Ποια είναι η Ελληνοαμερικανίδα προταθείσα ως υπουργός Υγείας

Ποιά είναι η Sylvia Mathews Burwell, η Ελληνοαμερικανίδα που θα αναλάβει υπουργικό θώκο στην Κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα; Πόσο η πολιτική ανέλιξη της Σύλβιας αναβαθμίζει την πολιτική δυναμική των Ομογενών μας που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Η Mathews είναι κόρη της Cleo Maroudas, σύζυγο του οφθαλμίατρου  William Peter Mathews. Το μικρόβιο της πολιτικής φαίνεται ότι το κληρονόμησε από την μητέρα της, που είχε διατελέσει Δήμαρχος της πόλης Hinton στη Δυτική Βιρτζίνια, όπου και γεννήθηκε η Sylvia. Οι γονείς τόσο της μητρός της (Dennis N. Maroudas και Vasiliki Bakares) όσο και του πατρός της ήταν Ελληνες μετανάστες στις ΗΠΑ.

Η ίδια η Sylvia ξεκίνησε την ανάμιξή της με την πολιτική από το κολλέγιο κιόλας, ούσα βοηθός του βουλευτή της Δυτικής Βιρτζίνια NickRahall και συνέχισε εντασσόμενη στο επιτελείο του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Michael Dukakis. Δούλεψε επίσης στις προεκλογικές καμπάνιες των διδύμων Dukakis/Bentsen και Clinton/Gore. Στη συνέχεια διετέλεσε Chief of Staff του Υπουργού Οικονομικών Robert Rubinαπό από το 1995 ως το 1997 και Deputy Chief of Staff του προέδρου Clinton το 1997 και το 1998.

Πριν ενταχθεί στην κυβέρνηση Obama, η Sylvia Mathews Burwell ήταν επικεφαλής σε μια σειρά από φιλανθρωπικούς οργανισμούς όπως η Walmart Foundation και η Bill & Melinda Gates Foundation.

Το θέμα της υπουργοποίησης  μιάς Ελληνοαμερικανίδας στην κυβέρνηση Ομπάμα αποτελεί αναμφίβολα επιβεβαίωση της διαρκώς αυξανόμενης δυναμικής της ομογένειας των ΗΠΑ και στον τομέα της πολιτικής. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη ομογενής που καταλαμβάνει υπουργικό θώκο σε αμερικανική κυβέρνηση. Πρίν από την Sylvia Mathews Burwell, έως τώρα υπεύθυνη προϋπολογισμού στην Αμερικανική κυβέρνηση, που αν κερδίσει την σχετική έγκριση από την Γερουσία, θα αναλάβει το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, είχαν χρηματίσει υπουργοί και υφυπουργοί και άλλοι ελληνοαμερικανοί, όπως ο Pete Peterson που είχε διατελέσει Υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Nixon, αλλά και ο Γιουτζίν Ρωσσίδης, ως υφυπουργός οικονομικών.

Βέβαια μια πλειονότητα άλλων ομογενών έχουν αναδειχθεί σε κορυφαίες πολιτικές θέσεις στις ΗΠΑ, ανάμεσα στους οποίους ο Μάικ Δουκάκης που διεκδίκησε την Προεδρία των ΗΠΑ, ο Πολ Τσόγκας, που διεκδίκησε το χρίσμα για υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία, ο  Σπίρο Άγκινου που διετέλεσε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ ο Κρις Σπύρου υπήρξε υποψήφιος για Κυβερνήτης του Νιού Χάμσαιρ, είχαμε ακόμη Κυβερνήτες, αλλά και δεκάδες Πολιτειακούς Βουλευτές και Γερουσιαστές, Λεωνίδας Ραπτάκης, Νίκη Τσόνγκα και πολλοί άλλοι, όπως και σε Ομοσπονδιακό επίπεδο με τους Μπιλιράκη, Σαρμπάνη, Σνόου να ξεχωρίζουν. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε ο Τζον Κατσιματίδης διεκδίκησε την Δημαρχεία της Νέας Υόρκης.

Μιλώντας για την Sylvia, o Ελληνοαμερικανός  Andy Manatos, χαρακτήρισε «ιστορικό γεγονός για την ελληνοαμερικανική κοινότητα» την τοποθέτησή της, συμπληρώνοντας: «Είναι φίλη και σύμμαχός μας εδώ και πολλά χρόνια. Ως Ελληνοαμερικάνα δεύτερης γενιάς η ίδια, καταλαβαίνει την σημασία της κοινότητάς μας στην πολιτική ζωή της χώρας και θα υπηρετήσει σωστά την κυβέρνηση Obama».

Με στοιχεία και από: Νewpost.gr