Αυστριακός Τύπος για Μέρκελ: Η νέα φίλη της Ελλάδας

merkel_samaras_533_355Ενδεικτικά, στο δημοσίευμα της «Ντι Πρέσε» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως από τον Οκτώβριο του 2012 που η καγκελάριος είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα και ενώ τότε – μετά τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, την ταραγμένη περίοδο των εκλογών του Ιουνίου και την απειλή εξόδου από την Ευρωζώνη – είχε δοθεί μεγάλη προσοχή στην επίσκεψη Μέρκελ, αυτή τη φορά οι αντιδράσεις υπήρξαν πιο χαλαρές.

Αυτό ίσως να οφείλεται στη νέα αυτοπεποίθηση των Ελλήνων, στο νέο βλέμμα προς το μέλλον, με τα Μέσα Ενημέρωσης να ερμηνεύουν πλέον το «Grexit» με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με την έξοδο από την απομόνωση, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν την πορεία ανάπτυξης της χώρας, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να παρουσιαστεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα βασίζεται στις καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Προσθέτει επίσης, ότι από την πλευρά της η κ. Μέρκελ, επισημαίνοντας πως η ελλιπής δανειοδότηση εξακολουθεί να προκαλεί δυσκολίες στις ελληνικές επιχειρήσεις, εξήγγειλε ότι η Γερμανία θα στηρίξει με 100 εκατομμύρια ευρώ το σχεδιαζόμενο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε, ότι αποτελεί παρελθόν η εποχή που η χώρα του στηριζόταν στις μεγάλες επιχειρήσεις ή στο κράτος, καθώς η κυβέρνηση εργάζεται στοχευμένα πλέον για τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού για τις επιχειρήσεις και τις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την «Ντι Πρέσε» η καγκελάριος με τις δηλώσεις της έδωσε θάρρος στους Έλληνες, καθώς, χάρη στις αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα, η ίδια πιστεύει, ότι είναι περισσότερες οι ευκαιρίες που ανοίγονται παρά οι δυσκολίες που προκύπτουν, ενώ κάλεσε την Αθήνα να εξετάσει τόσο το θέμα της παράτασης της τουριστικής περιόδου όσο και τις δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα του διαδικτύου.

Στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κουρίρ» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως, επαινώντας την ελληνική κυβέρνηση, η Αγγελα Μέρκελ προσπάθησε να αποδυναμώσει τα ακραία κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει ευρωεκλογών, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αποδείξει στο εσωτερικό της Γερμανίας ότι είναι σωστή η πορεία που έχει επιλέξει για την ευρωδιάσωση, δηλαδή τη διάσωση με τα χρήματα των φορολογούμενων και με υψηλό κίνδυνο.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος, δεν φαίνεται να πτοείται από την κριτική κάποιων οικονομολόγων που θέλουν την σημερινή συνολικότερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας πιο ζοφερή και η ίδια, μάλιστα, δείχνοντας τη θέλησή της για παραπέρα στήριξη της Ελλάδας, έφερε στην Αθήνα ως δώρο, χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων για ένα νέο Επενδυτικό Ταμείο.

NewsIt.gr