«Πιάσαμε πάτο, και τώρα μπορούμε μόνο να ανέβουμε και θα ανέβουμε»

Πιο αισιόδοξος από ποτέ εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Λέει επίσης ότι είναι εργασιομανής και θέλει να ξέρει τα πάντα.  «Έχω ένα σύστημα ειδοποίησης: βλέπω στο ημερολόγιο τα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι υπουργοί. Αν δω ότι δεν τα έχουν κάνει, τους τηλεφωνώ και ζητώ εξηγήσεις ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να το κάνει κανείς αυτό. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε αυτή τη λογική σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση.»
O πρωθυπουργός, εμφανίζεται βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της, χωρίς περαιτέρω βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό. Έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές αν απαιτηθεί», είπε και εκτίμησε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν περισσότερο.
Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές. «Στο μέλλον θα ζητήσουμε τα χρήματα που θέλουμε σε χαμηλότερα επιτόκια».
Και συνέχισε: «Πιάσαμε πάτο, και τώρα μπορούμε μόνο να ανέβουμε και θα ανέβουμε».
Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι μετά την καταπολέμηση της γραφειοκρατείας, η Ελλάδα στρώνει κόκκινο χαλί στους επενδυτές και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 η χώρα δεν θα έχει απλώς πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα.
«Αυτό», συμπλήρωσε, «σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να πληρώνουμε μόνοι μας το χρέος, χωρίς να δανειζόμαστε καθόλου».