Οι ομογενείς της Μελβούρνης έβαλαν το χέρι στην …τσέπη!

Το εντυπωσιακό ποσόν των 850.000 δολαρίων απέφερε η εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τρίτης στους χώρους του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, ότι παρά τη βροχή που έπεφτε περίπου 130 προσκεκλημένοι ομογενείς προσήλθαν στην εκδήλωση και οι περισσότεροι προσέφεραν από πέντε χιλιάδες δολάρια ο καθένας τους για την αποπεράτωση του έργου.

Ορισμένοι προσέφεραν ιδιαίτερα εντυπωσιακά ποσά. Με το ποσόν των 100.000 δολαρίων ενίσχυσε ο γνωστός ομογενής επιχειρηματίας, Σπύρος Αλυσανδράτος, την ερανική εκστρατεία, ενώ από 50.000 δολάρια προσέφεραν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Μιχάλης Αργυρού και ο Μαρίνης Πιρπιρής, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Συνολικά έως σήμερα η παροικία έχει προσφέρει δυο εκατομμύρια δολάρια για την αποπεράτωση του έργου που θα κοστίσει 15 εκατομμύρια δολάρια.
Η γενναιόδωρη προσφορά των συμπαροίκων δεν είναι τυχαία. Πείστηκαν για τη σοβαρότητα της προσπάθειας και για την αναγκαιότητα ενός Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Μελβούρνη.

Και την Τρίτη, όσοι προσήλθαν στην εκδήλωση, δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους, αλλά και την υπερηφάνειά τους καθώς το έβλεπαν επιβλητικό να δεσπόζει στην ιστορική «ελληνική γωνιά» της πόλης.

Για τη διαδρομή της Κοινότητας, την πορεία της, αλλά και για τους μελλοντικούς σκοπούς του Κέντρου, μίλησαν αναλυτικά και διαδοχικά η διακεκριμένη νομικός, Ολίβια Νίκου, και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, Νίκος Παπαστεργιάδης (μέλη και οι δυο τους της Πολιτιστικής Επιτροπής της Κοινότητας.
Πιο αναλυτικά για τις πολλαπλές δραστηριότητες της Κοινότητας, αλλά και για το πώς ξεκίνησε και έφτασε έως εδώ το έργο και ποιοι συνέβαλαν σε αυτό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού, Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Η συγκίνηση ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο όλων που με ξέχωρη ανυπομονησία αναμένουν πλέον τα εγκαίνια του σε λίγους μήνες και την λειτουργία του.

Από την εκδήλωση της περασμένης Τρίτης. Απόαριστερά Άγγελος Ποστέκογλου, Αντρέας Δημητρίου και Πίτερ Αβραάμ στο βήμα. Φώτο: Κώστας Ντεβές

Από την εκδήλωση της περασμένης Τρίτης. Απόαριστερά Άγγελος Ποστέκογλου, Αντρέας Δημητρίου και Πίτερ Αβραάμ στο βήμα. Φώτο: Κώστας Ντεβές

Το 15ώροφο κτίριο είναι πλέον πραγματικότητα και δεσπόζει στο κέντρο της πόλης και τώρα πλέον απομένει ο εξοπλισμός του.
Η εκδήλωση της Τρίτης οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στον Πίτερ Αβραάμ, τον γνωστό ομογενή που εδώ και μερικά χρόνια οργανώνει τις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις του Άμπου Ντάμπι αφού προηγουμένως οργάνωνε τις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις της Βικτώριας.

Γέννημα-θρέμα της παροικίας μας, ο Πίτερ Αβραάμ υπήρξε ποδοσφαιριστής της Ελλάς Μελβούρνης, αλλά και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνοαυστραλών Φοιτητών.
Και –συμβολικά- είχε ως προσκεκλημένους του στην εκδήλωση της Τρίτης δυο φίλους του και πασίγνωστους ομογενείς. Τον απερχόμενο πρόεδρο του AFL, Άντριου Δημητρίου, και τον προπονητή της εθνικής Αυστραλίας, Άγγελο Ποστέκογλου.

Και οι δυο τους μίλησαν για τα αθλήματα που εκπροσωπούσαν, αλλά και τι συμβολίζει για τους ίδιους η ύπαρξη ενός Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο κέντρο της Μελβούρνης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο θα κοστίσει γύρω στα 15 εκατομμύρια δολάρια. Η ανέγερσή του επιδοτήθηκε με δυο εκατομμύρια δολάρια από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα δυο εκατομμύρια δολάρια από την Πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας. Επίσης, συγκεντρώθηκαν γύρω στα $5 εκατ. δολάρια από πώληση ακινήτων της Κοινότητας και άλλα δυο εκατομμύρια δολάρια από δωρεές ομογενών.
Όπως μας είπε και ο κ. Νίκος Κουκουβιτάκης, μέλος της Ερανικής Επιτροπής, θα υπάρξει ένα χρέος τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η αξία του κτιρίου εκτιμάται γύρω στα 22 εκατομμύρια δολάρια.

«Η ερανική προσπάθεια συνεχίζεται. Θέλουμε να εξοφλήσουμε το κτίριο ή να αφήσουμε ελάχιστο χρέος» μας λέει ο κ. Κουκουβιτάκης και προσθέτει ότι αυτό το Σάββατο θα γίνει μια μεγάλη εκδήλωση.

Η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης διοργανώνουν από κοινού χοροεσπερίδα για την στήριξη του Κέντρου. Η εκδήλωση θα γίνει στο Κρητικό Κέντρο, στο 148-150 Nicholson Street, Brunswick East.