Στο “κόκκινο” η Ουκρανία! Στρατιωτικός νόμος στη Λουχάνκσκ – 8 νεκροί στο Ντονέτσκ

Καζάνι που βράζει είναι η Ουκρανία, καθώς στην αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία του Λουχάνσκ κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος, ενώ ο ουκρανικός στρατός συγκρούστηκε με φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα οκτώ στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 25 να τραυματιστούν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχουν θύματα από την πλευρά των φιλορώσων.

Στην αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία του Λουχάνσκ, κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος, με έναν εκπρόσωπο των φιλορώσων να επισημαίνει ότι θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οι ουκρανική κυβέρνηση αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή.

Στις 13 Απριλίου, άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου στις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ,που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην «τελική φάση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των αυτονομιστών, μόλις τρεις ημέρες πριν από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που είναι πολύ κρίσιμες για το μέλλον της χώρας.

“Ετοιμαζόμαστε να εκκαθαρίσουμε το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ από τους τρομοκράτες”, δήλωσε κατά την επίσκεψή του σε στρατιωτική βάση κοντά στο προπύργιο των αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, η Ουκρανία ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενόψει των προεδρικών εκλογών. αλλά και για τον θάνατο των οκτώ Ουκρανών στρατιωτών στις συγκρούσεις με φιλορώσους αυτονομιστές.

“Στη συνεδρίαση θα υποβάλλουμε στοιχεία (που θα αποδεικνύουν) ότι η Ρωσία θέλει να τορπιλίσει τις προεδρικές εκλογές με κλιμάκωση της έντασης”, δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ από το Κίεβο.