Τι γυρεύει στην Αγία Σοφία;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

“Δεν του φτάνουν τα προβλήματα που έχει ως πρωθυπουργός θέλει να γίνει  και ο επικεφαλής του Ισλάμ. Αυτό ήταν όλο το θέμα»!

Με τη φράση αυτή ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου, απάντησε στη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες από μερίδα του τουρκικού Τύπου σύμφωνα με την οποία ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σχεδιάζει, με την ευκαιρία του εορτασμού της αλώσεως της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί προκειμένου να πάει να προσευχηθεί εκείνος και κάποιοι εκλεκτοί του προσκεκλημένοι!

Την πληροφορία αναφέρει η εφημερίδα Radikal σε άρθρο της που το υπογράφει ο Ομέρ Σαχίν.

Η ενέργεια αυτή, εάν τελικά πραγματοποιηθεί, θα αποτελεί τεράστια προσβολή στην παγκόσμια Χριστιανοσύνη ,γεγονός που το γνωρίζει και ο ίδιος.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι επισήμως ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν έχει προαναγγείλει την πράξη αυτή. Ίσως γιατί δεν έχει πάρει την τελική απόφασή του.

Ο κ. Ερντογάν με φόντο την Αγία Σοφία.

Ο κ. Ερντογάν με φόντο την Αγία Σοφία.

Η Radikal

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Radikal κ. Ομέρ Σαχίν, ο Ερντογάν θα μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί την 29 Μαΐου αναγγέλλοντας ταυτόχρονα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Της Χάλκης. Με το σχεδιασμό αυτό εκτιμάται από τους Ερντογάν, Νταβούτογλου ότι η εν γνώση τους ωμή πρόκληση στην Αγιά Σοφιά με την ταυτόχρονη παραχώρηση στο θέμα της Θεολογικής Σχολής θα εξισορροπηθεί η κατάσταση και θα περιορισθούν οι αντιδράσεις.

Ο κ. Σπύρου

“Προφανώς, ο Έρντογάν θεωρεί πως για να γλυτώσει το τομάρι του πρέπει να προσευχηθεί στην Αγιά Σοφιά!’ Αυτό δήλωσε ο π. Γερπουσιαστής του Νιου Χαμσάιρ των Ηνωμένων πολιτειών Αμερικής κ. Κρις Σπύρου στην ΡΗΡ.  “Θα τον συμβούλευα”, πρόσθεσε, ” να πάει πρώτα να βρει τον Ατατούρκ που την μετέτρεψε από Τζαμί σε Μουσείο και μετά να πάει να προσευχηθεί στον οίκο του Θεού! Η Αγιά Σοφιά είναι Οίκος του Θεού! Φαίνεται ότι δεν του αρκεί το μουσουλμανικό Τέμενος που είναι απέναντι πρέπει να πάει να πάρει και την ευχή της Αγιας Σοφιάς, για να γλυτώσει την πρωθυπουργία του!

Η Αγία του θεού Σοφία έχει άλλες προτεραιότητες παρά να ευλογεί τον Έρντογαν ή τον κάθε Τούρκο πολιτικό κατακτητή οι οποίοι δεν σέβονται τον τόπο λατρείας άλλων θρησκειών. Και το κάνουν συνέχεια από το 1453 μέχρι σήμερα.

Εγώ προσωπικά υποψιάζομαι ότι ο Έρντογάν για να αναζητεί βοήθεια από την μητέρα εκκλησία του Χριστιανισμού, και το σύμβολο της Ορθοδοξίας, θα πει ότι είναι κρυπτοχριστιανός και κρυπτοορθόδοξος!

Δεν εξηγείται αλλιώς!

Δεν εξηγείται το ότι διαφωνεί με τον Κεμάλ Ατατούρκ ο οποίος έκανε το πρώτο βήμα να επαναφέρει την Αγιά Σοφιά στην αρχική της δομή. Πρώτα προσπάθησε να την κάνει θρησκευτικό μουσείο (αλλιώς δεν εξηγείται να δείχνει την Παναγία με τον Ιησού Χριστό στην αγκαλιά της και τη Δέηση  εκτεθειμένη και να μην ήτανε αυτός ο σκοπός του. Επειδή το έπαιζε μουσουλμάνος δεν ήθελε να κάνει λειτουργία! Τώρα φαίνεται ο Ερντογάν να διαφωνεί με τον Ατατούρκ!

Ο κ. Κρις Σπύρου με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιτεν.

Ο κ. Κρις Σπύρου με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιτεν.

Πρέπει, λοιπόν, πρώτα να επισκεφθεί τον τάφο του Ατατούρκ και να του πει συγνώμη πρόεδρε έκανες μεγάλο λάθος όταν μετέτρεψες το τζαμί σε θρησκευτικό μουσείο. Κι από κει να πάει στην Αγια Σοφιά και να ζητήσει συγγνώμη για όσα κάνανε οι πριν από αυτόν και βεβήλωναν την Εκκλησία πάντα κατά τις εντολές του Προφήτη Μωάμεθ! Ο Μωάμεθ είπε ότι αυτός που παραβιάζει ιερό χώρο της Χριστιανοσύνης, παραβιάζει τις εντολές του Προφήτη!

Πρέπει ο Ερντογάν να αισθάνεται ότι μπορεί να παραβιάσει και τις εντολές του πολιτικού ηγέτη Κεμάλ Ατατούρκ και του Θρησκευτικού του ηγέτη Προφήτη Μωάμεθ, δοξασμένο αν είναι το όνομά του!

Τι να πει κανείς! Φαίνεται ο πρώην φίλος του ο κ. Γκιουλάν, τον έχει τρομοκρατήσει τον κ. Ερντογάν και ζητάει ασυλία στον καθεδρικό Ναό της Χριστιανοσύνης!

Και όχι στο Τέμενος δίπλα στην Αγιά Σοφιά, γιατί στην Αγία Σοφία θα  έχει τους προσκεκλημένους του και σε κείνο το τέμενος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και τους προσκεκλημένους του αντιπάλους. Ίσως αυτό είναι το κίνητρο που θέλει να έχει ιδιωτικό βήμα. Να κάνει ότι έκανε ο Φετίχ Μεχμέτ να κάνει την Αγία Σοφία προσωπικό χώρο λατρείας του σουλτάνου. Ποιος ξέρει. Ο θεός να τους έχει υπό την πρόνοια των λογικών ανθρώπων, αλλά μου φαίνεται με τις πράξεις τους δεν θα ασχοληθεί ούτε κι Αυτός!

Ο Ερντογάν δυστυχώς το <τσακάτισε>, που έλεγε έλεγε η γιαγια μου. Κάτι ήξερε!

Θα τον συνιστούσα τον κ. Έρντογάν να διαβάσει τα γεγονότα του πρώην φίλου του κ. Μόρσι. Η ασέβεια είναι μεγάλο παράπτωμα, είπε, άλλωστε, ο ίδιος ο Προφήτης Μωάμεθ, Δοξασμένο το όνομά Του! Επομένως καλά θα ήταν να διαβάσει ο κ. Ερντογάν τις Εντολές του προφήτη Μωάμεθ περί ασέβειας. Και η βεβήλωση χριστιανικών εκκλησιών από μουσουλμάνους πιστούς είναι κορυφαία ασέβεια κατά του προφήτη Μωάμεθ», κατέληξε ο κ. Σπύρου.

Κανόνες του Μεγάλου Προφήτη

Ο κ. Σπύρου μας έδωσε προς δημοσίευση απόσπασμα από παλαιότερη επιστολή του που είχε αποστείλει στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν και στην οποία είχε επισυνάψει ορισμένους από τους Κανόνες του Μεγάλου Προφήτη που αφορούν τη χριστιανοσύνη:

«Τούτο είναι το μήνυμα του Μωάμεθ  Ibn  Αμπτουλάχ ως υποχρέωση-διαθήκη σε αυτούς που ασπάζονται τη χριστιανοσύνη.  Όπου κι’ αν βρίσκονται, είμαστε μαζί τους.

 Υπηρέτες, βοηθοί και οπαδοί μου, στηρίξτε τους χριστιανούς  γιατί οι χριστιανοί είναι πολίτες μου. Και μα τον Αλλάχ. Κατακρίνω και οργίζομαι για όλα όσα τους δυσαρεστούν.

 Καμία επιβολή δεν πρέπει να τους τεθεί.

Ούτε οι δικαστές τους να αποσυρθούν από τις θέσεις τους.

Ούτε οι καλόγεροι από τα Μοναστήρια τους.

Κανένας να μην καταστρέψει τον οίκο της θρησκείας τους. Να προκαλέσει ζημιά ή να μεταφέρει κάτι από αυτόν σε οικίες μουσουλμάνων. Αν κάποιος πάρει κάτι από αυτά, θα παραβιάσει τη διαθήκη του Θεού και θα δείξει ανυπακοή στον προφήτη του.

Πράγματι είναι σύμμαχοί μου και έχουνε την προσωπική μου κάλυψη για όλα όσα μισούν.

Κανένας δεν μπορεί να τους επιβάλλει να μετακομίσουν ή να τους επιβάλλει να πολεμήσουν. Οι μουσουλμάνοι να πολεμούν γι αυτούς.

Εάν χριστιανή γυναίκα παντρευτεί με Μουσουλμάνο, αυτό δεν πρέπει να γίνει χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Αυτή δεν πρέπει να εμποδίζεται να επισκέπτεται την εκκλησία της για προσευχή.

Πρέπει να σεβόμαστε τις εκκλησίες τους.

Δεν πρέπει να τους εμποδίζεται η ανακαίνισή τους ούτε να προσβάλλεται η ιερότητά τους.

Κανένας από τους μουσουλμάνους δεν μπορεί να παραβιάσει τις εντολές μου σ΄ αυτή τη διαθήκη μέχρι την τελευταία ημέρα του κόσμου».