Αλληλοκατηγορίες στο άκαρπο ΣΑ για την Ουκρανία

Δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που κάλεσε η Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία, με την Δύση να κατηγορεί την Μόσχα ότι ενορχήστρωσε την ένταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και τη Μόσχα να ρίχνει τις ευθύνες στο Κίεβο για χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού.

Η άκαρπη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη ήλθε ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του ουκρανού προέδρου Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ, κατά το οποίο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά και ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που έδωσε το Κίεβο στους φιλορώσους αυτονομιστές ώστε να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτήρια που έχουν καταλάβει σε τουλάχιστον έξι πόλεις.

«Δε θα επιτρέψουμε τη Ρωσία να επαναλάβει το κριμαϊκό σενάριο στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας», προσέθεσε ο κ. Τουρτσίνοφ, διαμηνύοντας πως το Κίεβο κινητοποιεί τα στρατεύματά του προκειμένου να διεξάγει «ευρύτατη αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην ανατολή.

Η Μόσχα κατήγγειλε την κινητοποίηση των ουκρανικών δυνάμεων «εγκληματική εντολή», και κάλεσε τη Δύση να συγκρατήσει το Κίεβο.

«Είναι τώρα ευθύνη της Δύσης να αποτρέψει τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, γραμμή που φάνηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Το αίμα έχει ήδη ρεύσει και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει προκαλέσει μια «ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να δημιουργήσει αστάθεια» στην ανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Βρετανίας ανέφερε οτι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα, πολύ καλά εξοπλισμένα, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή των συνόρων με την Ουκρανία, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 35.000 και 40.000 στρατιωτών. Τα ρωσικά στρατεύματα είναι εξοπλισμένα με μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης, πυροβολικό και μονάδες υλικοτεχνικής υποστήριξης» τόνισε ο πρέσβης.