Υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισε το Ντονέτσκ της Ανατολικής Ουκρανίας

Ποσοστό περίπου 90% των πολιτών που συμμετείχε στο δημοψήφισμα που διοργάνωσαν οι φιλο-ρώσοι αντάρτες στην περιοχή του Ντόνετσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

«Το 89,07% ψήφισαν υπέρ και το 10,19% κατά. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ρομάν Λιαγκούιν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής που έχει συσταθεί από τους αντάρτες. Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε 74,87%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παρά τις προσπάθειες των Ουκρανών να παρεμποδίσουν την προσέλευση στις κάλπες, σφραγίζοντας εκλογικά τμήματα, οι Ρωσόφωνοι έχουν εκπονήσει ειδικό σχέδιο, με την προσέλευση στις κάλπες για τα αποσχιστικά δημοψηφίσματα να είναι μαζική. Η συμμετοχή εκτιμάται γύρω στο 70-80%, με τους ψηφοφόρους μέχρι την τελευταία στιγμή να σχηματίζουν ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Παράνομο το δημοψήφισμα κατά το Κίεβο

Το Κίεβο χαρακτηρίζει τα δημοψηφίσματα «εγκληματική φάρσα υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο», ενώ οι  Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων. «Είναι παράνομα με βάση την ουκρανική νομοθεσία και αποτελούν μια απόπειρα πρόκλησης διχασμού και ταραχών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επεισόδια, πυροβολισμοί και ένας νεκρός
Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες ένας άνθρωπος έπεσε νεκρός και τουλάχιστον άλλος ένας τραυματίστηκε όταν η εθνοφρουρά του Κιέβου, άνοιξε πυρ εναντίον πολιτών που βρίσκονταν μπροστά από το δημαρχείο και το αστυνομικό τμήμα της πόλης Κρασνοαρμέισκ, κοντά στο Ντόνετσκ. Νωρίτερα είχαν κάνει έφοδο σε εκλογικά τμήματα όπου ήταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία.

Πηγή:iefimerida.gr