Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο νέος “κατακλυσμός”

Η ιστορία του «κατακλυσμού» και της κιβωτού του Νώε είναι πολύ γνωστή. Εκείνο που ίσως δεν είναι πολύ γνωστό είναι ο νέος τεχνητός, ανθρωπογενής πολιτικός, στρατηγικός, οικονομικός και στρατιωτικός «κατακλυσμός», σε παγκόσμιο επίπεδο, που έχει ήδη καταστρέψει τα αμυντικά τείχη διαφόρων χωρών, και εκτός αν τα ευρωπαϊκά κράτη συλλογικά και ατομικά συνειδητοποιήσουν και ανασχέσουν τη νέα αυτή σοβαρή απειλή και ενεργήσουν έγκαιρα, προληπτικά και αποτελεσματικά με αρμονία και ενότητα, η Ευρώπη θα καταστεί πάλι θέατρο νέων πολύ χειρότερων, τηρουμένων των αναλογιών, τραγικών περιπετειών. Ενας φιλόσοφος είπε ότι οι λαοί που δεν έχουν διδαχθεί από την ιστορία τους, είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν. Εκτός και αν, βέβαια, το επικρατούν σύστημα στυγνού ανταγωνισμού έχει απανθρωπίσει την κοινωνία, και ίσως οι άνθρωποι να έχουν καταντήσει χειρότεροι από αριθμούς, απλά αντικείμενα σε ένα μηδενιστικό σύστημα άκρως ατομικιστικό που το έμβλημά του είναι το περιβόητο λατινικό «homo homini lupus est” {ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι όπως ο λύκος. Ενας ποιητής το αντέστρεψε σε “lupus lupi homo east”-ο λύκος για το λύκο είναι όπως ο άνθρωπος}. Και επίσης το άλλο λατινικό “tempus edax homo edacior” { «ο χρόνος παμφάγος, ο άνθρωπος παμφαγότερος. Σε ελεύθερη απόδοση «ο μεν χρόνος παμφάγος ο δε άνθρωπος παραμένει ηλίθιος»}.

Εαν κάποιος επιχειρήσει να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην Ευρώπη θα συμπεράνει με θλίψη ότι σημειώνεται μια επικίνδυνη επανεμφάνιση ακροδεξιών πολιτικών τάσεων οι οποίες αν ενδυναμωθούν και είναι ανέλεγκτες

θ’αποτελέσουν παράγοντες πολιτικού και κοινωνικού κατακερματισμού που μελλοντικά θα υπονομεύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ευρώπης και θα ανοίξουν τους «ασκούς του Αιόλου». Και οι επιτυχείς αγώνες και επιτυχίες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν οπισθοχώρηση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Είναι γεγονός ότι, δυστυχώς, οι χαρισματικοί πολιτικοί στην Ευρώπη {αλλά και διεθνώς} έχουν μειωθεί και αντίθετα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ηγέτες-μετριότητες εκλέγονται λόγω της οικονομικής ισχύος και αδιαφανών συναλλαγών. Υπάρχουν τέτοια κτυπητά παραδείγματα σε ευρωπαϊκές χώρες όπου ο νεποτισμός, παρασκηνιακές μηχανορραφίες και διαφθορά έχουν διαβρώσει το πολιτικό συστημα σοβαρά. Ευτυχώς, κάποιες συντονισμένες προσπάθειες έχουν γίνει με τη βοήθεια της ΕΕ, και αν οι νέες πολιτικές ηγεσίες των προαναφερόμενων χωρών αρθούν στο ύψος των εθνικών αλλά και διεθνών ευθυνών και προκλήσεων, οι χώρες τους θα ξαναβρούν το δρόμο προς την ανάπτυξη και πρόοδο, όπως έχει ήδη συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά με την ειλικρινή βοήθεια της ΕΕ.

Μιλώντας για ενότητα και αλληλεγγύη μη λησμονούμε το συμβολικό μήνυμα των Τριών Σωματοφυλάκων : « Ολοι για τον ένα και ο καθένας για όλους». Επίσης, ας μην ξεχνάμε το μύθο για τον περιβόητο απαγωγέα Δία και το πως απήγαγε και βίασε την πριγκίπισσα της Φοινίκης Ευρώπη. Και επίσης ας μη ξεχνάμε ότι εκτός από το Δία, πόσες φορές η Ευρώπη «βιάστηκε και υποδουλώθηκε από εξτρεμιστικά στοιχεία, που, δυστυχώς, φαίνεται ότι με τη συνέργεια εξω-ευρωπαϊκών παραγόντων, επιχειρούν να κατακερματίσουν και υπονομεύσουν την έως τώρα επιτυχή πορεία της ΕΕ, και να τη χρησιμοποιήσουν ως έρμαιο του νέου τεχνητού «κατακλυσμού» που

προκαλούν αντι-ευρωπαϊκά πολεμοκάπηλα κυκλώματα και άλλοι τυχοδιώκτες που επενδύουν σε ανθρώπινες τραγωδίες. Προφανώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αυτοπαγιδεθτεί στο φαύλο κύκλο της «εμβάθυνσης» ή/και «διεύρυνσης»- από πλευράς νέων μελών- κατατρεχόμενοι από ψυχροπολεμικά και μετα-ψυχροπολεμικά σύνδρομα αντί να εστιάζουν την προσοχή τους στην «εμβάθυνση» και «διεύρυνση» όσον αφορά τις πραγματικές αξίες της ΕΕ όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η αλληλεγγύη. Συνεπώς, αν η ΕΕ αποτύχει και ο νέος «κατακλυσμός» πλήξει τα τείχη της, δεν θα υπάρξουν «κιβωτοί» να σώσουν τους λαούς της Ευρώπης εκτός, ίσως, κάποιους «ανθρωπόσαυρους» οι οποίοι θα επιβιώσουν για λίγο σε αντιπυρηνικά καταφύγια ή σπήλαια. Θα επιστρέψουμε, συνεπώς, στο χάος και στον Ευρωπαίο «Νεάντενταλ» ; Σίγουρα τα κόκκαλα των ευγενών προδρόμων της ΕΕ καθώς και των εκατοντάδων εκατομμυρίων θυμάτων των δυο Παγκοσμίων Πολέμων, θα τρίζουν στους τάφους τους. Συνεπώς, αποτελεί επιταγή για τις γνήσιες δημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη να σφυρηλατήσουν ενότητα και αλληλεγγύη ώστε να προλάβουν και αποτρέψουν κάθε είδος «κατακλυσμού». Σίγουρα η Ευρώπη αξίζει ένα καλύτερο μέλλον !

Παναγιώτης Ι.Καραφωτιάς

Καθηγητής και Διευθυντής Διπλωματικών και Διεθνών Σπουδών στο Κολλέγιο της Νέας Υόρκης στην Ελλάδα, π. Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου ΟΗΕ για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Σημ. Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στα Αγγλικά στο περιοδικό NEW EUROPE στις Βρυξέλλες.