“Φωτιά” στο Δήμο Θεσσαλονίκης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

“Φωτιά” στο προεκλογικό σκηνικό του Δήμου Θεσσαλονίκης βάζει άρθρο του Προέδρου της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας, Ομ. καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ κ.  Ιω. Τουλουμάκου στο οποίο χαρακτηρίζεται ως  “Πραξικοπηματική ενέργεια” η έξωση από το Κτήριο – Δωρεά Μακρίδη των Γραφείων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) καθώς, όπως καταγγέλλει, αυτό έγινε χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου!

Ο κ. Τουλουμάκος, στο άρθρο που έστειλε χθες (7 Μαϊου 2014) στην Panhellenic Post, όχι μόνο παίρνει θαρρετά θέση στο ζήτημα της έξωσης του ΣΑΕ, αλλά επισημαίνει και την αρνητική επίπτωση που η αυθαίρετη αυτή ενέργεια του Δημάρχου είχε στην ανά την υφήλιο ομογένεια καθώς “…δύναται να προκαλέσει την εντύπωση ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή εις βάρος όχι μόνο του ΣΑΕ, αλλά της Ομογένειας στο σύνολό της”.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο μπροστά, ο κ. καθηγητής, καταρρίπτοντας το επιχείρημα του Δημάρχου ότι δεν υπήρχε πολιτιστική κλπ. “κίνηση” στο κτήριο που να δικαιολογεί την εκχώρησή του στο ΣΑΕ, επισημαίνει:  “Εκτιμώντας την σημασία που είχε και έχει η ένταξη της Ομογένειας στην εθνική ζωή, ιδιαίτερα κατά την συνεχιζόμενη πολύπλευρη κρίση, και με σκοπό την ευρύτερη γνώση της παρουσίας των εκτός των συνόρων Ελλήνων στον σύγχρονο κόσμο, ομάδα καθηγητών του ΑΠΘ, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, σε συνεργασία με το ΣΑΕ ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης έκθεσης εντύπων (εφημερίδων, περιοδικών, λογοτεχνικών και επιστημονικών βιβλίων), η οποία επρόκειτο να γίνει στο κτήριο του ΣΑΕ τον Απρίλιο του παρελθόντος έτους. Δεν έγινε εκεί –πολύ λιγότερα έντυπα εκτέθηκαν για λίγες ημέρες στο ισόγειο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου– επειδή ο κ. Δήμαρχος αφαίρεσε από τον ΣΑΕ το κτήριο, για να εγκαταστήσει σε αυτό διάφορες υπηρεσίες του Δήμου”…

Καταλήγοντας στο άρθρο του ο κ. Καθηγητής προτείνει “…να γίνει αποδεκτή η συμβιβαστική πρόταση του μέχρι πρότινος Προεδρείου του για συστέγαση στο ίδιο κτήριο των δικών του υπηρεσιών και υπηρεσιών του Δήμου” και “να δηλωθεί η επιτακτική ανάγκη της ίδρυσης Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη”.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Πρόεδρος του ΣΑΕ Στεφανος Ταμβάκης, με επιστολή του, έθεσε μείζον ηθικό θέμα για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη κατάγγελλοντας ότι ο δήμαρχος, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συνεδρίου στις της 11ης Φεβρουαρίου 2013, παραπλάνησε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όταν τους διαβεβαίωνε ότι είχε συμφωνήσει με τον πρόεδρο Στ. Ταμβάκη να μετακομίσει το γραφείο του ΣΑΕ στο Δημαρχείο. <<… παραθέτω (γράφει στην επιστολή του ο κ. Ταμβάκης) τα όσα συμφωνήθηκαν στην Συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ στις 31 Μαρτίου 2012, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη για τους χώρους των γραφείων του ΣΑΕ: «Με προϋποθέσεις, η συστέγαση μπορεί να γίνει”.

Να σημειωθεί ότι σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο Ο Μπουτάρης το “μαύρο πρόβατο” για την ομογένεια, τονίζαμε, μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Η Τετάρτη, 6 Μαρτίου, θα γραφτεί με μαύρα γράμματα  κι αυτή, στην ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού. Όχι μόνο γιατί “ξεσπιτώθηκε” το ΣΑΕ. Έτσι κι αλλιώς, έργο τα τελευταία έξι χρόνια δεν παρήγαγε, με ευθύνη και της ελληνικής Πολιτείας που το είχε απαξιώσει τη διετία 2010-2012 και το είχε καταστήσει ανενεργό με τις διαδικαστικές παρατάσεις της θητείας του προεδρείου του.  Με μαύρα γράμματα, κυρίως γιατί αποκαλύπτει πως σκέφτονται ορισμένοι στην Ελλάδα για τον Απόδημο Ελληνισμό…”

Σε ό,τι δε αφορά την αναβίωση της πρότασης για ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, η ΡΗΡ σε άλλο άρθρο της έγραφε: <<…Σε ό,τι αφορά την σωστή πρόταση του ομότιμου καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του ΑΠΘ, Ιωάννη Τουλουμάκου, σε ομογενειακή ηλεκτρονική εφημερίδα για «ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού», για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το αίτημα αυτό έχει ηλικία …μόλις σαράντα ετών (!) ενώ 32 χρόνια έχουν ήδη περάσει από την ορκωμοσία του πρώτου Υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού (Ασημάκης Φωτήλας) από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ  (1981) του Ανδρέα Παπανδρέου, στον οποίο επίσης είχε προταθεί η δημιουργία Υπουργείου και μας έδωσε “υφυπουργείο”>>.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΥ, ΣΤΗΝ ΡΗΡ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

<<Η «Ομογένεια» είναι τα περίπου 5,5 εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν σε χώρες όλων των ηπείρων, στις Η.Π.Α. και την Αυστραλία, στην Νότια Αμερική, στην Ευρώπη, σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Ελληνικές κοινότητες ή σύλλογοι του Εξωτερικού που φέρουν τα ονόματα των ιδιαίτερων πατρίδων τους υπάρχουν παντού: Στην Μελβούρνη έδρασε και δρα ο σύλλογος Θεσσαλονικέων «Λευκός Πύργος» – έκθεση εντύπων και φωτογραφιών από την δράση του είχε γίνει πριν μερικά χρόνια στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου. Επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού που διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς (Επιστήμη, Τέχνη, Πολιτική, Οικονομία), έδρασαν και δρουν σε διάφορες χώρες – για εκείνους των Η.Π.Α. και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έχουν δημοσιευθεί βιογραφικά λεξικά, για τους Έλληνες της Αυστραλίας υπάρχουν επί μέρους μελέτες ή βιβλία. Διακόσιοι περίπου ελληνικής καταγωγής βουλευτές ξένων χωρών αποτελούν την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση, συνάντηση εκπροσώπων της με οικονομικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης έγινε στην πόλη τον Ιούλιο του παρελθόντος έτους.

>>Με την Ομογένεια η Θεσσαλονίκη είχε μία ιδιαίτερη σχέση από το 1996, όταν ιδρύθηκε στην πόλη το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), με διάφορες, παγκόσμιας εμβέλειας εκδηλώσεις που γίνονταν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και τις τακτικές συνεδριάσεις των Προέδρων των έξι περιφερειών του στο κτήριο του ΣΑΕ (δωρεά ιδιώτη προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης που παρεχώρησε ο Δήμος στο Συμβούλιο). Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, το ΣΑΕ λειτουργούσε ως το ανώτατο θεσμικό έργο της εκπροσώπησης των Ελλήνων του Εξωτερικού, δηλ. του ενός τρίτου του Έθνους – εξαιρετικά χρήσιμο ή μάλλον αναγκαίο στην πατρίδα, με όσα με διάφορους τρόπους θα μπορούσε να προσφέρει και προσέφερε σε αυτήν. Σε αρκετές περιπτώσεις η προσφορά έμεινε σχεδόν άγνωστη, σε άλλες δεν εκτιμήθηκε, σε άλλες δεν ήταν εκείνη που έπρεπε – προ πάντων εξαιτίας ατυχών παρεμβάσεων από παράγοντες του Εσωτερικού.

>>Εκτιμώντας την σημασία που είχε και έχει η ένταξη της Ομογένειας στην εθνική ζωή, ιδιαίτερα κατά την συνεχιζόμενη πολύπλευρη κρίση, και με σκοπό την ευρύτερη γνώση της παρουσίας των εκτός των συνόρων Ελλήνων στον σύγχρονο κόσμο, ομάδα καθηγητών του ΑΠΘ, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, σε συνεργασία με το ΣΑΕ ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης έκθεσης εντύπων (εφημερίδων, περιοδικών, λογοτεχνικών και επιστημονικών βιβλίων), η οποία επρόκειτο να γίνει στο κτήριο του ΣΑΕ τον Απρίλιο του παρελθόντος έτους. Δεν έγινε εκεί –πολύ λιγότερα έντυπα εκτέθηκαν για λίγες ημέρες στο ισόγειο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου– επειδή ο κ. Δήμαρχος αφαίρεσε από τον ΣΑΕ το κτήριο, για να εγκαταστήσει σε αυτό διάφορες υπηρεσίες του Δήμου.

>>–   Η εντύπωση την οποία ο κ. Δήμαρχος έδωσε –και δίνει ακόμη– διότι δεν αποδείχθηκε το αντίθετο, είναι ότι η ομολογουμένως πραξικοπηματική αυτή ενέργεια έγινε χωρίς σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό ήταν το πρώτο λάθος.

>>–   Το δεύτερο λάθος ήταν ότι η ίδια ενέργεια προκάλεσε στην Ομογένεια δυσμενή σχόλια εις βάρος του κ. Δημάρχου, όπου δεν λείπει και η κατηγορία της αυθαίρετης, ασυνεπούς και απρεπούς συμπεριφοράς.

>>–   Το τρίτο λάθος θα ήταν η εμμονή στην αναφερθείσα και από νομική άποψη επιλήψιμη ενέργεια, να προκαλέσει την εντύπωση ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή εις βάρος όχι μόνο του ΣΑΕ, αλλά της Ομογένειας στο σύνολό της.

>>Ακριβώς για να μην συμβεί αυτό, με ό,τι αρνητικό σημαίνει και για την πόλη, προτείνονται εδώ τα εξής:

>>α)  Πριν από την ψήφιση του νέου νόμου που θα καθορίζει την οργάνωση και λειτουργία του ΣΑΕ να γίνει αποδεκτή η συμβιβαστική πρόταση του μέχρι πρότινος Προεδρείου του για συστέγαση στο ίδιο κτήριο των δικών του υπηρεσιών και υπηρεσιών του Δήμου.

>>β)  Να δηλωθεί η επιτακτική ανάγκη της ίδρυσης Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη, όπως έχει ζητηθεί και ζητείται επανειλημμένως από παράγοντες της Ομογένειας, αλλά και του εσωτερικού (και της Θεσσαλονίκης), από το 1996.

  >>Ιω. Σ. Τουλουμάκος

>>Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας

>>Ομ. καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ>>