Το άγχος…μας ρίχνει στα γλυκά

Όταν είμαστε αγχωμένοι βρίσκουμε παρηγοριά στο φαγητό και ιδιαίτερα στα γλυκά, δείχνει μία νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ορμόνες που ενεργοποιούνται όταν ένα άτομο αισθάνεται άγχος ή ανησυχία εντοπίστηκαν στα κύτταρα που προσδιορίζουν την γεύση όπως το γλυκό, το αλμυρό και το πικρό. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί πολλοί άνθρωποι κάνουν επιδρομή στο ψυγείο , όταν βρεθούν υπό πίεση .

“Η γλυκιά γεύση επηρεάζεται ιδιαίτερα από το στρες. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν τον μοριακό μηχανισμό που εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι τρώνε περισσότερα ζαχαρούχα τρόφιμα , όταν βιώνουν έντονο στρες”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Ρόκγουελ Πάρκερ, του Κέντρου Monell Chemical Senses στις ΗΠΑ.

Οι γλυκοκορτικοειδείς ορμόνες δρουν απευθείας στους γευστικούς υποδοχείς των κυττάρων όταν ένα άτομο αγχώνεται , επηρεάζοντας τον τρόπο που αντιδρούν στα σάκχαρα και σε άλλα τρόφιμα. Τα γλυκοκορτικοειδή επηρεάζουν το σώμα ενεργοποιώντας τους εξειδικευμένους υποδοχείς γεύσεις στο εσωτερικό των κυττάρων. Γνωρίζοντας ότι το άγχος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό , πειράματα σε ποντίκια έδειξαν αυξημένες συγκεντρώσεις των υποδοχέων αυτό κατά 77% σε ποντίκια που είχαν άγχος σε σχέση με αυτά που ήταν πιο χαλαρά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και το άγχος είναι γνωστό ότι επηρεάζει την πρόσληψη των αλμυρών τροφών, οι υποδοχείς ορμονών δεν βρέθηκαν στα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τον εντοπισμό της αλμυρής ή της ξινής γεύσης. Οι ερευνητές λένε ότι οι συνέπειες των ευρημάτων τους εκτείνονται πέρα από το σύστημα γεύση στο στόμα, επειδή οι υποδοχείς γεύσης βρίσκονται σε όλο το σώμα .