Παραμένει πρώτη δύναμη η ΔΑΠ στα Πανεπιστήμια – άνοδος της Πανσπουδαστικής

Αθήνα
Καμένες κάλπες και ξυλοδαρμοί φοιτητών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που αποτελεί και το «προπύργιο» των δυνάμεων της ΠΑΣΠ, έδωσαν το στίγμα των εφετινών φοιτητικών εκλογών, οι οποίες κατά τα άλλα έγιναν σε υποτονικό κλίμα με μικρή πτώση της συμμετοχής των φοιτητών.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης ωστόσο άτομα που δεν είχαν σχέση με το πανεπιστήμιο μπήκαν στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου στην οδό Πατησίων και έκλεψαν δύο με τρεις κάλπες τις οποίες και έκαψαν. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ κατήγγειλαν συμμετοχή σε αυτά τα επεισόδια και «μπράβων» της ΔΑΠ, οι οποίοι από την πλευρά τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες και δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την εκλογική διαδικασία στο Ίδρυμα.
Κατόπιν αυτών, η ΠΑΣΠ δεν έβγαλε  αποτελέσματα ως αργά το βράδυ της Τετάρτης και είναι αμφίβολο αν θα το κάνει και την Πέμπτη, που θα δοθούν τα πανελλαδικά αποτελέσματα των εκλογών από ολόκληρη τη χώρα.
Πάντως, όπως δείχνει ο συνδυασμός των πρώτων στοιχειών που έδωσαν οι φοιτητικές παρατάξεις, πρώτη δύναμη παραμένει και εφέτος η ΔΑΠ που διατηρεί τις δυνάμεις της, πτώση φαίνεται να έχει η ΠΑΣΠ (που έχασε όμως τα κρίσιμα αποτελέσματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου), αισθητή άνοδο εμφανίζει η Πανσπουδαστική (του ΚΚΕ) και περίπου στα ίδια μένουν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΕΝ) και της ΕΑΑΚ.
Κατά τους εκπροσώπους της ΔΑΠ, τα ποσοστά της παράταξης φέτος ήταν αυξημένα. Σε 60 συλλόγους των ΑΕΙ δίνει 42,1% στα δικά της ψηφοδέλτια, 12,67% στην ΠΑΣΠ, 18,38% στην Πανσπουδαστική, 10,31% στην ΕΑΑΚ και 5,5% στην ΑΡΕΝ.
Κατά την Πανσπουδαστική τα ποσοστά της παράταξης αυξήθηκαν εφέτος αισθητά, άνοδος που όπως λέει ο εκπρόσωπος της παράταξης Νίκος Σταματόπουλος, έφτασε το 6,5% στα ΤΕΙ σε σχέση με πέρυσι και το 5,44% στα ΑΕΙ.
Οι εκπρόσωποι της Πανσπουδαστικής δίνουν σε 78 από 193 συλλόγους στα ΑΕΙ 22,52% στα ψηφοδέλτια της παράταξής τους (πέρυσι 17,99%), 30,51% στη ΔΑΠ (πέρυσι 31,06%), 13,71% στην ΠΑΣΠ (πέρυσι 17,99%), 12,73% στην ΕΑΑΚ (πέρυσι 13,54%), 5,66% στην ΑΡΕΝ. (πέρυσι 4,57%) και 12,92% στα λοιπά ψηφοδέλτια (πέρυσι 14,70%).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ