Στην Αρκτική στρέφει το βλέμμα του ο Πούτιν – Συνάντηση Μπάιντεν με την ουκρανική ηγεσία

Μετά την Ανατολική Ουκρανία ο ρώσος πρόεδρος στρέφει το βλέμμα του στην Αρκτική… Συνάντηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας θα έχει την Τρίτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν με αντικείμενο την επίτευξη των ρωσικών στόχων στην Αρκτική «προς το συμφέρον της εθνικής άμυνας».

«Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση θα συζητήσουν πρακτικά ζητήματα και θα δώσουν ένα περίγραμμα του πεδίου εφαρμογής των μέτρων για την εκπλήρωση των (στόχων) των εγγράφων που είχαν υιοθετηθεί από τον πρόεδρο (…) ιδιαίτερα στις βάσεις της κρατικής πολιτικής της Ρωσίας στην Αρκτική για την περίοδο έως το 2020 και περαιτέρω για τη στρατηγική για την ανάπτυξη της ρωσικής Αρκτικής ζώνης και τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας για την περίοδο έως το 2020», δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις της στην Αρκτική, όχι μόνο γιατί είναι προς το οικονομικό συμφέρον από και προς το στρατιωτικό συμφέρον της χώρας του.

Στο Κίεβο ο Μπάιντεν

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί την Τρίτη με μέλη της ουκρανικής ηγεσίας στο Κίεβο, μία ημέρα αφού Ουάσινγκτον και Μόσχα ζήτησαν την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης για τον τερματισμό της κρίσης, που έχει λάβει την μορφή αυτονομιστικής εξέγερσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Κίεβο μετά τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στις 4 Μαρτίου, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που συνοδεύει τον Τζο Μπάιντεν, η έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη για “εθνική ενότητα” και για την “επείγουσα εφαρμογή” της συμφωνίας της Γενεύης, προϊόντος των τετραμερών συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας (ΗΠΑ-Ρωσία-ΕΕ-Ουκρανία). Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα συζητήσει επίσης με τους συνομιλητές του μέτρα για την οικονομική σταθεροποίηση της χώρας.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι ζήτησε από τη Μόσχα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης και να καλέσει δημόσια τους αυτονομιστές να αποχωρήσουν από τα δημόσια κτίρια που έχουν παρανόμως καταλάβει, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσωόυ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι

Πηγή: skai.gr