“Aνοίγουν” τα σύνορα της Αυστραλίας για μαγείρους και χτίστες

Χιλιάδες μάγειροι, κτίστες και άτομα που τοποθετούν πλακάκια, θα μπορούν να μεταναστεύουν στην Αυστραλία στο πλαίσιο του προγράμματος που αφορά τους ειδικευμένους τεχνίτες, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκουν εκ των προτέρων εργοδότες που θα τους προσλάβουν.
Η άρση των περιορισμών για τη χορήγηση άδειας παραμονής σε άτομα με τα πιο πάνω επαγγέλματα, κρίθηκε απαραίτητη από την κυβέρνηση λόγω της έλλειψης που παρατηρείται στα τρία αυτά επαγγέλματα, και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι κτίστες, οι μάγειροι και οι πλακάδες θα μπορούν να παίρνουν άδεια παραμονής για να εγκατασταθούν στην Αυστραλία χωρίς να χρειάζεται να έχουν οι ίδιοι έναν εργοδότη που θα τους προσλάβει, όπως γίνεται με τους υπόλοιπους ξένους ειδικευμένους εργάτες, στους οποίους και χορηγείται παραμονή αφού εξασφαλίσουν χορηγό.

Κατά του μέτρου τάχθηκαν τα συνδικάτα, τα οποία και θεωρούν ότι οι αλλαγές που γίνονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον οικοδομικό κλάδο, παρά το γεγονός ότι οι εργοδότες ισχυρίζονται ότι «αντιμετωπίζουν μικροπροβλήματα» να βρουν ειδικευμένους εργάτες για τις πιο πάνω εργασίες.
Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων, Andrew Robb, είπε ότι ο τουριστικός κλάδος θα αντιμετωπίσει προβλήματα τον επόμενο χρόνο γιατί θα χρειαστεί 56.000 επιπλέον εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 26.000 θα πρέπει να είναι ειδικευμένοι.

Για το ίδιο θέμα, η υφυπουργός Μετανάστευσης, Michealia Cash, δήλωσε ότι το πιο πάνω μέτρο θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις της υπαίθρου που δεν μπορούν να βρουν ειδικευμένους εργάτες για τα πιο πάνω επαγγέλματα.

Με την ευκαιρία, να αναφέρουμε εδώ ότι το ερχόμενο οικονομικό έτος η Αυστραλία θα δεχθεί 43.990 ειδικευμένους εργάτες.