“Τούμπα” στην πρόθεση ψήφου μετά το Μπαλτάκος-Γκέητ

Αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα δημοσκόπησης πριν και μετά την υπόθεση Μπαλτάκου
– Προβάδισμα 2,1% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ πριν το video βόμβα
– Ανατροπή μετά τις αποκαλύψεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 0,7%
– Σταθερά τρίτο το Ποτάμι αλλά χάνει ποσοστό στο δεύτερο μέρος της έρευνας
– Αντίθετα, η Χρυσή Αυγή κερδίζει σχεδόν 1%, όσο πάνω κάτω χάνει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη

Η υπόθεση του Τάκη Μπαλτάκου και η αποκάλυψη της συνομιλίας του πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου με τον Ηλία Κασιδιάρη όπου παραδέχεται πως οι διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής έγιναν γιατί η ΝΔ έχανε ψήφους, δεν προκάλεσε μόνο πολιτικό σεισμό και την παραίτησή του.

Έφερε και ανατροπή στην πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Καπα Research για Το Βήμα της Κυριακής που έγινε τόσο πριν όσο και μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας του Τάκη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Στην πανελλαδική έρευνα που έγινε την 1η και 2 Απριλίου, πριν δηλαδή ξεσπάσει η υπόθεση Μπαλτάκου, η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν να έχει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 2,1%, λαμβάνοντας στην πρόθεση ψήφου ενόψει ευρωεκλογών 21,7% έναντι 19,6 του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚόμμαΈρευνα 1-2 Απριλίου
Νέα Δημοκρατία21,7%
ΣΥΡΙΖΑ19,6%
Το Ποτάμι9,2%
Χρυσή Αυγή6,9%
ΚΚΕ5,8%
Ελιά5,4%
ΑΝΕΛ3,9%
ΔΗΜΑΡ2,1%
Άλλο6,5%
Λευκό1,8%
Αναποφάσιστοι17,1%

Μετά τις αποκαλύψεις του Ηλία Κασιδιάρη όμως, το κλίμα άλλαξε. Η έρευνα επαναλήφθηκε στις 3 Απριλίου, με τη Νέα Δημοκρατία να υποχωρεί και τον ΣΥΡΙΖΑ πια να έχει προβάδισμα 0,7% και να συγκεντρώνει 21,5% και τη Νέα Δημοκρατία να υποχωρεί το 20,8%.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως μεν Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη έχει “κλειδώσει” την τρίτη θέση, αλλά στην έρευνα μετά τις αποκαλύψεις φαίνεται να έχει χάσει σχεδόν 1% την ώρα που η Χρυσή Αυγή έχει κερδίσει ανάλογο ποσοστό!
Ανεβασμένα ποσοστά μετά τις εξελίξεις εμφανίζουν επίσης ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ και οι αναποφάσιστοι εμφανίζονται λιγότεροι. Μόνο η Ελιά και η Δημοκρατική Αριστερά παρουσιάζουν απώλειες.

ΚόμμαΈρευνα 3 Απριλίου
ΣΥΡΙΖΑ21,5%
Νέα Δημοκρατία20,8%
Το Ποτάμι8,5%
Χρυσή Αυγή7,7%
ΚΚΕ6,2%
Ελιά4,6%
ΑΝΕΛ4%
ΔΗΜΑΡ1,7%
Άλλο5,6%
Λευκό2,7%
Αναποφάσιστοι16,7%

Όσον αφορά στο αν οι πολίτες θέλουν να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, το όχι είναι συντριπτικό, με το 55,2% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα να τάσσονται κατά αυτού του σεναρίου. Ναι σε εκλογές τώρα είπε το 35,9%.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει 41,2% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που λαμβάνει 33,3%.