Ένας Χειμαρριώτης στο αμερικανικό Κογκρέσο – Η Ένωση Χειμαρριωτών Αμερικής

Η Ενωση Χειμαρριωτών Αμερικής [Himarrioton Society of America : HSA] τίμησε στις 21/5 τον 12ο Εκπρόσωπο του Κογκρέσου στην περιοχή της Florida, Κώστα Μπιλιράκη,

( Gus Bilirakis), ο οποίος υπηρετεί στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου, είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υποθέσεων των Βετεράνων, καθώς και μέλος του Κογκρέσου Caucas για τα Ελληνικά Θέματα. Είναι ένθερμος υποστηρικτής των θεμάτων που απασχολούν την Ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Πρόσφατα, έθεσε ερώτηση για τα Δικαιώματα της Χειμάρρας στο Αμερικανικό Κογκρέσο: για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την εδαφική διαίρεση, που να μην παρεκκλίνει από το σχέδιο των ΗΠΑ, και η Χειμάρρα να αποτελέσει μία ενότητα με το Λούκοβο.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής της Florida, Κ.Μπ., έθεσε το ‘Θέμα Χειμάρρα’ στο Αμερικανικό Κογκρέσο, σε μία ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με την ατζέντα του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή, μαζί με την νέα εδαφική διαίρεση, η νέα Αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να χειρισθεί το ‘Θέμα Χειμάρρα’, με προσοχή, βασισμένη στην ιστορική αναδρομή της επαρχίας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μαζί με το Λούκοβο. Ο Κ.Μπ. παρουσίασε το ‘Θέμα Χειμάρρα’, ως ένα πρόβλημα για την Αλβανική εθνικιστική πολιτική, για την οποίαν η περιοχή που κατοικείται κατά πλειοψηφία από την Ε.Ε.Μ. αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αιτίες σύγκρουσης με τον Αλβανικό εθνικισμό.

«Αλλά, στην ουσία, στο θέμα της ιδιοκτησίας, η Αλβανική κυβέρνηση έχει καθήκον να εμποδίσει την λεηλασία της Κοινότητας της Χειμάρρας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία είναι στο στόχαστρο της Αλβανικής Μαφίας και των ολιγαρχών. Η Αλβανική κυβέρνηση έχει δώσει άδειες για την κατασκευή τουριστικών χωριών, επικαλούμενη το όνομα της ανάπτυξης, χωρίς την νόμιμη συγκατάθεση των ιδιοκτητών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διένεξης με την κοινότητα», σημειώνει ο Γερουσιαστής Κ.Μπ.

Πριν δύο μήνες, η Ένωση Χειμαρριωτών της Αμερικής, είχε εντατικές επαφές με αντιπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την περίπτωση της ιδιοκτησίας των πολιτών της Χειμάρρας με Αμερικανική υπηκοότητα. Ὀμως, η Αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει δημαγωγία ταυτόχρονα, εγκρίνοντας αποφάσεις που συγκρούονται με τους νόμιμους ιδιοκτήτες , των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται. Είναι η δεύτερη φορά που ένας Αμερικάνος Γερουσιαστής καλεί την Αλβανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτών της Χειμάρρας. Στις διοικητικές εκλογές της Αλβανίας το 2000, όταν στον Δήμο της Χειμάρρας τα Αλβανικά πολιτικά κόμματα, όλα ενωμένα κάτω από μια εθνικιστική συμμαχία, έκαναν μαζικούς χειρισμούς των ψήφων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου, Benjamin Gilman, κάλεσε την κυβέρνηση του Ilir Meta να σταματήσει την βία και τους εθνικιστές να επιτίθενται κατά της Χειμάρρας.

 

-ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ε.Ε. Štefan Füle

 

9, Ιουνίου 2014

Αξιότιμον κ. Štefan Füle

Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας

200, Rue de la Loi

B – 1049 Βρυξέλλες (Βέλγιο)

Štefan Füle Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε.

Štefan Füle
Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε.

 

Αγαπητέ κ. Πρέσβη,

Σας γράφουμε εκ μέρους των 11.000 πολιτών της Χειμάρρας Αλβανίας, και ως μέλη της διασποράς. Επειδή η λήψη της απόφαση για το καθεστώς της υποψηφιότητας της Αλβανίας ως μέλους της Ε.Ε. πλησιάζει τον Ιούνιο 2014, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στην δυστυχία του λαού της Χειμάρρας στην Αλβανία και στην στέρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στην ιδιοκτησία της περιουσίας τους.

Η πρόοδος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μία από τις 12 κύριες προτεραιότητες που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθορίσει, ώστε η Αλβανία να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας. Η Έκθεση της Επιτροπής του 2012 βρήκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς αυτή την προτεραιότητα, από την υιοθεσία μίας συνολικής στρατηγικής στην μεταρρύθμιση της ιδιοκτησίας. Όμως, θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι για τον λαό του δήμου της Χειμάρρας, οποιαδήποτε πρόοδος στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα πρέπει να συνεπάγεται μία αλλαγή στους νόμους και τις πολιτικές της Αλβανικής Κυβέρνησης, η οποία, επί του παρόντος, δεν επιτρέπει επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Μάλλον, αυτοί οι νόμοι και οι πολιτικές χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για να διευκολύνουν μία αρπαγή γης της Χειμάρρας, προς όφελος των αξιωματούχων του πρώην κομμουνιστικού κόμματος και της Μαφίας.

Μέχρι σήμερα, 23 χρόνια μετά το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος, ούτε ένας Χειμαρριώτης δεν έχει λάβει τον τίτλο ιδιοκτησίας της νόμιμης περιουσίας του. Αντί αυτού, οι γαίες τους έχουν σφετεριστεί, πωληθεί σε τρίτους από ομάδες με σκοτεινούς δεσμούς ή έχουν δοθεί ως ‘’παραχωρήσεις’’ σε αδίστακτα συμφέροντα και επενδυτές. Για το λαό της Χειμάρρας, οι γαίες τους υφίστανται ‘επίθεση’, η πατρική τους κληρονομιά πωλείται και αυτοί είναι περιθωριοποιημένοι μέσα στην δική τους ιστορική πατρίδα.

Ο Αλβανικός νόμος 7501 για τις γαίες και οι τροποποιήσεις του, στην πραγματικότητα, επιτρέπουν την διανομή μόνο του 20% των γαιών της Χειμάρρας, οι οποίες κατασχέθηκαν το 1945 από το προηγούμενο κομμουνιστικό καθεστώς. Δεν επιτρέπει την επιστροφή των περιουσιών των οικογενειών, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ή της κοινοτικής περιουσίας των χωριών, οι οποίες δημεύτηκαν. Επειδή η Χειμάρρα εκτείνεται κατά μήκος της Ιονίου ακτής της ‘’Αλβανικής Ριβιέρας’’, η κάλυψη του νόμου χρησιμοποιείται για την διεκδίκηση του υπόλοιπου 80%, σε μία αρπαγή γης, πολύτιμης παράκτιας περιουσίας, που την εποφθαλμιούν για τουριστική ανάπτυξη. Αυτό τροφοδότησε ανεξέλεγκτη διαφθορά και διαμάχες για την γη μεταξύ των ιστορικών ιδιοκτητών της και αυτών που την διεκδικούν, ισχυριζόμενοι ότι είναι δική τους. Οι δράστες αυτής της αρπαγής γης πιστεύουν ότι μπορούν να δράσουν με ατιμωρησία, καθώς υπήρξε περιορισμένο διεθνές ενδιαφέρον για ανάπτυξη ή ανεξάρτητη έρευνα των γεγονότων. Επί 23 χρόνια, ο λαός της Χειμάρρας σταθερά απαιτεί την επιστροφή όλης της γης, η οποία κατασχέθηκε από το προηγούμενο κομμουνιστικό καθεστώς, στον λαό της Χειμάρας.

Δεδομένου ότι ο Νόμος 7501 πρέπει να εφαρμοσθεί στην Χειμάρρα ή κατά μήκος της Ιόνιας ακτής προς τον νότο, και επειδή υπάρχουν ακριβείς καταγραφές των περιουσιών στα χέρια του κράτους, αυτό θα πρέπει να είναι μία σχετικώς απλή διαδικασία για να γίνει. Τα αληθινά δικαιώματα της περιουσίας και της μεταρρύθμισης θα έδιναν ώθηση για μία νόμιμη ανάπτυξη σε μία περιοχή, η οποία έχει την δυνατότητα να ωφελήσει την χώρα οικονομικά, ως ένα σύνολο.

Υποστηρίζουμε την άνοδο της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πρόοδό της και στις 12 κύριες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης αυτής για την μεταρρύθμιση της περιουσίας, όπως αυτή εφαρμόζεται σε όλη την χώρα, ως σύνολο.

Επίσης πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι προς το συμφέρον της Δημοκρατίας (της Αλβανίας) να κρατηθεί στα υψηλά πρότυπα της Διεθνούς Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σεβόμενη τα δικαιώματα της περιουσιακής ιδιοκτησίας. Προτρέπουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απευθύνει αυτό το θέμα στη κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Edi Rama και να ενθαρρύνει αυτήν την κυβέρνηση να εξασκήσει τολμηρή ηγεσία και να κάνει αποφασιστικά βήματα για να εφαρμόσει τα πραγματικά περιουσιακά δικαιώματα στην

Χειμάρρα, βασισμένα στην πλήρη αποκατάσταση της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.

Αναμένουμε με ευχαρίστηση την ευκαιρία για να συζητήσουμε περαιτέρω αυτό το θέμα μαζί σας. Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και την προσοχή σας

 

Himarriotan Society of America, Annapolis MD

Himara Union, Himara Albania

Himara Union, Athens Greece

Shoqata Bregdeti, Tirana Albania

Drymadioton Adelfotita, Athens Greece

 

Επιμέλεια Κειμένου : ΘΩΜΑΊΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

χειμαρριωτών

Η ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ [HSA ]ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ ΜΕ ΛΟΥΚΟΒΟ

 

Η κυβέρνηση της Αλβανίας σχεδιάζει να προβεί σε συνολική διοικητική και εδαφική μεταρρύθμιση πριν από τις τοπικές εκλογές του 2015, με σκοπό την ενδυνάμωση των τοπικών κυβερνήσεων, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη, και την προώθηση της τοπικής δημοκρατίας. Επί του παρόντος, αυτό που προτείνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι η διοικητική συγχώνευση του δήμου Χειμάρρας με εκείνη του Λούκοβου προς τα νότια, και του Βρανίστι, που βρίσκεται απέναντι από τα βουνά προς τα ανατολικά. Η Ενωση Χειμαρριωτών Αμερικής [ Himarrioton Society of America (H. S.Α.)] υποστηρίζει την ένωση της Χειμάρρας και του Λούκοβου, αλλά απορρίπτει την προτεινόμενη ένταξη του Βρανίστι σε μια τέτοια διοικητική εδαφική ευθυγράμμιση, για μια ποικιλία από προφανείς λόγους:

Η Χειμάρρα και το Λούκοβο έχουν κοινά συμφέροντα που σχετίζονται με την γεωγραφία (που είναι γειτονικές παράκτιες περιοχές), την παράδοση (που αποτελούν την ιστορική περιοχή της Χειμάρρας), την οικονομία (με προσανατολισμό στον τουρισμό) και την κοινωνία.. Το Βρανίστι, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται μακριά από την ακτή, έχει προσανατολισμό στην γεωργία και την κτηνοτροφία και δεν έχει κοινούς παραδοσιακούς ή ιστορικούς δεσμούς με την κοινωνία των Χειμάρρα / Λούκοβο.

Κατά τη γνώμη μας, η ένταξη του Βρανίστι σε αυτή διοικητική μονάδα θα δημιουργήσει μόνο το ενδεχόμενο σύγκρουσης και στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για τους ανθρώπους, τόσο σε Χειμάρρα / Λούκοβο, όσο και σε Βρανίστι. Η πλειοψηφία του πληθυσμού της Χειμάρρας και Λούκοβου είναι ενωμένη στο να απορρίψει κάθε προτεινόμενη ευθυγράμμιση που θα περιλαμβάνει την περιοχή του Βρανίστι.

 

Υπήρξε μεγάλη παραπληροφόρηση και λασπολογία από μερικούς , προερχόμενους από τον αλβανικό Τύπο και αξιωματούχους της κυβέρνησης, στις προσπάθειές τους να απορρίψουν τις αντιρρήσεις του λαού της Χειμάρρας και του Λούκοβου . Θα θέλαμε να επισημάνουμε την δηλωμένη προσέγγιση της κυβέρνησης σε αυτή την προσπάθεια μεταρρύθμισης «μέσα από μια συμμετοχική και διαφανή διαδικασία οικοδόμησης συμμαχιών, συναίνεσης με την τοπική κοινότητα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η

διαδικασία καλωσορίζει τις τοπικές λύσεις για εθελοντικές συγχωνεύσεις, για να διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων .. και να προωθήσει πρακτικές και ρεαλιστικές λύσεις ». Κρατάμε το ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα λεγόμενά της , αναζητά ρεαλιστικές λύσεις, και προτρέπει στο να ληφθούν υπόψη τα οφέλη που θα προκύψουν στον οικονομικό τομέα, στην υπεραξία και στη διεθνή κοινή γνώμη, όταν τιμήσει την συναίνεση του λαού σε Χειμάρρα / Λούκοβο . Πιστεύουμε ότι οι υποστηρικτές της εδαφικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας: AID, USAID, Swiss Development Corporation, UNDP, ΟΑΣΕ, κ.ά., θα συμφωνήσουν.

Επιμέλεια Κειμένου : ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ