Παραιτήθηκε από τον θρόνο ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος

Μαδρίτη
Την απόφαση του ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί από τον θρόνο ανακοίνωσε η Μαδρίτη. Η ισπανική κυβέρνηση αναφέρει ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να ψηφιστεί σχετική νομοθεσία, μετά την οποία ο ισπανικός θρόνος θα περάσει στον πρίγκιπα Φελίπε.O Χουάν Κάρλος θα προχωρήσει ο ίδιος σε διάγγελμα εντός των επόμενων ωρών, στο οποίο και θα εξηγήσει ο ίδιος τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση. H ισπανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για τις κινήσεις επί του απαραίτητου οργανικού νόμου για την παραίτηση.

Όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, ο 76χρονος Χουάν Κάρλος εξέταζε εδώ και καιρό την απόφαση εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Επιπλέον, τον τελευταίο καιρό έχουν ρίξει την σκιά τους στην εικόνα του θρόνου οικονομικά σκάνδαλα μελών της βασιλικής οικογένειας.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ανακοινώνοντας επίσημα την απόφαση του βασιλιά, εξήρε την προσφορά του Χουάν Κάρλος στην Ισπανία, λέγοντας ότι «στάθηκε ακούραστος υπηρέτης της χώρας και σημείωσε την άποψή του ότι «είναι η καλύτερη στιγμή για αλλαγή».

Ο Χουάν Κάρλος αφήνει τον ισπανικό θρόνο μετά από 39 χρόνια και φόρεσε το στέμμα αμέσως μετά το θάνατο του Φράνκο, οπότε και ξεκίνησε η περίοδος στην οποία η Ισπανία προσπαθούσε να θεμελιώσει τη δημοκρατία της μετά την πτώση της πολύχρονης δικτατορίας.

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

Στην ανάγκη να αναλάβει μια νέα γενιά να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, αναφέρθηκε ο Χουάν Κάρλος, εξηγώντας στους Ισπανούς τους λόγους για τους οποίους παραιτείται από το θρόνο μετά από 39 χρόνια.

Ο 76χρονος βασιλιάς σημείωσε ότι ήρθε η στιγμή «μια νεώτερη γενιά με περισσότερη ενέργεια να πάρει τα ηνία», ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Διαβεβαίωσε ότι ο γιος του, διάδοχος Φίλιππος, αποτελεί την «ενσάρκωση της σταθερότητας», είναι απόλυτα ώριμος και κατάλληλος να κληρονομήσει το θρόνο.

Στην αρχή του τηλεοπτικού του διαγγέλματος, ο βασιλιάς τόνισε ότι ανήλθε στο θρόνο με την απόλυτη δέσμευση να υπηρετήσει τα συμφέροντα της Ισπανίας, ώστε η χώρα να γίνει μια σύγχρονη δημοκρατία, πλήρως ενσωματωμένη στην Ευρώπη.

«Τώρα, όταν κοιτάζω πίσω βλέπω με περηφάνεια όσα πετύχαμε όλοι μαζί» συνέχισε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην βαθύτατη οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα και τις σοβαρές πληγές που άφησε στην κοινωνία.

«Αυτά τα δύσκολα χρόνια μας επέτρεψαν να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τα λάθη και τους περιορισμούς ως κοινωνία» συνέχισε.

Newsroom ΔΟΛ

Newsroom ΔΟΛ