Μονομερή κατάπαυση του πυρός για μία εβδομάδα ανακοίνωσε το Κίεβο

Κίεβο, Ουκρανία
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας θα τηρήσουν μονομερή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας επτά ημερών, η οποία τίθεται σε ισχύ σήμερα, Παρασκευή.

Πρόκειται για ένα βήμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στα ανατολικά της χώρας με τους φιλορώσους διαδηλωτές.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο τόνισε ότι «οι δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης θα σταματήσουν τη στρατιωτική δράση», ξεκινώντας σήμερα, Παρασκευή. Η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, η βραχυπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Ποροσένκο έχει δηλώσει ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί χρόνος στους φιλορώσους αυτονομιστές να παραδώσουν τα όπλα και να φύγουν από την χώρα. Στη συνέχεια, ο ουκρανός πρόεδρος έχει εξαγγείλει συνομιλίες, νέες τοπικές εκλογές και ένα πρόγραμμα εξεύρεσης εργασίας.

«Το διάστημα (των 7 ημερών) είναι παραπάνω από αρκετό για να ξεκινήσει η διαδικασία του αφοπλισμού, να αρχίσουμε να ορίζουμε μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» προσέθεσε ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντας δύο μέτρα από το ειρηνευτικό σχέδιο 14 σημείων που αποκάλυψε σήμερα.Το σχέδιο επίσης αναφέρει «τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στις συνομιλίες», την αμνηστία «για εκείνους που έχουν παραδώσει τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα», την απελευθέρωση των ομήρων, τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 10 χιλιομέτρων στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Εκτός από τον αφοπλισμό, το σχέδιο προβλέπει τον τερματισμό της «παράνομης κατάληψης» των κτιρίων των περιφερειακών διοικήσεων των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που ελέγχουν οι αντάρτες.

Ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία απέρριψε την Παρασκευή τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου του ουκρανού προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι οι αντάρτες απορρίπτουν κάθε αφοπλισμό χωρίς την απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Κανείς δεν θα καταθέσει τα όπλα του όσο δεν υπάρχει η ολοκληρωτική απόσυρση των στρατευμάτων από την περιοχή μας» δήλωσε ο Βαλερίι Μπολότοφ, ένας επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας αυτόνομης δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

Τηλεφωνική συνομιλία θα έχουν Ομπάμα – Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να επικοινωνήσουν «εντός των προσεχών ημερών» για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, το Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Γιούρι Ουσάκοφ, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για διπλωματικά θέματα.

Ο Ουσάκοφ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν οι δύο ηγέτες.Οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον έχουν βρεθεί στο χειρότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, με αφορμή την ουκρανική κρίση.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει συγκεντρώσει στρατιωτικό εξοπλισμό προκειμένου να στηρίξει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Διαθέτουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει αναπτύξει και πάλι ένα σημαντικό αριθμό στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία» δήλωσε ο αξιωματούχος , ο οποίος προέβλεψε ότι θα αναπτυχθούν επιπλέον ρώσοι στρατιώτες τις επόμενες εβδομάδες.

Την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προχωρά σε μια «νέα ενίσχυση» της στρατιωτικής της παρουσίας στη μεθόριο.Η Μόσχα εξέφρασε την έκπληξή της για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από το ΝΑΤΟ σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται παρά για μέτρα που συνδέονται με την προστασία των συνόρων, τα οποία έχουν αποφασισθεί εδώ και πολλές εβδομάδες.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε η Ρωσία πρόκειται να «προσφέρει μια ενεργή υποστήριξη στους (φιλορώσους) αυτονομιστές μαχητές» στην Ανατολική Ουκρανία.

«Επιπλέον άρματα μάχης […] και πυροβολικό συγκεντρώνονται» σε μια ρωσική στρατιωτική βάση στα νοτιοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, εξήγησε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό