Από την εκπαιδευτική επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Ζωοδόχου Ιωαννίνων στους δημοσιογραφικούς ομίλους “ITV” και “ΒΗΜΑ” Ιωαννίνων – ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ

Εκπαιδευτική επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Ζωοδόχου Ιωαννίνων στους δημοσιογραφικούς ομίλους “ITV” και “ΒΗΜΑ” Ιωαννίνων

  • Ρεπορτάζ: ΡΗΡ
  • Φωτογραφία: Γιώργος Μάστακας

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Μια μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου Ζωοδόχου κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης (Παρασκευή 2 Μαΐου 2014) στους δημοσιογραφικούς ομίλους “ITV” και “ΒΗΜΑ” Ιωαννίνων.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος και των πολιτιστικών σχολικών δραστηριοτήτων (διάρκειας 40 ωρών) που πραγματοποίησε ο εκπαιδευτικός κ. Νίκος Σουτόπουλος με θέμα : «ΜΜΕ, γονείς και παιδιά: Οι ανήλικοι στον κόσμο της επικοινωνίας».

σου6

Ραδιοφωνική εκπομπή με τραγούδι των μαθητών.

«Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή τους μικρούς μαθητές με τα σύγχρονα ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, διαδίκτυο) και τον κόσμο της δημοσιογραφίας, να παρουσιάσει την αναγκαιότητα της χρήσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) στη σύγχρονη ζωή και επικοινωνία και να αναδείξει τις επιδράσεις των ΜΜΕ και της διαφήμισης στα παιδιά. Σημαντικοί παιδαγωγικοί στόχοι του εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος είναι να εξοικειώσει τους μαθητές με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μέσου της σύγχρονης επικοινωνίας, ώστε να διακρίνουν τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις τους στη ζωή τους, για να διαμορφώνουν κριτική άποψη και στάση ζωής. Τέλος, η δημιουργία για τους γονείς ενός οδηγού καλών πρακτικών στη χρήση των ΜΜΕ και η ανάδειξη της σχετικής βιβλιογραφίας κρίνονται απαραίτητα ως παραδοτέο εκπαιδευτικό υλικό», τόνισε ο εκπαιδευτικός και συνεργάτης της “PHP” κ. Ν. Σουτόπουλος.

Ακολούθως συμπλήρωσε ότι «η διδακτική μεθοδολογία επιβάλλει τη διαθεματική προσέγγιση του θέματος και τη δημιουργία ενός ομαδο-συνεργατικού περιβάλλοντος μάθησης. Έτσι, κρίθηκε αναγκαία η βιωματική προσέγγιση μέσα από εκπαιδευτική επίσκεψη των τοπικών ΜΜΕ “ITV” και “ΒΗΜΑ”, το θε-

σου4

Αναμνηστική φωτο του Σχολείου Ζωοδόχου στο Σταθμό ΒΗΜΑ Ιωαννίνων.

ατρικό παιχνίδι μέσα από διαφορετικούς ρόλους των μαθητών καθώς και η σύνταξη σχολικής εφημερίδας, παραγωγής ραδιοφωνικής εκπομπής, παρουσίασης εικονικής συνέντευξης και δημιουργίας ιστοσελίδας ή “blog”  του σχολείου».

Το Δημοτικό σχολείο της Ζωοδόχου στις εγκαταστάσεις του δημοσιογραφικού ομίλου “ITV” υποδέχθηκε ο έγκριτος  δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας ο οποίος αφού ξενάγησε τα μικρά παιδιά στο τυπογραφείο της εφημερίδας, τους υπέδειξε  τη διαδικασία συλλογής και σύνταξης των ειδήσεων από το δημοσιογραφικό επιτελείο, μέχρι και την έκδοση της τοπικής εφημερίδας.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν μια εικονική συνέντευξη που οργάνωσε μαζί με τον κ. Νίκο Σουτόπουλο. Με χαρά δέχτηκαν την πρόσκληση του κ. Ντόβα να βγούνε για λίγα λεπτά στη συνέχεια όλοι μαζί ζωντανά στον «αέρα» της τηλεοπτικής εκπομπής.

Μ’ ένα μικρό διάλειμμα  στο Μώλο της λίμνης των Ιωαννίνων, η γνωριμία με τα ΜΜΕ συνεχίστηκε στο δημοσιογραφικό όμιλο “ΒΗΜΑ” όπου τους υποδέχθηκε η γνωστή δημοσιογράφος Βίλιαν Στασινού. Με ενδιαφέρον οι μικροί μαθητές καθοδηγούμενοι από το δάσκαλό τους μιμήθηκαν τους μικρούς δημοσιογράφους και πήραν οι ίδιοι συνέντευξη από αυτήν, ρωτώντας να μάθουν τα κίνητρα της επαγγελματικής της επιλογής, τις θετικές και αρνητικές πλευρές τους επαγγέλματος, καθώς και τις επιπτώσεις στην προσωπική της ζωή.

Αυτή η εκπαιδευτική εμπειρία της γνωριμίας με τα ΜΜΕ ολοκληρώθηκε με ζωντανή συμμετοχή σε ραδιοφωνική εκπομπή της Βίλιαν Στασινού, στην οποία ο υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος κ. Νίκος Σουτόπουλος μαζί με τους μικρούς μαθητές της Β΄, Γ΄ και Δ΄ Τάξης του Δημοτικού Ζωοδόχου, παρουσίασαν το πρόγραμμά τους και στη συνέχεια τραγούδησαν ζωντανά στον «αέρα» ένα έντεχνο ελαφρολαϊκό τραγούδι αφιερωμένο στους μαθητές της Ηπείρου και στα παιδιά όλου του κόσμου. (Ακούστε την ηχογραφημένη εκπομπή εδώ).

2. Διοργάνωση εκπαιδευτικής εικονικής συνέντευξης στο ITV

Διοργάνωση εκπαιδευτικής εικονικής συνέντευξης στο ITV

Στη δημοσιογραφική επίσκεψη συμμετείχαν ο Προϊστάμενος του Δημοτικού Σχολείου Ζωοδόχου κ. Γ. Λώλης και ο εκπαιδευτικός κ. Δ. Μαλέσκος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Στο τυπογραφείο της εφημερίδας με το δημοσιογράφο Στεφ. Ντόβα.

 

Η δημοσιογράφος Βίλιαν Στασινού, υποδέχθηκε τους μαθητές στην ραδιοφωνική της εκπομπή με χαρά.

Η δημοσιογράφος Βίλιαν Στασινού, υποδέχθηκε τους μαθητές στην ραδιοφωνική της εκπομπή με χαρά.

Επίδειξη χαρτοσυνθετικής εργασίας από μαθήτριες.

Επίδειξη χαρτοσυνθετικής εργασίας από μαθήτριες.