Θεσσαλονίκη: Βραβεύθηκαν οι Έλληνες βετεράνοι της Κορέας

Με το μετάλλιο των πρεσβευτών της Ειρήνης τιμήθηκαν Έλληνες βετεράνοι του πολέμου της Κορέας (1950-53) σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 1ης “Κορεατικής Εβδομάδας”.

“Είστε οι ήρωες που σώσατε την Κορέα και είστε στο μυαλό όλων μας.Θα σας θυμόμαστε πάντα για το θάρρος και την γενναιότητα σας” τόνισε απευθυνόμενος προς τους παρασημοφορημένους βετεράνους, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, Gil Sou Shin.

Στον πόλεμο της Κορέας στο πλευρό των νοτιοκορεατικών δυνάμεων πολέμησαν μαζί με στρατιώτες από άλλες δυτικές χώρες και 10.000 Έλληνες στρατιώτες. Πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στη μάχη και πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα είχαν δηλώσει εθελοντική συμμετοχή. Τα συγκεκριμένα μετάλλια αποδίδονται μόνο στους βετεράνους πολεμιστές άλλων χωρών, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμμετοχή και την προσφορά τους, ενώ δίδονται υποτροφίες στους απογόνους τους για σπουδές και διοργανώνονται από την πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας ταξίδια για τους ίδιους, προκειμένου να επιστρέψουν στους τόπους που πολέμησαν κάποτε και να δουν από κοντά το πως εξελίχθηκε η χώρα στις δεκαετίες που πέρασαν.

Την απονομή των μεταλλίων ακολούθησε η προβολή της ταινίας “Brotherhood of War” (“Η αδελφοσύνη του πολέμου”).

Στο πλαίσιο της πρώτης “Κορεατικής Εβδομάδας” (8-11 Μαίου), που διοργάνωσε η πρεσβεία σε συνεργασία με τη ΔΕΠΘΕ (ΤV 100), πραγματοποιήθηκε, τις προηγούμενες ημέρες, σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης,καθώς μεταφράστηκε στα ελληνικά το πρώτο κορεατικό βιβλίο (“Η Κότα που Ονειρευόταν να Πετάξει”, εκδ. Διόπτρα) Εγινε ακόμη συζήτηση με θέμα την εξέλιξη ΠΗΓΗ:newpost.gr

[]