Ταμβάκης: «Οι Έλληνες στηρίζουν και περιμένουν πολλά από τον πρόεδρο Σίσι»

Μια συνέντευξη του προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και επίτιμου προέδρου της Ελληνικής κοινότητας στην Αλεξάνδρια, Στέφανου Ταμβάκη στο Εντός+Εκτός Συνόρων.   απο το insideoutborders.com«Κι εγώ κατέβηκα στους δρόμους κατά του Μόρσι, όπως όλοι οι Έλληνες της Αιγύπτου και στηρίξαμε τον Σίσι» τονίζει στη συνέντευξή του στο «Εντός +Εκτός Συνόρων» ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού από το 2006 και επίτιμος πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας, Στέφανος Ταμβάκης.

Επιχειρηματίας  με καταγωγή από τη Λήμνο, ο Ταμβάκης γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1952 και ασχολήθηκε από νωρίς ενεργά στα κοινά εστιάζοντας στον απόδημο ελληνισμό, τις ανάγκες και τις δυνατότητές του.

Παιδί Ελλήνων της Αλεξάνδρειας παρακολούθησε το Αβερώφειο Γυμνάσιο και συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για να επιστρέψει το 1976 στην Αίγυπτο αναλαμβάνοντας μέρος της διαχείρισης της οικογενειακής επιχείρησης παρασκευής και παραγωγής τροφίμων « St’ Georges » στην Αλεξάνδρεια, αναπτύσσοντας έκτοτε αξιόλογη εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Ήταν λάθος η φυγή χιλιάδων Ελλήνων την περίοδο του Νάσερ» υποστηρίζει ο Στέφανος Ταμβάκης.

«Πολλοί γύρισαν στην Ελλάδα και το μετάνιωσαν. Αρκετοί έφυγαν για άλλες χώρες της Αφρικής, για την Αμερική ακόμη και την Αυστραλία. Μέχρι το 1956 η ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου αριθμούσε 150.000 μέλη».

Σήμερα ζουν γύρω στις 5.000 Έλληνες, μολονότι στηρίζονται οι μικτοί γάμοι και αρκετοί Αιγυπτιώτες επιστρέφουν λόγω της κρίσης στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.
Όμως, υπάρχουν πολλά παράπονα και για όλα αυτά μιλά, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που ιδρύθηκε πανηγυρικά το 1995 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και από το 2012 έχει περιέλθει σε αδράνεια για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους, κυρίως, όμως «μητροπολιτικούς».

Η επιστολική ψήφος  μόνιμο αίτημα των απανταχού Ελλήνων, η ΕΡΤ που σίγησε και μαζί της χάθηκε η επικοινωνία με τη «μητέρα πατρίδα» και το νομοσχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό και το ρόλο των εκπροσώπων του, που όλο γράφεται και ξαναγράφεται  συνιστούν μερικά και σημαντικά προβλήματα της διασποράς, που δεν έχουν βρει ακόμη τη λύση τους.

«Ο Έλληνας του εξωτερικού αισθάνεται, συχνά, αποκομμένος από την πατρίδα του και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τις δημόσιες υπηρεσίες είτε πρόκειται για τους φόρους, δικαστικές διαφορές, επιχειρηματικές ή πολιτικές δράσεις. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και συντονισμός που θα ήταν ωφέλιμος και για τις δύο πλευρές καθώς οι απόδημοι νιώθουν πιο κοντά στην Ελλάδα και τα προβλήματά της τώρα με την οικονομική κρίση» αναφέρει ο κ.Ταμβάκης προσβλέποντας στη νέα συνάντηση που θα έχει στις 3 Ιουλίου με τον επικεφαλής της μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό, την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και της γενικής γραμματείας απόδημου ελληνισμού σχετικά με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει, όπως ελπίζει, αποτελεσματικά τα ζητήματα της διασποράς.

Όπως, άλλωστε είχε δηλώσει ο ίδιος, παλαιότερα «φταίει και η Πολιτεία, όχι επειδή δεν αγκάλιασε αρκετά το  Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού , αλλά επειδή ο ιδιαίτερα σφιχτός εναγκαλισμός της, το… έπνιξε».
© stokokkino.gr