Ιστορική Ακολουθία του Επιταφίου στα Κατεχόμενα

Σχεδόν 4.000 Ελληνοκύπριοι πιστοί συνέρρευσαν σήμερα από τις ελεύθερες περιοχές στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, για να παρακολουθήσουν την Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου, πολλοί γυρνώντας πίσω για πρώτη φορά από το 1974.

Η παραδοσιακή λιτανεία, που άλλοτε γινόταν ανοιχτά στους δρόμους της ελληνικής γειτονιάς, περιορίστηκε για λόγους ασφαλείας στον χώρο της εκκλησίας- που πλέον χρησιμοποιείται από ένα τοπικό τουρκοκυπριακό πανεπιστήμιο ως εργαστήριο τεχνών – και έγινε υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Επίσης, η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε γύρω από τον Ιερό Ναό, χωρίς να ηχήσουν οι καμπάνες.

Στην ιστορική λειτουργία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, ο εκπρόσωπος του Μουφτή των Τουρκοκυπρίων παρέδωσε στον Βασίλειο συμβολικά ένα κλειδί λέγοντας: “Δεν είναι δώρο, αλλά κάτι που παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του”,  κίνηση που προκάλεσε συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.

Ο ιμάμης τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένα πανέμορφο νησί και οι δύο κοινότητες που ζουν σε αυτό μπορούν να μοιραστούν τα πάντα.

Παρόντες ήταν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Ελληνοκυπριακής πλευράς, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντενχαϊμ, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, και πρέσβεις πολλών ξένων κρατών στη Μεγαλόνησο.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού βρίσκεται στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και σε αυτήν τελούνταν λειτουργίες μέχρι το 1956.

Με πρωτοβουλία ομάδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, επιτεύχθηκε η επαναλειτουργία του ναού τον περασμένο Δεκέμβριο και έτσι είχαν την ευκαιρία πολλοί Ελληνοκύπριοι (κυρίως Βαρωσιώτες) να την επισκεφτούν και να λειτουργηθούν εκεί ξανά μετά από 57 χρόνια.