“Ανησυχούμε”

Οι Κοινότητες Μελβούρνης και Σίδνεϊ καταδικάζουν την παρουσία της «Χρυσής Αυγής» στην Αυστραλία

“Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής «60 Minutes», σχετικά με τα σχέδια «εισβολής» της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και στην Αυστραλία, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και την αντίθεσή μας σε τέτοιες κινήσεις, αλλά και στην προβολή που τους γίνεται από διάφορα μέσα ενημέρωσης”.

Αυτό τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ελληνικές Κοινότητες Μελβούρνης και Σίδνεϊ επισημαίνοντας ότι η παρουσία του κόμματος αυτού στην πολιτική ζωή της ομογένειας Αυστραλίας, συνιστά πραγματικό κίνδυνο διχασμού και εμφάνισης εγκληματικής βίας στις τάξεις των ομογενών.

Η ανακοίνωση, έρχεται να κρούσει με τον εντονότερο τρόπο το πρόβλημα που συνιστά για τους Απόδημους Έλληνες η δράση ορισμένων κομματικών οργανώσεων στην ομογένεια καθώς είναι πιθανόν να πυροδοτήσουν ακραίες συμπεριφορές με γενικότερο αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική παροικία, πολύ περισσότερο καθώς ναζιστικά κόμματα δεν είναι αποδεκτά από τις τοπικές κοινωνίες είτε της Αυστραλίας, είτε των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μάλιστα οι Έλληνες της Αυστραλίας, ενόψει και των Ευρωεκλογών, κάνουν ένα βήμα παραπέρα ζητώντας από την αυστραλιανή κυβέρνηση να εμποδίσει τη λειτουργία τέτοιων οργανώσεων στην Αυστραλία και την είσοδο στελεχών τους στη χώρα ενώ, παράλληλα, καλούν κυρίως τους νέους ομογενείς να προστατεύσουν τον πολυπολιτισμό απομονώνοντας ρατσιστικές συμπεριφορές “αυτών που θέλουν να σπείρουν το μίσος με βάσει το χρώμα, τη γλώσσα και τη θρησκεία”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια αντίδραση για την οργανωμένη παρουσία του κόμματος της “Χρυσής Αυγής” έχει σημειωθεί τόσο στην ομογένεια των ΗΠΑ όσο και της Γερμανίας.

Πάντως, η παρουσία της “Χ.Α” έχει ενδυναμώσει στην παροικία φωνές που ζητούν γενικά να μην κομματικοποιείται η ομογένεια με τη λειτουργία ελληνικών κομματικών γραφείων στα Κέντρα ελληνισμού του εξωτερικού. ¨’Ολοι έχουμε τις κομματικές μας προτιμήσεις, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από του να φτιάχνουν γραφεία τα κόμματα εδώ όπου ζούμε. Άλλωστε, από τη στιγμή που τα κόμματα της γενέτειρας αρνούνται να μας δώσουν την επιστολική ψήφο, γιατί πρέπει να έχουμε τα γραφεία τους ανάμεσά μας;” έλεγε στην ΡΗΡ  γνωστός ομογενειακός παράγοντας από τη Νέα Υόρκη, θέτοντας επί τάπητος, εκ νέου, το θέμα της ψήφου των Αποδήμων από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ανακοίνωση των Κοινοτήτων Μελβούρνης και Σίδνεϊ, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Νέος Κόσμος”, έχει ως εξής:

<<Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής «60 Minutes», σχετικά με τα σχέδια «εισβολής» της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και στην Αυστραλία, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και την αντίθεσή μας σε τέτοιες κινήσεις, αλλά και στην προβολή που τους γίνεται από διάφορα μέσα ενημέρωσης.

Πιστεύουμε ότι η παρουσία αυτού του εγκληματικού μορφώματος είναι περιορισμένη και σχεδόν ανύπαρκτη στην παροικία, κι αν κάποια στιγμή υπάρξει είναι βέβαιο ότι θα δηλητηριάσει την κοινωνία γενικότερα με την εγκληματική της δράση και τις νεοναζιστικές πρακτικές της.

Καλούμε τις ελληνικές παροικίες του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης να αντισταθούν σθεναρά, να καταγγείλουν και να αποτρέψουν οποιαδήποτε ενέργεια αυτού του μορφώματος στην Αυστραλία.

Οι Κοινότητές μας ως θερμοί υποστηρικτές του πολυπολιτισμού καλούν την ελληνική παροικία και ιδιαίτερα τους νέους μας, να υπερασπιστούν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της αυστραλιανής κοινωνίας γυρίζοντας την πλάτη σε αυτούς που θέλουν να σπείρουν το μίσος με βάσει το χρώμα, τη γλώσσα και τη θρησκεία και οι οποίοι δεν διστάζουν να προβούν σε κάθε μορφή εγκληματικής βίας για να προωθήσουν τη φασιστική ιδεολογία τους.

Ταυτόχρονα, καλούμε την αυστραλιανή κυβέρνηση να παρέμβει παρεμποδίζοντας τη λειτουργία τέτοιων οργανώσεων στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένης και της «Χρυσής Αυγής», καθώς και την είσοδο στελεχών της στη χώρα.

Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας
Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας>>.

*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΟΣ: Στιγμιότυπο από παλαιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ελληνικό προξενείο του Εθνικιστικού Κόμματος Αυστραλίας Australia First υπέρ της Χρυσής Αυγής.