Δεκαέξι χρόνια μετά, η Μόνικα Λιουίνσκι «θάβει το μπλε φόρεμα»

Ουάσινγκτον
H πρώην ασκούμενη στο Λευκό Οίκο Μόνικα Λιουίνσκι, με την οποία ο Μπιλ Κλίντον είχε παραδεχθεί το 1998 ότι διατηρούσε «ανάρμοστη σχέση», σπάει τη σιωπή της με άρθρο που υπογράφει στο περιοδικό Vanity Fair που κυκλοφορεί την Πέμπτη. Μιλά για την «παγκόσμια ταπείνωση» που υπέστη μετά την αποκάλυψη της σχέσης της με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και τονίζει ότι «είναι ώρα να κάψει τον μπερέ και να θάψει το μπλε φόρεμα».

«Είναι καιρός να γυρίσω σελίδα» τόνισε η Λιουίνσκι, σύμφωνα με αποσπάσματα του άρθρου της που δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο του μηνιαίου αμερικανικού περιοδικού, κι εκφράζει την επιθυμία της να «ανακτήσει τον έλεγχο της ιστορίας [της] και να δώσει ένα νόημα στο παρελθόν [της]».

«Λυπάμαι βαθιά για αυτό που συνέβη ανάμεσα στον προέδρο Κλίντον και εμένα» αναφέρει.

Έπειτα από μια δεκαετία σχεδόν απόλυτης σιωπής, η τότε ασκούμενη, 40 ετών σήμερα, εξήγησε ότι παρέμεινε τόσο σιωπηλή που «η φήμη σε ορισμένους κύκλους ήταν ότι οι Κλίντον πρέπει να με είχαν πληρώσει». Όμως «τίποτα δεν είναι πιο μακριά από την αλήθεια» τονίζει.

Είναι καιρός «να σταματήσω να περπατώ στις άκρες των δακτύλων όσον αφορά το παρελθόν μου -και το μέλλον άλλων ανθρώπων. Είμαι αποφασισμένη να γράψω ένα διαφορετικό τέλος στην ιστορία μου» γράφει η Λιουίνσκι.

«Είναι αλήθεια, το αφεντικό μου με εκμεταλλεύτηκε, όμως παραμένω απόλυτη σε αυτό τα σημείο: επρόκειτο για μια συναινετική σχέση» υπογραμμίζει.

«Όλη αυτή η αντίληψη περί ‘κακοποίησης’ δημιουργήθηκε εκ των υστέρων, όταν μετατράπηκα στον αποδιοπομπαίο τράγο για να προστατεύσω [την] θέση ισχύος» του Μπιλ Κλίντον, εξηγεί.

Μετά το σκάνδαλο στα τέλη της δεκαετίας του 90, η Λιουίνσκι επιβεβαιώνει ότι «αρνήθηκε προσφορές [για δουλειά]» οι οποίες θα μπορούσαν να της έχουν αποφέρει «10 εκατομμύρια δολάρια και πλέον κάθε χρόνο», καθώς «δεν αισθανόταν ότι ήταν σωστό» να τις αναλάβει.

Μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου πήρε πτυχίο στην κοινωνική ψυχολογία στο London School of Economics, έπειτα στο Λος Άντζελες, στη Νέα Υόρκη, στο Πόρτλαντ (στο Όρεγκον, βορειοδυτικά των ΗΠΑ). Είχε υποβάλει αιτήσεις για διάφορες θέσεις εργασίας στους τομείς της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ.

«Ομως εξαιτίας αυτού που οι εργοδότες της χαρακτήριζαν με τακτ την ‘ιστορία’ μου, δεν ήμουν ποτέ το ‘κατάλληλο πρόσωπο’ για την θέση» αναφέρει.

Η πρωταγωνίστρια του σκανδάλου του Λευκού Οίκου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 1998 υπήρξε «όχι μόνο το πλέον ταπεινωμένο πρόσωπο του κόσμου», αλλά «αναμφίβολα το πρώτο πρόσωπο ο παγκόσμιος εξευτελισμός του οποίου έγινε κυρίως μέσω του Διαδικτύου».

Στόχος της είναι, σημειώνει η ίδια, να υπερασπιστεί «θύματα ταπεινώσεων και συνεχών παρενοχλήσεων και να αρχίσει να μιλά για αυτό το θέμα σε δημόσια φόρουμ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Το εξώφυλλο του Vanity Fair (Φωτογραφία: Mark Seliger)