Οι προτάσεις Σαμαρά για την Αλλαγή του Συντάγματος

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
– Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε την κατάργηση όλων των άσχετων προνομίων που έχουν οι βουλευτές
– Για την αναθεώρηση του Συντάγματος πρότεινε εξάντληση της τετραετίας με σταθερό εκλογικό σύστημα
– Προανήγγειλε πως για αλλαγή του εκλογικού νόμου θα χρειάζονται τα 3/5 της Βουλής
– Πρότεινε επίσης οι βουλευτές που θα εκλέγονται να μην μπορούν να γίνονται υπουργοί

Τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως δεν είναι η Νέα Δημοκρατία που βιάζεται να πραγματοποιηθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά η χώρα, ενώ άφησε αιχμές και προς εκείνους που αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως δεν μπορεί οι άλλοι να υποστηρίζουν πως απαιτείται η αναθεώρηση και να μην γίνεται ποτέ αυτή η κουβέντα.

Όπως σημείωσε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση η Νέα Δημοκρατία θα είναι ανοιχτή στο διάλογο με όλα τα κόμματα και θα ακούσουν τους πάντες.

Συγκεκριμένα ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε:

– Ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και απευθείας εκλογή του από τον λαό
– Εξάντληση της τετραετίας με σταθερό εκλογικό σύστημα
– Η καθιέρωση του εκλογικού συστήματος και η αλλαγή του θα απατεί την ισχυρή πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής
– Ευέλικτη κυβέρνηση με θεσμοθέτηση τριών μόνιμων υφυπουργών με 5ετη θητεία, στα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και για τον προϋπολογισμό
– Κατάργηση των πολλών γενικών γραμματέων σε μία κυβέρνηση και ενίσχυση του ρόλου των γενικών διευθυντών των υπουργείων.
– Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού
– Αναθέωρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών
– Θέσπιση του ασυμβίβαστου του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή, έτσι ώστε να μην γίνεται η Βουλή προθάλαμος υπουργών, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός.
– Μείωση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας.
– Κατάργηση του χρόνου παραγραφής τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών
– Κατάργηση όλων των άσχετων με το βουλευτικό αξίωμα των προνομίων των βουλευτών.

πηγη:Newsit.gr
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Τη βεβαιότητά του ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. Ο πρωθυπουργός, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές, μίλησε για τις “γκάφες” του Αλέξη Τσίπρα, το “Ποτάμι” και τη Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα αν μετάνιωσε για την επιλογή του Τάκη Μπαλτάκου στη θέση του γ.γ. της κυβέρνησης, ενώ προτίμησε να τηρήσει σιγή ιχθύος στην ερώτηση για τον ανασχηματισμό και αν ο Γιάννης Στουρνάρας θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σαμαράς έκανε εκτενή αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας μάλιστα και την προεκλογική του εκστρατεία.
“Ο Τσίπρας μιλάει για το χθες που έχει χρεοκωπήσει, με το σύνθημά του “go back”. Δεν είπε πάμε μπροστά, αλλά πίσω. Πρέπει να προβάλεις το αύριο. Υποσχέθηκε σε χιλιάδες ανθρώπους δωρεάν ρεύμα και πετρέλαιο. Ο κόσμος δεν θα πάει εκεί που υπάρχει ο λαϊκισμός και το “λεφτά υπάρχουν”. Δεν μπορεί να ξαναπάει σε λογικές πολιτικής συντεκνίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: “Το χειρότερο είναι -που πιστεύω ότι ο κόσμος το καταλαβαίνει- ότι καπηλεύεται και εκμεταλλευεται τον πόνο και την οδύνη του Έλληνα. όταν έρχεται το χαμόγελο, χάνεται η γη κάτω από τα πόδια του. Ο τσίπρας αναδείχθηκε μέσα από την κρίση και ζει από συτήν. Όταν φύγει η κρίση, θα εξαφανιστεί και αυτός”.

Αμέσως μετά, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα υπάρξει ελέφρυνση του χρέους.

“Αυτή τη στιγμή το επιτόκιο που πληρώνουμε είναι 0,8%-1,4% και αν αυξηθεί θα είναι για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα. Η Ελλάδα παίρνει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, από το μέσο όρο των επιτοκίων της ΕΕ. Μπορεί το χρέος να είναι υψηλό, αλλά θα είναι βιώσιμο από το γεγονός και μόνο ότι είναι πολύ χαμηλά τα επιτόκιά μας”, τόνισε.

“Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε μια πολιτική ευρύτατης αλλαγής στην Ελλάδα, για να μην ξαναπάθουμε τα ίδια. Δεν ήμασταν ανταγωνιστικοί γιατί καταναλώναμε μόνο. Σήμερα όμως καλύπτουμε τις ανάγκες μας και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Πετύχαμε να αποπληρώνουμε ότι χρειαζόμασταν για τη χρονιά. Από του χρόνου θα πληρώνουμε και τους προηγούμενους τόκους. Βγήκαμε ξανά στις αγορές και σήμερα η Ελλάδα πληρώνει 6 δισ. τόκους το χρόνο. Προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις, αυξήσαμε την ανταγωνιστικότητά μας”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

“Τους τελευταίους 4 μήνες μπήκαν στην Ελλάδα 14 δισ. ευρώ” συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στον τουρισμό, λέγοντας ότι τα χρήματα επιστρέφουν στον κόσμο, ενώ θυμήθηκε και το παράδειγμα της ΔΕΗ, που βγήκε στο εξωτερικό να δανειστεί χρήματα. “Εμείς διεκδικούμε και έναν ενεργειακό ρόλο στην Ευρώπη” τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας και για τις συμφωνίες για τους αγωγούς, που θα περάσουν από την Ελλάδα.

“Εμείς τολμήσαμε και απενοχοποιήσαμε την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έγινε χώρα φιλική προς τις επενδύσεις”, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι “κάναμε σε 2 χρόνια μαζεμένα, όσα έπρεπε να γίνουν επί δεκαετίες”.

“Δεν πρόκειται να υπάρξει νέο μνημόνιο, ούτε μείωση συντάξεων, ούτε αύξηση των φόρων. Η Κομισιόν και το ΔΝΤ έχουν παραδεχτεί ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι συνεχώς αυξανόμενα στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι το φθινόπωρο θα έρθει η νέα ανακούφιση που επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup και όχι επειδή τη χρειαζόμαστε, αλλά ως επιβράβευση γιατί πετύχαμε του στόχους μας. Προβλέπω ότι θα γίνει μια λογική εξέλιξη του χρέους με μετάθεση πληρωμών ή μείωση του επιτοκίου”.

Πονάω, συμπάσχω και κάθε βράδυ σκέφτομαι την αποτακατάσταση των αδικιών, είπε ο πρωθυπουργός

Αναφερόμενος στη φορολογία, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η μείωση των φόρων, θα προχωρά μαζί με τα πρωτογενή πλεονάσματα και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση μισθών σε μια σειρά επαγγέλματα όπως στους γιατρούς και στη Δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, απαντώντας “δεν θέλω να δεσμευτώ για κάτι που δεν είμαι σίγουρος 100%”.
Οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο

Σε ερώτηση για τις παρεμβάσεις στο δημόσιο, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και το ενιαίο μισθολόγιο, αλλά και την κατάργηση του γνήσιου της υπογραφής και την επικύρωση αντιγράφων. Αναφέρθηκε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων όπως ο συμψηφισμός ΦΠΑ, τα “βραχιολάκια” για τους κρατούμενους, αλλά και τον σταυρό στις εκλογές. Μιλώντας για την ανάπτυξη και την ανεργία, σημείωσε ότι “εγώ πονάω πρώτος” και υποστήριξε ότι η καμπύλη της ανεργίας, αρχίζει και πέφτει.

“Πιστεύω ότι η καμπύλη θα συνεχίσει να κατεβαίνει και εγώ το εγγυώμαι ότι αν δεν γίνουν λάθη επιλογής, η ανάπτυξη θα έρθει και το 2020, θα ξανακερδίσουμε όσα χάσαμε τα τελευταία 5 χρόνια”.”Δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα”

Ερωτηθείς για τη δήλωση Βενιζέλου σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη σταθερότητα της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς επισήμανε: “Για την Ελιά, θα σας πω ότι η κυβερνητική συνεργασία, άντεξε στα δύσκολα. Θα αντέξει και τώρα”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι δεν θα κρίνει τη στρατηγική ενός άλλου κόμματος και επανέλαβε ότι η σταθερότητα, υπήρξε στα δύσκολα και οι βουλευτές άντεξαν και απάντησαν με συνείδηση και αποφασιστικότητα. Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μετά τις εκλογές, σε καμία περίπτωση.
Για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, σχολίασε: “Βλέπω πολύ φευγάτο τον Τσίπρα. “Να φύγουμε από το ευρώ, να φύγουμε από το ΝΑΤΟ…”. Εγώ αντίθετα επιστρέφω. Επιστρέψαμε στο διεθνές προσκήνιο και στην αίσθηση ασφάλειας. Επιστρέψαμε στην αξιοπρέπεια γιατί ο Έλληνας μπορεί να σταθεί και πάλι μόνος του από τη στιγμή που βγήκαμε στις αγορές. Αυτό που με νοιάζει είναι πώς με σταθερά βήματα θα πάμε μπροστά. Θέλω το αποτέλεσμα των εκλογών να μου δώσει το δικαίωμα να βγω από την κρίση για τα καλά και πιστεύω ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα. Αν δεν του βγει η αστάθεια του Τσίπρα τι θα γίνει; Αντί να μετακομίσει στην Ελλάδα η αστάθεια, θα μετακομίσει στο κόμμα του Τσίπρα”.

Σε ερώτηση για τους λόγους που δεν θα συμμετάσχει σε debate με τον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε: “Θέλει μεγάλο θράσσος να έχεις φυγομαχήσει στα δυο κορυφαία ευρωπαϊκά debate, και ενώ φυγομαχείς να έρχεσαι και να ζητάς debate στην Ελλάδα, την ώρα που είχε γίνει η συζήτηση με τα άλλα κόμματα. Ας πάει στα ευρωπαϊκά, γιατί εκεί θα του γίνουν δύσκολες ερωτήσεις. Θες να είσαι στη θέση του Μπαρόζο και λες οτι η ευρώπη είναι ιμπεριαλιστική δύναμη; Υπάρχει κάποιος που να μην γελάσει με αυτό;”.
Η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι

Ερτηθείς για την εμφάνιση του “Ποταμιού”, ο κ. Σαμαράς αρκέστηκε να πει ότι “καθετί είναι καλοδεχούμενο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω καθόλου τις θέσεις του”, ενώ τέθηκε και το μεγάλο θέμα της Χρυσής Αυγής.

“Η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και ο Τάκης Μπαλτάκος δεν είναι πια πολιτικό στέλεχος… Διαφωνώ με το να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Δεν θεωρώ ότι δεν μπορώ να νικήσω κανέναν με την ιδεολογία μου.
Αλλά δεν μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν τίποτα. Αυτή είναι η δημοκρατία”.

ΠΗΓΗ:In.gr