Γάλα : Η καλύτερη πρόληψη για την αρθρίτιδα στις γυναίκες

Ένα ποτήρι γάλα την ημέρα προλαμβάνει την οστεοαρθρίτιδα στις γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Arthritis Care & Research”. Ωστόσο, η κατανάλωση τυριού φάνηκε να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Brigham στη Βοστόνη παρακολούθησαν συνολικά 888 άνδρες και 1.260 γυναίκες με αρθρίτιδα στο γόνατο για τέσσερα χρόνια. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι γυναίκες που αύξησαν την ημερήσια πρόσληψη γάλακτος , είχαν σημαντική μείωση στις βλάβες των αρθρώσεων.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που ξεκίνησαν να πίνουν λιγότερα από 3 ποτήρια γάλα την εβδομάδα είχαν μείωση στην απόσταση των οστών στις αρθρώσεις κατά 0,38 χιλιοστά, εκείνες που έπιναν από τέσσερα έως έξι ποτήρια είχαν μείωση κατά 0,38 χιλιοστά ενώ, η αντίστοιχη μείωση ήταν 0,29 χιλιοστά για όσες έπιναν περισσότερα από επτά ποτήρια την εβδομάδα. Ωστόσο οι γυναίκες που έτρωγαν τυρί καθημερινά είχαν μια μικρή επιδείνωση της κατάστασης τους.

Επίσης, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες δεν απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη όπως και οι γυναίκες από ένα ποτήρι γάλα, καθώς μόνο η υψηλή πρόσληψη γάλακτος μπορεί να βελτιώσει τις αρθρώσεις στους άνδρες.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος που προκαλεί πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις του χεριού, του ισχίου και του γόνατος. Η νόσος είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες και πάνω από ένα εκατομμύριο ενήλικες ετησίως συμβουλεύοντα τον γιατρό τους λόγω της νόσου. Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνθρωποι στη Μ. Βρετανία πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα σε ένα ή και τα δύο γόνατα, το ένα πέμπτο των οποίων την εμφανίζουν στα 50 τους και το 50% των ατόμων την εμφανίζουν σε ηλικία άνω των 80 ετών.

ΠΗΓΗ:News.gr