Ο Κυπριακός Τύπος, 12 Απριλίου 2014

Η μαρτυρία του επιχειρηματία Νίκου Λίλλη στο δικαστήριο για την υπόθεση της Δρομολαξιάς, η αποχώρηση Ρώσου μεγιστάνα από κυπριακή εταιρεία, η προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής οικογενειακής επιχείρησης, η μετάβαση των διαπραγματευτών για το Κυπριακό στη Νότιο Αφρική, η έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον διευθύνοντος συμβούλου εταιρείας bitcoin, και η δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις ευρωεκλογές, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.
Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Με πίεζαν για δάνεια και γενναίες εισφορές”, γράφει ότι ο επιχειρηματίας και Πρόεδρος της Αλκής Νίκος Λίλλης, καταθέτοντας στο δικαστήριο, έδωσε μαρτυρία για την πίεση που δεχόταν από στέλεχος του ΑΚΕΛ να ξοφλήσει τα δάνεια ΑΚΕΛικών που σύναψαν για την Αλκή, διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό 1 εκατομμύριο ευρώ. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναγνώρισε τις θυσίες των δημόσιων υπαλλήλων, καλώντας τους ωστόσο να συμβάλουν περαιτέρω στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του κράτους. Επίσης, γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι γεμάτο με διευθυντές και βοηθούς διευθυντές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, όχι μόνο για ένα ή δύο χρόνια, αλλά και επί μόνιμης βάσης, καλύπτοντας μεταξύ άλλων ανάγκες σε εξειδικευμένες γνώσεις εκπαιδευτικού προγραμματισμού.
Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Σε συναγερμό για τους Ρώσους”, γράφει ότι σε συναγερμό έθεσε την Κυβέρνηση η ανακοίνωση της πρώτης αποχώρησης Ρώσου μεγιστάνα από κυπριακή εταιρεία, στο πλαίσιο – όπως εκτιμάται – της απόφασης του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για επαναπατρισμό όλων των Ρώσων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και έχουν την έδρα των επιχειρήσεών τους εκτός Ρωσίας, και ότι πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Οικονομικών υποδεικνύει ότι η επιλογή δημιουργίας μίας ή περισσότερων “κακών τραπεζών”, σε μιαν προσπάθεια να περιοριστεί η πίεση στα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους, πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι. Επίσης, γράφει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στην Ελλάδα, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει.
Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “ `Επιμορφωτικά` στη Ν. Αφρική”, γράφει ότι οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, θα πραγματοποιήσουν στο τέλος του Απρίλη ταξίδι στη Νότιο Αφρική που έχει περισσότερο “επιμορφωτικό χαρακτήρα” και οργανώνεται για να ακούσουν αμφότεροι τις εμπειρίες ενός εκ των πρωταγωνιστών της συμφιλίωσης στη Νότιο Αφρική. Γράφει, επίσης, ότι η αναφορά του Δήμαρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη για τους κινδύνους που διατρέχει η αρχιτεκτονική κληρονομιά εντός της νεκρής ζώνης προκάλεσε το ενδιαφέρον της ΕΕ, η οποία ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση. Επίσης, γράφει ότι συγκλονιστικές λεπτομέρειες έδωσε μέσα από την πεντάωρη κατάθεσή του στο δικαστήριο ο επιχειρηματίας Νίκος Λίλλης για το μεγάλο φαγοπότι που εκτυλίχθηκε γύρω από την υπόθεση του Aero Centre στο κτήμα της ΑΤΗΚ στη Δρομολαξιά.
Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Εκποιήσεις Λτδ”, γράφει ότι ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από τις “διαβεβαιώσεις” του Προέδρου Αναστασιάδη για προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής οικογενειακής επιχείρησης, και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε άλλα χθες, τασσόμενος υπέρ της δημιουργίας “εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων” για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και απορρίπτοντας οποιανδήποτε εισήγηση για επαναδιαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την Τρόικα. Γράφει, επίσης, ότι την ημέρα της αποκάλυψης της αγοραπωλησίας τεμαχίου γης της Αρχιεπισκοπής από τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Κτηματολόγιο ετοίμασε και την έκθεση εκτίμησης της αξίας του ακινήτου. Επίσης, γράφει ότι στροφή προς την αποδοχή της βιομηχανικής-ενεργειακής χρήσης του λιμανιού της Λάρνακας έκαναν χθες ο ΔΗΣΥ και το ΚΣ ΕΔΕΚ.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Πού είναι ο Neo;”, γράφει ότι ο Danny Brewster, διευθύνων σύμβουλος των προμηθευτών bitcoin “Neo & Bee”, θεωρείται ύποπτος για απάτη και καταζητείται από την Αστυνομία, η οποία έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του, προσθέτοντας ότι υπάρχουν παράπονα ότι ο Brewster έλαβε χρήματα από πελάτες, που έδωσαν μέχρι €20.000 έκαστος, αλλά δεν παρέδωσε τα bitcoin. Γράφει, επίσης, ότι τηλεφώνημα για βόμβα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας χθες το πρωί κινητοποίησε τους πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας, οι οποίοι αργότερα επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για φάρσα. Επίσης, γράφει ότι δημοσκόπηση για λογαριασμό του ΡΙΚ δείχνει ότι ο κυβερνών συνασπισμός ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων στις ευρωεκλογές του ερχόμενου μήνα, κερδίζοντας με 35,3%, ενώ το ΑΚΕΛ έρχεται δεύτερο με 22,5%.
Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly”, υπό τον τίτλο “Απάθεια ψηφοφόρων”, γράφει ότι οι Κύπριοι, οι οποίοι βιώνουν την ύφεση, είναι απογοητευμένοι με τους πολιτικούς τους ηγέτες και θα γυρίσουν την πλάτη στις επερχόμενες ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ΡΙΚ, που έδειξε ότι μόνο γύρω στο ένα τρίτο των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν για ευρωβουλευτές. Γράφει, επίσης, ότι γύρω στα 25 νεαρά άτομα από τη Γερμανία, την Πολωνία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο έδειξαν χθες τις δεξιότητές τους στο γκράφιτι στην παλιά Λευκωσία, υπό την καθοδήγηση του ντόπιου καλλιτέχνη Paparazzi, στο πλαίσιο ανταλλαγής νέων που συντονίζεται από τη μη κυβερνητική οργάνωση YouthNet Cyprus. Επίσης, γράφει ότι η Κύπρος έχει το ψηλότερη ποσοστό εργαζομένων που δηλώνουν ότι υποφέρουν από άγχος που σχετίζεται με την εργασία τους, σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ.
(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΧΡ)