολι, στην περιφέρεια της Απουλίας.

Δεκάδες πολίτες τηλεφώνησαν στους πυροσβέστες και στην αστυνομία. Μέχρι αυτή την στιγμή, όμως, δεν προκύπτει να υπάρχουν τραυματίες ή υλικές ζημιές.

Η Πολιτική Προστασία της περιοχής, όπως και η νομαρχία, δεν ενεργοποίησαν καμία από τις διαδικασίες που προβλέπονται για τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Παράλληλα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εν λόγω δόνηση έγινε αισθητή και στην Σικελία, στην πόλη των Συρακουσών, ενώ κάτοικοι της Καλαβρίας, μέσω διαδικτύου, γράφουν ότι αισθάνθηκαν τον σεισμό, χωρίς όμως να έχουν σημειωθεί ζημιές.

Βγήκαν απο τα σπίτια τους στην Κρήτη

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Κρήτη και κυρίως στο βόρειο τμήμα της Κρήτης ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που βγηκαν έξω από τα σπίτια τους νομίζοντας ότι ο σεισμός έχει επίκεντρο τη Κρήτη.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, αλλά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς. Οι μόνες αναφορές ήταν στην περιοχή της Ερμιόνης όπου η αστυνομία πήρε κλήσεις για τοίχους που γκρεμίστηκαν από τον σεισμό, αλλά ευτυχώς σε παλιά ακατοίκητα σπίτια.

30 λεπτά αργότερα από τον ισχυρό σεισμό μία μικρή σεισμική δόνηση 1,8 Ρίχτερ αποτυπώθηκε στην ηλεκτρονική μορφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με επίκεντρο την Τρίπολη.