Ο Κυπριακός Τύπος, 2 Ιουνίου 2014

Η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, το αίτημα του κ. Έρογλου για κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν, και οι αντιδράσεις για διορισμούς, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Νέα πρόταση για διακυβέρνηση και είκοσι Μέτρα Εμπιστοσύνης”, γράφει ότι την απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς αναμένει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη νέα πρόταση που υποβλήθηκε για το θέμα της διακυβέρνησης στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας θα βρίσκονται τις επόμενες ώρες οι προτάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου για την πάταξη του χουλιγκανισμού. Επίσης, γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, αναφέρει ότι η γραφειοκρατία στοιχίζει €1 δισεκατομμύριο, και εκτιμά ότι η οικονομία βαδίζει στο σωστό δρόμο και σε ένα ως δύο χρόνια θα υπάρξει ανάκαμψη.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο ” `Μετρούν` το χάσμα στις διαπραγματεύσεις”, γράφει ότι τη μη επίτευξη προόδου στις μέχρι στιγμή διαπραγματεύσεις Μαυρογιάννη-Οζερσάι για το Κυπριακό, ως αποτέλεσμα του χάσματος που εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές, συζητούν σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. Γράφει, επίσης, ότι νωρίτερα θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις της ΕΝΙ στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, όπως επιβεβαιώνει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Επίσης, γράφει ότι το χρίσμα της Ειρένας Γεωργιάδου να αναλάβει το πηδάλιο της Ελληνικής Τράπεζας και οι πληροφορίες που φέρουν τον Φώτη Φωτίου να αναλαμβάνει επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δίνουν έναυσμα σε αντιπολιτευόμενα κόμματα να επικρίνουν την Κυβέρνηση.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Αίτημα Έρογλου στον Μπαν”, γράφει ότι η τουρκική πλευρά έχει διαβιβάσει προς τα Ηνωμένα Έθνη αίτημα να συγκληθεί κοινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, και ότι το θέμα αυτό τέθηκε και από τον ίδιο τον Ντερβίς Έρογλου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην προηγούμενη συνάντησή τους. Γράφει, επίσης, ότι μακρύς συνεχίζει να είναι ο δρόμος για την Τράπεζα Κύπρου και χρειάζεται να περάσουν αρκετά τρίμηνα μέχρι να εξομαλυνθούν οι καταστάσεις. Επίσης, γράφει ότι αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ, περίπου 400 οπαδοί της ΑΕΛ, φορώντας κουκούλες και φέροντας αναμμένους πυρσούς και φωτοβολίδες, επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Έντονη αντίδραση και από μετόχους Ελληνικής”, γράφει ότι δικηγόροι που εκπροσωπούν μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας απέστειλαν επιστολές στην Κεντρική Τράπεζα, ζητώντας να παρέμβει για το διορισμό της Ειρένας Γεωργιάδου, αλλά και άλλων μελών του Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας. Γράφει, επίσης, ότι το Προεδρικό επιμένει να μην τοποθετείται επί της ουσίας για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Επίσης, γράφει ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών στην Άγκυρα χθες, ένα 24ωρο μετά τη σφοδρή καταστολή των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη για την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 που συγκλόνισαν την Τουρκία.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Πρόσωπο με πρόσωπο”, γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου έχει ζητήσει κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στα μέσα Ιουνίου, την οποία θα ακολουθεί πολύπλευρη διάσκεψη για συζήτηση του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε χθες ότι θα πρέπει όλοι να εργαστούν μαζί για αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού, και ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία από τον χθεσινό αγώνα `Colour Run` στον Λονδίνο, επίσης γνωστός ως τα Πιο Χαρούμενα 5 Χιλιόμετρα στον Πλανήτη, κατά τον οποίο θεατές περιλούζουν τους δρομείς με μπογιά διαφόρων χρωμάτων, γιορτάζοντας έτσι την υγεία, την ευτυχία και την ατομικότητα.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)