Σαμαράς: Εκ των ων ουκ άνευ η πολιτική σταθερότητα

Αθήνα
«Το κλειδί για την πορεία της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα και αυτό τον δρόμο είμαστε αποφασισμένοι να τον βαδίσουμε μέχρι τέλους» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Λείπουν ορισμένα βήματα ακόμη και θα τα διανύσουμε και αυτά για να τελειώσει οριστικά αυτό το άγχος, αυτός ο εφιάλτης αυτής της πολύ επώδυνης πορείας που έζησε όλος ο ελληνικός λαός. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη, γιατί μέσα από αυτήν θα διορθώσουμε τις πολλές αδικίες που έχουν γίνει. Αυτή είναι η συνεχής προσπάθεια της κυβέρνησης, αυτό είναι και το προσωπικό στοίχημα το δικό μου. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε: «Είναι ευχάριστα αυτά που ακούω, ελπίζω όλα να πάνε κατ΄ευχήν και να αντιμετωπιστεί η κρίση και ιδιαίτερα η ανεργία των νέων, που είναι το μεγάλο πρόβλημα».

«Χαίρομαι γιατί η Ευρώπη ξυπνάει για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα και να συμφιλιωθεί με τους λαούς της».

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε ακόμη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συζητήσεις που έγιναν τα προηγούμενα 24ωρα στις Βρυξέλλες για τα σημαντικότερα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Το κλίμα είναι καλό για την Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έθεσε τα θέματα της ανάπτυξης και πως υπάρχει κεντρικός συντονισμός γι’ αυτό το ζήτημα με τις χώρες του Νότου.

«Αναγνωρίζονται οι μεγάλες θυσίες και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο Φώτης Κουβέλης

Στην άλλη πλευρά του λόφου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, απαντώντας στα σχόλια ότι η υποβολή παραίτησης εκ μέρους του μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έχει αστερίσκους, δήλωσε: “Εάν τα όργανα του κόμματος θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη, βεβαίως να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου”.

Μιλώντας στον Real FM και εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση δήλωσε: «Ήδη από το βράδυ της Κυριακής, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, είπα ότι και οι νίκες και οι ήττες έχουν πατέρες. Είμαι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έχω εκλεγεί πριν από τέσσερις μήνες -ανεξάρτητα από το πολύ μεγάλο ποσοστό με το οποίο εξελέγην- και θεώρησα ότι πρέπει να αναλάβω τις προσωπικές μου ευθύνες.

» Είπα βέβαια, το βράδυ της Κυριακής, ότι με τις συντεταγμένες διαδικασίες και όπως αυτές προβλέπονται από το καταστατικό θα απευθυνθώ στα όργανα. Και αυτό έκανα. Και από κει και πέρα τα όργανα του κόμματος, πάντα με συντεταγμένες διαδικασίες, θα αποφασίσουν για την παραίτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ».

Απαντώντας στην κριτική για παραίτηση με αστερίσκο, ότι δηλαδή υποβάλλει την παραίτησή του στα όργανα του κόμματος, αλλά αν αυτή δεν γίνει αποδεκτή, θα παραμείνει στη θέση του, ο Φώτης Κουβέλης είπε:

«Να επισημάνω ότι πολλές φορές τα φίλια πυρά είναι πολύ πιο έντονα από εκείνα, τα οποία έρχονται έξω από το κόμμα. Και έρχονται εδώ και πάρα πολύ καιρό αυτά τα πυρά από διάφορα εξωγενή κέντρα, θα έλεγα. Δεν επιχειρώ καμία άλλου τύπου ερμηνεία από αυτή που καταγράφεται, διότι στην πολιτική και κοινωνική ζωή αυτό που καταγράφεται πρέπει να αξιολογείται.

» Αλλά εάν τα όργανα του κόμματος, αν η Κεντρική Επιτροπή στην οποία θα μιλήσω την προσεχή εβδομάδα, θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη, βεβαίως να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου. Να την κάνουν αποδεκτή.

» Και βεβαίως, επειδή έχω εκλεγεί από συνέδριο, θα πρέπει να συνεδριάσει και το συνέδριο, η συλλογικότητα δηλαδή του κόμματος, τα μέλη του κόμματος, και να αποφασίσουν.

» Διότι δεν υπάρχουν άλλες διαδικασίες. Και επειδή εγώ αισθάνομαι στρατιώτης στην υπόθεση αυτή, όχι μόνο γιατί ίδρυσα -μαζί με άλλους βέβαια- τη ΔΗΜΑΡ, αλλά πάντοτε από τη θέση του στρατιώτη, αναζητώ την παρουσία μου στη συλλογικότητα του κόμματός μου».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ