Απέσυραν την εγκύκλιο του Θεοχάρη μετά το φιάσκο με τα ελληνικά ομόλογα

Ανακαλείται η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών .

Πριν ανακαλέσουν την συγκεκριμένη εγκύκλιο είχε προκληθεί συναγερμός στις διεθνείς αγορές με τα ελληνικά ομόλογα τα οποία δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις, οι οποίες μάλιστα αποδίδονταν στην εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, όταν κυκλοφόρησε μεταφρασμένη στα Αγγλικά στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας (Deutsche Burse), η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη (1117/25.04.2014) με την οποία επιβάλλεται αναδρομικός φόρος, από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2014, στους ξένους κατόχους ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων, άρχισε ο χαμός.

Η εγκύκλιος όριζε ότι οι επενδυτές του εξωτερικού, που δικαιούνται απαλλαγής του φόρου, θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να απαλλαγούν από τη φορολόγηση.

Προκλήθηκε πανικός στις διεθνείς αγορές με τα ελληνικά ομόλογα να ξεπουλάνε κυριολεκτικά, ενώ ο αντίκτυπος έφτασε και στην Αθήνα με την κατακόρυφη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αντιδράσει και να βγάλει ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: newsIt.gr