ΠΓΔΜ: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα ( 8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 10:00 τοπική ώρα, όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή ανήλθε στο 9,16%. Πάντως, στις περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία η προσέλευση στις κάλπες είναι πολύ μικρότερη και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι δεν έχει δικό του υποψήφιο στις σημερινές εκλογέςκαι έχει καλέσει τους Αλβανούς ψηφοφόρους, που αποτελούν περίπου το 25% του εκλογικού σώματος στη χώρα, να μην υποστηρίξουν κανένα υποψήφιο.

Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα του Αλί Αχμέτι μποϋκοτάρει τις προεδρικές εκλογές, καθώς η πρόταση του για ένα κοινό προεδρικό υποψήφιο, ευρύτερης αποδοχής, απορρίφθηκε από το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE).Η διαφωνία αυτή των δύο κυβερνητικών εταίρων αποτέλεσε και την αφορμή για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 27 Απριλίου.

Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι στις σημερινές προεδρικές εκλογές: ο Γκιόργκι Ιβάνοφ (υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι), ο Στέβο Πεντάροφσκι (υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ), ο Ιλίαζ Χαλίμι (υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών του Μέντουχ Θάτσι) και ο Ζόραν Πόποφσκι(υποψήφιος του νεοσύστατου κόμματος GROM, του οποίου ηγείται ο Στέβτσο Γιακίμοφσκι).

Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους πρόεδρος της ΠΓΔΜ από τον πρώτο γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να συμβεί.

Έτσι, αναμένεται να ακολουθήσει δεύτερος γύρος, έπειτα από δύο εβδομάδες (στις 27 Απριλίου), μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά στον πρώτο γύρο. Πρόεδρος στον β΄ γύρο εκλέγεται αυτός που θα λάβει περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Αν δεν ικανοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση, τότε οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και προκηρύσσονται νέες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα συμπέσει με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, θα περάσουν οι κ.κ. Ιβάνοφ και Πεντάροφσκι, με τον πρώτο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί στον προεδρικό θώκο.

Η θητεία του προέδρου της ΠΓΔΜ διαρκεί πέντε χρόνια και οι εξουσίες του, κατά το Σύνταγμα της χώρας, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους για τις προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ ανέρχεται περίπου στο 1.780.000. Τις εκλογές επιτηρούν 326 παρατηρητές του ΟΑΣΕ/ODIHR,του Συμβουλίου της Ευρώπης και ξένων πρεσβειών στην ΠΓΔΜ, καθώς και 8.300 τοπικοί παρατηρητές.Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αργά το βράδυ

newpost.gr