Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Κ. Γεροντόπουλου στο Πράσινο Ακρωτήριο

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, αναπληρώνοντας την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Catherine Ashton, επισκέφθηκε στις 9 Απριλίου, το Πράσινο Ακρωτήριο, προκειμένου να συμπροεδρεύσει με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Jorge Borges, στον πολιτικό διάλογο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Πράσινου Ακρωτηρίου.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν τα εξής θέματα: α) τρέχουσα πολιτική και οικονομική επικαιρότητα στην Ε.Ε, β) ασφάλεια και σταθερότητα στο Πράσινο Ακρωτήριο, γ) αναπτυξιακή συνεργασία με έμφαση στη βούληση του Π.Α. για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δ) Συμφωνία επανεισδοχής και Συμφωνία απελευθέρωσης καθεστώτος των θεωρήσεων αλιείας, ε) εμπόριο και επενδύσεις.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Γεροντόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση του για την “Ειδική Εταιρική Σχέση” που υπάρχει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πράσινου Ακρωτηρίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Πράσινο Ακρωτήριο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Jorge Carlos Fonseca, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στις κοινές αξίες και αρχές που ενστερνίζονται Ε.Ε. και Πράσινο Ακρωτήριο. Επίσης, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της αφρικανικής χώρας, Jose Maria Neves, τον οποίο ενημέρωσε για την ισχυρή θέση του ελληνικού εμπορικού στόλου παγκοσμίως και του εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας μας για την παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα τουρισμού, καθώς και συνεργασίας στη ναυτιλία.

Τέλος, ο κ. Γεροντόπουλος συναντήθηκε με τον Υπουργό Πολιτισμού, Mario Lusio de Sousa Mendes, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην κατανόηση των λαών

και εξέτασαν το ενδεχόμενο να υπάρξει μελλοντικά συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό.