Προσπαθούν να προκαλέσουν χάος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Με 732 υπαλλήλους θα λειτουργεί στο εξής το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), έπειτα από την απόφαση των 360 υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα να αποσυρθούν από τις θέσεις στις οποίες εργάζονταν άτυπα τους τελευταίους μήνες.

Αυτή η απόφαση ελήφθη στη σημερινή γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και ο σκοπός είναι να καταδειχθεί ότι χωρίς αυτό το δυναμικό θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος.

Οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι, αύριο το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, κατήγγειλαν, επίσης, την κυβέρνηση για εμπαιγμό, καθώς, όπως είπαν, τους είχε δοθεί η υπόσχεση πριν από ένα χρόνο ότι θα επιστρέψουν όλοι στις θέσεις τους ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της διαϊδρυματικής κινητικότητας.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, και τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, έκανε λόγο για μίσος της Πολιτείας απέναντι στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ εξέφρασε φόβους ότι θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Εξάλλου, τα μέλη της Συγκλήτου επανέλαβαν το αίτημά τους να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι του Ιδρύματος, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αναγκών του σε διοικητικό επίπεδο. Παράλληλα, εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι το ΕΚΠΑ χάνει πολύ περισσότερους υπαλλήλους σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια.

Τέλος, καταδίκασαν την προχθεσινή επίθεση σε βάρος του προέδρου του Φυσικού Τμήματος, Γ. Τόμπρα, από φοιτητές που τον προπηλάκισαν για να τον εκβιάσουν να κλείσει το τμήμα του.

Εκτός από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συνέντευξη συμμετείχαν ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Μ. Σπουρδαλάκης, η κοσμητεύουσα της Φιλοσοφικής Σχολής, Ε. Καραμαλέγκου, ο πρόεδρος του οικονομικού τμήματος, Ν. Ηρειώτης και η πρόεδρος του Γερμανικού Τμήματος, Φ. Μπαρτσαλιά.