Μηταφίδης: “Τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της Αρμενικής γενοκτονίας”

Δήλωση για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων έκανε ο Τρ. Μηταφίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με το συνδυασμό “Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη”.

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τόνισε πως η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα ζήτημα που αφορά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και όχι μόνο στην αρμένικη κοινότητα.

«Η ανοχή, η αποσιώπηση και ατιμωρησία αυτού του μαζικού εγκλήματος που διέπραξε ο τουρκικός εθνικισμός, συνεχίστηκε με τη μαζική εξόντωση των Ελλήνων της Μ. Ασίας και έστρωσε το δρόμο στις ναζιστικές φρικαλεότητες, με την εξόντωση στα στρατόπεδα θανάτου τριών εκατομμυρίων Γερμανών δημοκρατών, εκατοντάδων χιλιάδων ομοφυλοφίλων και Ρομά και έξι εκατομμυρίων Εβραίων. Ανάμεσά τους 50.000 συμπολίτες μας, που επίσης σήμερα τιμήσαμε τη μνήμη τους. Είναι γνωστή η αποκρουστική δήλωση του Χίτλερ “ποιος θυμάται σήμερα τη γενοκτονία των Αρμενίων”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, υπογράμμισε πως οι ημέρες μνήμης πρέπει να αποτελούν αφετηρία σοβαρού προβληματισμού, ενώ κλείνοντας τόνισε πως «ο εθνικισμός, ιστορικά, όποτε απαντήθηκε με εθνικισμό προκάλεσε γενοκτονίες. Ο Ερντογάν, αν και για πρώτη φορά μετά από 99 χρόνια εξέφρασε τη λύπη του, αρνείται να αναγνωρίσει και να καταδικάσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και τα φρικαλέα εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων και των άλλων μειονοτήτων της Μ. Ασίας, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Οι καιροί απαιτούν διάλογο και ανοχή, για να λυθούν οι διαφορές. Διαφορετικά τρέφουμε το φασισμό και το ρατσισμό, που στις μέρες μας σηκώνουν κεφάλι, εκμεταλλευόμενοι το πληγωμένο από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την τρόικα εθνικό “εγώ”».