H Disney πληρώνει 950 εκατ. δολάρια για να μπει στο Youtube

H Disney προσέθεσε ακόμα ένα τρόπαιο στην αυτοκρατορία της με την εξαγορά του δικτύου Maker Studios του Youtube. Η συμφωνία, που μπορεί να ανέλθει στα 950 εκατομμύρια δολάρια, δεν είναι εφάμιλλη της εξαγοράς των Lucasfilm και Marvel, αλλά μπορεί να έχει καθοριστική στρατηγική σημασία για την μακροχρόνια κερδοφορία της εταιρείας.

Η Maker Studios συνεργάζεται με τους δημιουργούς βίντεο στο Youtube σε 55.000 διαφορετικά κανάλια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από ηλεκτρονικά παιχνίδια μέχρι αθλήματα και μόδα. Σε αντάλλαγμα για την προσφορά τεχνικών, οικονομικών και διαφημιστικών υπηρεσιών η Maker εισπράττει μέρος από τα διαφημιστικά έσοδα από τα βίντεο που ανεβαίνουν στο δίκτυό της.

Η Disney πλέον θα έχει άμεση πρόσβαση στους 380 εκατομμύρια συνδρομητές της Maker. Ιδού οι πέντε τρόποι με τους οποίους η Disney θα προωθήσει τις δουλειές της:

Πρόσληψη νέων ταλέντων
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Disney βασίζεται στους νέους αστέρες όπως η Μίλεϊ Σάιρους, η Χίλαρι Νταφ και η Λίντσεϊ Λόχαν. Όμως, το Youtube γίνεται όλο και περισσότερο πεδίο εκκόλαψης νέων δημιουργικών ταλέντων που στη συνέχεια καταλήγουν τηλεοπτικοί αστέρες. Η Disney θα μπορεί πλέον να «χτενίζει» το δίκτυο της Maker σε αναζήτηση νέων ταλέντων.

Ανάρτηση των προϊόντων της Disney στο διαδίκτυο
Μια από τις αγαπημένες τακτικές της Disney είναι η σταδιακή προώθηση των προϊόντων της σε κάθε μέσο ψυχαγωγίας. Η στρατηγική αυτή μπορεί τώρα να εφαρμοστεί και στο Youtube και η εταιρεία θα μπορεί να ανακινεί το ενδιαφέρον για τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές της με στόχο το νεανικό κοινό. Το Frozen έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία στο διαδίκτυο και 477 εκατομμύρια σχετικά βίντεο έχουν αναρτηθεί από θεατές στο Youtube, σύμφωνα με τo Tubefilter.

Σύναψη καλύτερων διαφημιστικών συμφωνιών
Ο λόγος που η Maker Studios φαντάζει ελκυστική για τους χρήστες του Youtube είναι, επειδή η εταιρεία κάνει χρήση της τεράστιας κλίμακάς της, για να πετύχει καλύτερες διαφημιστικές συμφωνίες με μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες. Η Disney μπορεί να μεγεθύνει ακόμα περισσότερο αυτήν την κλίμακα ενσωματώνοντας διαφημίσεις του Youtube σε άλλα διαφημιστικά μέσα, όπως τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ. Αν η Maker Studios μεγαλώσει περισσότερο ώστε να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο περιεχομένου στο Youtube, η εταιρεία θα μπορούσε να αναγκάσει τη Google να προσφέρει καλύτερους διαφημιστικούς όρους.

Να “ξεπλύνει” παλιότερες ψηφιακές αποτυχίες
Παρότι η Disney κυριαρχεί στο χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, η εταιρεία δεν έχει κατορθώσει να πετύχει στο διαδίκτυο. Η Disney εξαγόρασε την εταιρεία κοινωνικής ψυχαγωγίας Playdom έναντι 563 εκατομμυρίων δολαρίων το 2010 και αμέσως μετά η αγορά διαδικτυακών παιχνιδιών μεταφέρθηκε από το Facebook στο iPhone. Τον περασμένο μήνα η Disney απέλυσε 700 εργαζομένους από τον όμιλο Interactive που διαχειρίζεται τα διαδικτυακά παιχνίδια της Disney. Η εξαγορά της Maker είναι μια ευκαιρία να ρεφάρει τη χασούρα.

Προετοιμασία για μελλοντική μείωση των συνδρομητών ψηφιακής τηλεόρασης
Οι συνδρομητές ψηφιακής τηλεόρασης μειώθηκαν για πρώτη φορά στα χρονικά το 2013. Αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τη Disney η οποία έχει στην ιδιοκτησία της πολλά συνδρομητικά κανάλια. Το Youtube έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό των ΗΠΑ στις ηλικίες μεταξύ 18 και 34, περισσότερη από κάθε άλλο συνδρομητικό κανάλι. Είναι λογικό η Disney να θέλει να εδραιώσει τη θέση της στην ταχέως αναπτυσσόμενη αυτή πλατφόρμα πριν προλάβει κάποια άλλη εταιρεία. Για παράδειγμα η DreamWorks εξαγόρασε ένα άλλο δίκτυο του Youtube πέρυσι. Η Disney θέλει να προλάβει μια πιθανή διαρροή θεατών σε κάποια άλλη εταιρεία.

Fortunegreece.com