Ο πρώην Επίσκοπος της Κοινότητας Αδελαΐδας, Προκόπιος, βάπτισε παλαιοημερολογίτες τους ομογενείς!

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Neoskosmos.com

Το θράσος του πρώην ψευδοεπισκόπου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, κ. Προκόπιου Κανάβα, ξεπέρασε κάθε όριο. Ο πρώην «πνευματικός» ηγέτης της Κοινότητας Αδελαΐδας και των άλλων, δακτυλομετρούμενων κοινοτήτων-μελών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Αυστραλίας μας βάπτισε «παλαιοημερολογίτες» και μας αντάλλαξε με την πρόσληψή του ως «Επαρχιακού Επισκόπου Αυστραλίας και Πάσης Ωκεανίας» από το παλαιοημερολογίτικο μόρφωμα «Μητρόπολης Αυλώνος και Βοιωτίας»

Το «Ντιλ» μεταξύ του Προκοπίου και της Παλαιοημερολογίτικης «Μητρόπολης» ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, μετά την ανοιχτή ρήξη του με τον πρόεδρο της Κοινότητας Αδελαΐδας, κ. Ιωάννη Λεσσέ, και την παραίτησή του του από την Κοινότητα. Σε δηλώσεις του στο «Νέο Κόσμο» (17 Απριλίου 2014) ο κ. Προκόπιος διαμαρτυρόταν για «πρωτοφανείς παρεμβάσεις» του προέδρου της Κοινότητας στο εκκλησιαστικό έργο του, που «υπονόμευσαν» βαθμιαία τη θέση του και τον υποχρέωσαν σε παραίτηση.
«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Κοινότητα είναι τραγική» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο». «Ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Ιωάννης Λεσσές, αντιμετώπιζε εμένα, ως Επίσκοπο, και τους κληρικούς της κοινότητας ως λαϊκούς υπαλλήλους, όχι ως κληρικούς, και μας διέτασσε να ασκούμε τα καθήκοντά μας κατά τρόπον που ήθελε ο κ. πρόεδρος και όχι ως επιβάλλουν οι εκκλησιαστικοί κανόνες και η κοινή λογική» προσθέτει. «Αντιλαμβάνεστε, ότι η αδυναμία συνεννόησης με τον κ. πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του κατέστησε αδύνατη την περαιτέρω συνεργασία μας» είχε καταγγείλει.cnprokopios

Η ρήξη με τον πρόεδρο οδήγησε τον κ,. Προκόπιο στην απόφαση «να καταγγείλει» τη συμφωνία του με την εργοδότρια Κοινότητα Αδελαΐδας και να αναζητήσει νέο εργοδότη. Τον βρήκε, είναι ο Μητροπολίτης Αυλώνος και Βοιωτίας Παύλος, επικεφαλής της Μητρόπολης Πατρώου Εορτολογίου Αυλώνος και Βοιωτίας.
Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Άγγελος; O «Νέος Κόσμος» πληροφορείται από έγκυρες εκκλησιαστικές πηγές, ότι ο Μητροπολίτης Αυλώνος και Βοιωτίας Άγγελος -κατά κόσμον Άγγελος Αναστασίου – καθαιρέθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος στις 20 Νοεμβρίου 1987 με την υπ’ αριθ. 16/1987 απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Έκτοτε παλινδρόμησε μεταξύ ασήμαντων ομάδων του παλαιού ημερολογίου μέχρι να διαμορφώσει την ασήμαντη Μητρόπολη Πατρώου Εορτολογίου Αυλώνος και Βοιωτίας.
Υπενθυμίζουμε, ότι και ο Προκόπιος έχει καθαιρεθεί από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, δηλαδή κλασσική περίπτωση του «όμοιος ομοίω αεί πελάζει» ή στην κοινή νεοελληνική γλώσσα «όμοιος στον όμοιον…»

Τι προσέφερε ο «άνεργος» Προκόπιος στη Μητρόπολη Αυλώνος και Βοιωτίας για να λάβει τον τίτλο του Επαρχιακού Επισκόπου Αυστραλίας και Πάσης Ωκεανίας;
Σύμφωνα με το «απόσπασμα της υπ’ αριθ. 41 πράξεως της Ιεράς Μητροπολιτικής Συνόδου του πατρώου εορτολογίου γνήσιας Ορθοδόξου Εκκλησίας», θέμα (Γ), ο κ. Προκόπιος προσέφερε στη νέα εκκλησιαστική αρχή του 500 χιλ παλαιοημερολογίτες 15 ναούς και 2 μονές.
«Εις το επόμενον θέμα απεφάσισε την πρόσληψιν ενός νέου Επισκόπου εις την Αυστραλίαν, του Σεβασμιοτάτου Προκοπίου Κανάβα, με ήδη 15 Κοινότητας Γνησίων Ορθοδόξων, 2 Μονάς και 500.000 πιστούς» αντιγράφουμε από την προαναφερόμενη πράξη.

Εξ ίσου περιεκτική σε αναλήθειες η ακόλουθη ανάρτηση στο διαδίκτυο, με τίτλο «Διεύρυνση της Συνοδικής Ποιμαντορίας».
«Από ολίγων ημερών, η Γνήσια Ορθόδοξος Εκκλησία, διά του θεσμικού οργάνου της, της Ιεράς Μητροπολιτικής Συνόδου Πατρώου Εορτολογίου, διηύρυνε τις ποιμαντικές της δραστηριότητες, περιλαμβάνοντας και την ομογένεια της Αυστραλίας και πάσης Ωκεανίας.
Αυτό το αξιομνημόνευτο γεγονός επισυνέβη άμα της προσχωρήσει εις τας τάξεις της. Ενός δραστήριου Ιεράρχου, του πρώην Αδελαΐδας και Ν. Αυστραλίας κ. Προκοπίου (Κανάβα), νυν επαρχιακού Επισκόπου Αυστραλίας και Πάσης Ωκεανίας. Υπό τον νέον Συνοδικόν Επαρχιακόν Επίσκοπον, υπάγονται 15 κοινότητες της Ομογένειας που ακολουθούν ΑΥΣΤΗΡΑ το Πάτριον Εορτολόγιον και 2 Μονές.

Ευχόμεθα ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός και Μέγας και Πρώτος Αρχιερεύς να βοηθή εν πάσει τον νέον Ιεράρχη της Ιεράς Ημών Συνόδου, η προσχώρησις του οποίου επισφραγίζει πανηγυρικά τον Διεθνή χαρακτήρα της Γνήσιας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιδρυτρίας κα εισηγητρίας Τόμου Κοινωνίας Γνησίων Ορθοδόξων Εκκλησιών (υπογραφέντος εν Μόσχα το 2011)».

Τα ανωτέρω στοιχεία πιστοποιούν τη σοβαρότητα του κ. Προκοπίου και των νέων εργοδοτών του, αλλά κυρίως την ιερατική ειλικρίνεια του ιδίου και της ηγεσίας της παλαιοημερολογίτικης Μητρόπολης Αυλώνος και Βοιωτίας.