Φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν σε κρατικά κτίρια της ουκρανίας και υψώνουν τη ρωσική σημαία

Τρία κρατικά κτίρια μέχρι στιγμής έχουν καταλάβει φιλορώσοι διαδηλωτές στην Ουκρανία. Το Κίεβο κατηγορεί τον Πούτιν ότι ενορχηστρώνει αυτές τις διαδηλώσεις.

Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν απόψε ένα κρατικό κτίριο στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, στο οποίο ύψωσαν τη ρωσική σημαία, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου και το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές που κρατούσαν ρωσικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο και δεκάδες από αυτούς μπήκαν μέσα όταν οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας υποχώρησαν μπροστά στο πλήθος.

 

Νωρίτερα διαδηλωτές κατέλαβαν δύο κυβερνητικά κτίρια στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ ζητώντας από τις τοπικές αρχές να οργανώσουν δημοψηφίσματα για να ενωθούν οι επαρχίες τους με τη Ρωσία.

Οι διαδηλωτές στο Χάρκοβο κατέβασαν τις ουκρανικές σημαίες και ύψωσαν μια ρωσική. Οι αστυνομικοί την ίδια ώρα είχαν υποχωρήσει σε απόσταση περίπου 50 μέτρων.

Το Κίεβο κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενορχηστρώνει τις καταλήψεις κρατικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων από φιλορώσους διαδηλωτές στην ανατολική Ουκρανία και υποσχέθηκε ότι η αστυνομία θα αποκαταστήσει ειρηνικά την τάξη.

Ο Αβάκοφ κατηγόρησε επίσης τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι συνωμοτεί με τον Πούτιν για να πυροδοτήσουν εντάσεις σε μια περιοχή που κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από ρωσόφωνους.

Έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας συγκάλεσε ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει αύριο στη Λιθουανία προκειμένου να παραμείνει στο Κίεβο και να χειριστεί την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.

Ο Τουρτσίνοφ, που είναι επίσης και πρόεδρος του κοινοβουλίου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΠΗΓΗ:NewsIt.gr