Διευρύνονται οι εξουσίες της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών

Άγκυρα, Τουρκία

Υπογράφηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ο αμφιλεγόμενος νόμος που δίνει αυξημένες εξουσίες στην εθνική υπηρεσία πληροφοριών MIT.

Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ με τη δημοσίευσή του το Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, είχε ψηφισθεί την Πέμπτη από το Κοινοβούλιο αλλά είχε καταγγελθεί από την αντιπολίτευση, η οποία ανακοίνωσε ότι θα τον αμφισβητήσει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η αντιπολίτευση θεωρεί πως ο νόμος είναι απάντηση του πρωθυπουργού Ερντογάν μετά τη διαρροή τηλεφωνικών συνομιλιών που τον εμπλέκουν σε σκάνδαλο διαφθοράς, καθώς και συνομιλιών με τουρκους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της MIT, οι οποίοι αναφέρονταν στο σενάριο μιας τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Το κείμενο, το οποίο είχε κατατεθεί πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου, τις οποίες κέρδισε με διαφορά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε προκαλέσει επικρίσεις ακόμα κι από τον Γκιουλ, ο οποίος ζήτησε την αναθεώρησή του.

Στη νέα εκδοχή που υπογράφηκε από τον τούρκο Πρόεδρο, οι υπηρεσίες πληροφοριών τίθενται υπό την επίβλεψη ειδικής επιτροπής του Κοινοβουλίου, η οποία θα επιβλέπει επίσης την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Χωροφυλακής.

Η νέα νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στη ΜΙΤ να προχωρεί σε τηλεφωνικές υποκλοπές και να συγκεντρώνει πληροφορίες σε σχέση με «την τρομοκρατία, τα διεθνή εγκλήματα και τις εξωτερικές πληροφορίες».

Αναγνωρίζει επίσης δικαστική ασυλία στα μέλη της ΜΙΤ για την άσκηση των καθηκόντων τους και εισάγει ποινές μέχρι κάθειρξη δέκα ετών για τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών εγγράφων της υπηρεσίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό