Έκκληση των ΗΠΑ να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Οδησσό

Στο χάος βυθίζεται η Ουκρανία, με τις ταραχές στα ανατολικά να διασπείρονται και στην Οδησσό στο νότο την Παρασκευή.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Κίεβο και τη Μόσχα να “αποκαταστήσουν την τάξη” μετά τα “απαράδεκτα” βίαια επεισόδια που προκάλεσαν τον θάνατο 31 ανθρώπων χθες στην Οδησσό, μεγάλο λιμάνι της νότιας Ουκρανίας που μέχρι πρότινος δεν είχε πληγεί από τη φιλορωσικό ένοπλη εξέγερση, η οποία εκτείνεται στα ανατολικά της χώρας.

Χθες βράδυ εμπρηστική επίθεση κατέστρεψε την έδρα των Συνδικάτων της Οδησσού, προκαλώντας τον θάνατο 31 ανθρώπων: φιλορώσοι αντάρτες που είχαν οχυρωθεί στο κτίριο αυτό που πολιορκείτο από φιλοευρωπαίους, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Μια διαδήλωση υπέρ της ενότητας της Ουκρανίας είχε προηγουμένως δεχθεί βίαια επίθεση από φιλορώσους αντάρτες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τέσσερις νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες.

(enikos.gr-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ REUTERS)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών 38 νεκροί είναι ο απολογισμός από πυρκαγιά και πυροβολισμούς στο κτίριο Συνδικάτων που προκάλεσαν οι Ρωσσόφωνοι. Τουλάχιστον 50 τραυματίες εκ των οποίων 10 αστυνομικοί. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ρωσσόφιλους και υποστηρικτές του Κιέβου έχουν λάβει πλέον ανεξέλεγχτες διαστάσεις στην Οδησσό.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ έκανε λόγο, σε ανακοίνωσή του, για πολλούς νεκρούς, τραυματίες και συλληφθέντες μεταξύ των φιλορώσων αποσχιστών στα ανατολικά.

Φιλορώσοι αποσχιστές κατέρριψαν δύο ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού, με δύο Ουκρανούς στρατιωτικούς να χάνουν τη ζωή τους στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως επιβεβαίωσε το Κίεβο.

Πολλά σημεία ελέγχου των ενόπλων φιλορώσων στην πόλη πέρασαν στα χέρια του στρατού, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Τουρτσίνοφ, η στρατιωτική επιχείρηση στα πλαίσια της «αντιτρομοκρατικής κινητοποίησης» στα ανατολικά δεν προχωρεί με τους απαιτούμενους ρυθμούς, καθώς οι αποσχιστές χρησιμοποιούν αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Οπαδοί της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένωσης με τη Ρωσία δήλωσαν στο δίκτυο BBC ότι ελέγχουν ακόμη σημεία της πόλης.

Αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών στην Οδησσό

Στην Οδησσό, υποστηρικτές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, οι οποίοι διαδήλωναν μαζί με φιλάθλους συνεπλάκησαν με συμμετέχοντας σε φιλορωσική διαδήλωση, με αποτέλεσμα να χάσουν  τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15, σύμφωνα με απολογισμό της τοπικής αστυνομίας.

Διαδηλωτές χρησιμοποίησαν κατά τις συγκρούσεις βόμβες μολότοφ και πέτρες.

Διασταυρώνουν τα ξίφη τους Δύση – Ρωσία

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι για την Ουάσιγκτον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στις ταραχές στην Ουκρανία υπάρχει δάκτυλος της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικής βίας στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας από τις αρχές του Κιέβου αποτελεί δείγμα αδυναμίας τους.

Η Ρωσία συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί το ζήτημα της ουκρανικής στρατιωτικής δράσης στο Σλαβιάνσκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με μεγάλη ανησυχία.

«Ρώσοι σαμποτέρ προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ουκρανία»

Ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε νωρίτερα ότι Ουκρανοί στρατιώτες οι οποίοι προστατεύουν τα σύνορα με τη Ρωσία απέτρεψαν Ρώσους ενόπλους σαμποτέρ από το να εισέλθουν στη χώρα τη νύχτα της Πέμπτης.

Ο κ. Τουρτσίνοφ τόνισε ότι η επιχείρηση ανακατάληψης του Σλαβιάνσκ από τους φιλορώσους αποσχιστές δεν έχει προχωρήσει όσο γρήγορα ανέμενε, καθώς οι φιλορώσοι ένοπλοι «κρύβονται πίσω από αμάχους» και «πυροβολούν μέσα από πολυκατοικίες».

«Απαιτούμε οι τρομοκράτες και σαμποτέρ, όλοι όσοι έχουν σηκώσει τα όπλα ενάντια στην πατρίδα μας, να καταθέσουν τα όπλα, να παραδοθούν, να απελευθερώσουν τους ομήρους τους, καθώς και τα κυβερνητικά κτήρια», ανέφερε ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος.

 

REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά την συνάντηση τους στον Λευκό Οίκο συζητούν για την Ουκρανική κρίση.

Κοινή γραμμή Ομπάμα – Μέρκελ από την Ουάσιγκτον

 

Η κατάσταση στην Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο συνάντησης στο Λευκό Οίκο μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑΜπαράκ Ομπάμα και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ομπάμα χαρακτήρισε ντροπιαστική και απαράδεκτη την συμπεριφορά των φιλορώσων ακτιβιστών προς τους ομήρους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προσθέτοντας ότι όσο η Ρωσία δεν αλλάζει στάση στην Ουκρανία, θα αντιμετωπίζει κλιμακούμενες κυρώσεις, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να πλήττουν την ρωσική οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν διπλωματική λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, τόνισε ότι ο λαός της Ουκρανίας πρέπει να έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και κάλεσε τη Ρωσία να αναλάβει τις ευθύνες της ως μέλος του ΟΑΣΕ για το ζήτημα των ομήρων παρατηρητών.

«Έχουμε κάνει πρόταση στη Ρωσία για διπλωματική λύση, εάν ωστόσο αυτή δεν ευοδωθεί, νέες κυρώσεις είναι αναπόφευκτες», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει το παν για την επιτυχία των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Naftemporiki.gr